Nå dropper vi full kvote i taxfreebutikken

Og visste du at du kunne handle i disse butikkene, også

Solprodukter kan være langt billigere å kjøpe før du reiser enn å vente til du kommer frem til feriemålet. Foto: Odd Roar Lange

Solprodukter kan være langt billigere å kjøpe før du reiser enn å vente til du kommer frem til feriemålet.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): En ny undersøkelse fra analysebyrået Kantar Sifo viser at åtte av ti nordmenn velger å fly når de skal på utenlandsferie i sommer.
Det merkes godt i taxfree-butikkene på landets flyplasser. Nordmenn er nemlig fortsatt svært glade i å handle taxfree når vi er ute og reiser, både på avgang og ved ankomst.
I fjor la vi igjen rundt 5,5 milliarder kroner i butikkene drevet av Travel Retail Norway (TRN).

Dette kjøper vi

Sommermånedene er definitivt de viktigste, og avslører hva som er nordmenns taxfree-favoritter, forteller Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef hos TRN. Selv om mange kanskje assosierer taxfree-shopping med vin og brennevin, er faktisk både godterier og fuktighetskrem enda mer populært. Ferske tall fra TRN viser at vi elsker norsk sjokolade, med Kvikk Lunsj og Freia Melkesjokolade på andre og tredjeplass i kategorien søtsaker. På topp, kanskje noe overraskende for enkelte, ligger tyggegummi fra Wrigley’s.

TAXFREE TOPPSELGERE ALLE KATEGORIER

Parfyme – Versace Bright Crystal Eau de Toilette 50ml (kr 599,-)

Deodoranter – Boss Bottled 75ml (kr 199,-)

Sukkervarer – Wrigley’s Extra White Sweet Mint 30p 420g (kr 159,-)

Likør/Brennevin – Baileys Irish Cream 1L (kr 239,-)

Vin – Tommasi Ripasso Valpolicella Classico 0,7L (kr 145,-)

Øl – Carlsberg Green Label 6x0,33L (kr 65,-)

Tobakk – Skruf Fresh White Slim snus 5x16,8g (kr 279,-)

IMG_1388.jpeg

Elsker italienerne

-Det er likevel mange som fremdeles svinger innom vinavdelingen, spesielt på ankomst. Om det er ferieturer til Italia som ligger bak vites ikke, men italienske rødviner ligger så og si alltid på topp blant taxfree-handlende nordmenn, forteller Kenneth Røising, opplæringsansvarlig for alkohol-, tobakks- og sukkervarer hos TRN.

Franske topper

-Viner fra italienske Tommasi har både første-, andre- og tredjeplass på vinlisten akkurat nå. Det er faktisk kun to viner av de ti bestselgende i sommer som ikke kommer fra Italia, og begge er hvitviner fra Burgund i Frankrike. Salget av både rosé og hvite viner tar seg alltid litt opp i sommermånedene, forklarer Røising.

-Tidligere var det mange som sikret seg full kvote hver gang de gikk gjennom taxfree-butikken, men dette har endret seg. Flere velger nå gjerne færre, men mer eksklusive varer, ifølge Kenneth Røising.
I år ligger for eksempel Bareksten Botanical Gin på topp 10-listen – en norskprodusert craft gin som har vunnet flere internasjonale priser.

Bodylotion

Ved TRNs parfymeavdelinger handles det også over en lav sko i sommermånedene.
-Toppselgeren akkurat nå er den sommerlige parfymen Bright Crystal fra Versace. Det går også svært mye solkrem, forteller Linn Woxen, kategorisjef for parfyme og kosmetikk hos TRN. Men det som virkelig raser ut fra hyllene er fuktighetskremen Lait Corporel fra Biotherm.
I gjennomsnitt selger TRN en 400ml flaske hvert tredje minutt, og det er unikt i verdenssammenheng, sier Woxen.

Her får du snus

Det er flere år siden at snus tok igjen sigaretter i taxfree-butikken, og i disse dager ligger Skruf Fresh White Slims på salgstoppen for tobakk. Det er stadig flere som får med seg at snus klassifiseres som matvarer når man reiser inn i EU, og dermed selges det også en god del snus i avgangsbutikkene, forteller Kenneth Røising. Hele fire av de ti bestselgende tobakksvarene er snus akkurat nå, viser tall fra Travel Retail Norway.

Her ser du oversikten over bestselgerne i sommer (klikk på bildet for å se det i stort format)

Fikk du med deg dette?

Dette må du vite om taxfreeposer gjennom sikkerhetskontrollen

(ODD ROAR LANGE): Dette kan nemlig redde taxfreekvoten din