Her er beviset på at oslofolk elsker å være turist i egen by

Folk de trenger ikke reise langt for å oppleve toppen av hovedstaden

Gode opplevelser til vanns til lands i Oslo. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Bærekraftig reiseliv kan være opplevelsene akkurat der du bor. Og søndag 28. april er det igjen duket for Turist i egen by i Oslo. Og Oslo kommune, Visitoslo, Ruter og Oslos mangfoldig museer og attraksjoner står klare til å ønske 30 000 Osloborgere velkommen til å bli bedre kjent med byen sin – helt gratis!
I år, som i fjor, er arrangementet svært populært, og samtlige billetter ble revet bort på få dager.
Her kan du lese hele programmet.

Lykketallet er 13

I år er det 13. året på rad at Turist i egen by går av stabelen, og er en enestående anledning til å besøke attraksjoner du spaserer forbi hver dag, men ikke har tatt deg tid til å stikke innom. Når besøkte du for eksempel Skimuseet i Holmenkollen, Frammuseet på Bygdøy eller Nobels fredssenter sist?
– Turist i egen by gir oss alle en fantastisk mulighet til å bli enda bedre kjent med byen vår. Sammen gjør vi denne søndagen til en folkefest, sier Christian Lunde, administrerende direktør i Visitoslo.
30 000 heldige Oslo-borgere har sikret seg passet som gir gratis adgang til museer og attraksjoner, samt rabatter og spesialtilbud på en rekke restauranter og opplevelser.
I tillegg får de reise gratis med båt, T-bane, trikk og buss.

Skjulte skatter

Denne dagen kan benyttes til å oppleve Oslos mange perler. Eksempler på aktiviteter er å gå de 198 trinnene opp til tårnet i Oslo domkirke, være med på omvisning i Villa Stenersen og Universitetets Astronomiske Observatorium, og se Oslos severdigheter fra et annet perspektiv sammen med Viking Biking.
Søndagen byr også på mange morsomme aktiviteter for store og små; Barnekunstutstilling med blant annet ansiktsmaling og ballongklovn på Det internasjonale barnekunstmuseet, båtbygging i Barnas Båtverksted og rundtur med veteranbuss på Sporveismuseet.

Siden 1874 har det vært lys i vinduene på Dyna Fyr. I 1956 ble fyret automatisert. Fyrvokterboligen ble forvandlet til selskapslokale i 1992. Med sus av gamle dager gjenåpnet Dyna Fyr dørene for spesielle arrangementer og gode matopplevelser. Foto: Odd Roar Lange

28. april: «Kon-Tiki-dagen»

– I år er det valgt en finfin dato for årets Turist i egen by. 28. april er nemlig datoen Kon-Tiki- låten satte seil fra havnebyen Callao i Peru i 1947. Vi kaller det selvsagt «Kon-Tiki dagen», sier Ulrikke Thea Berg, kommunikasjonssjef ved Kon-Tiki Museet.
Kon-Tiki Museet finner du på Bygdøy, og det er selvsagt fri inngang denne dagen med Turist i egen by-passet.

En grønnere by

Oslo er Europas miljøhovedstad i år, og ett av hovedfokusene er et sentrum med mer liv og røre. Oslo kommune har lagt til rette for å gi mer plass til sykler, benker, grønne lunger, gatefester og andre ting som gjør folk gladere og luften renere.
– Turist i egen by er med og bidrar til at vi kan bli gode ambassadører for Oslo som Europeisk miljøhovedstad. Kanskje du blir med på tur for å se hvordan Oslo jobber med bilfritt sentrum for et økt byliv? Sier ordfører Marianne Borgen entusiastisk.

Søndag 28. april arrangeres det nemlig byvandringer, hvor Program for Bilfritt byliv ønsker å synliggjøre hvor flotte byrommene i sentrum er, og de historiske verdiene som befinner seg i Oslos eldste strøk. På denne byvandringen kan man se hvordan det tilrettelegges for økt byliv i sentrum som er tilgjengelig for alle!

– Vi ønsker alle en fantastisk søndagstur i den flotte, grønne byen vår, avslutter Oslo-ordføreren.