La oss sammen forby engangsgrillen i sommer

Smarte mennesker bruker ikke engangsgrill

Ikke bruk engangsgriller til å ødelegge pølsene eller naturen, Foto: Odd Roar Lange

Ikke bruk engangsgriller til å ødelegge pølsene eller naturen, Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Mange tror at en engangsgrill er billig. De tar feil. En engangsgrill er egentlig svært kostbar. Den er billig - altfor billig - i innkjøpsøyeblikket. Men den blir for dyr å bruke - for miljøet vårt.
Dagligvarekjeder har i årevis dumpet prisene på engangsgriller, for å få nordmenn til å kjøpe grillmat og å ta med seg maten på stranda, i skogen, på fjellet og i parken. Selve grillen har vært sterkt subsidiert.
Og på den måten har dagligvaremillardærene subsidiert seg selv og oss frem til et stort miljøproblem.
Jeg tror ikke jeg tar mye feil når jeg tipper at flere av dem selv har kostbare Webergriller hjemme på terrassen. Betalt av inntekter fra grillmat og de omtalte engangsgrillene. Mens hver femte nordmann ender opp med engangsgrill.

Den hete historien

I over 30 år har det vært solgt engangsgriller her i landet. De siste årene har nordmenn kjøpt mer enn 1 million engangsgriller. Si det gjerne høyt: 1 million engangsgriller per år.

Vi kan ikke fortsette slik. Vi må slutte å kjøpe engangsgriller. Nå!
Fordi de ødelegger naturen, miljøet - og strengt tatt også maten. Fordi det er umulig å lage god mat på engangsgrill.
Jeg har sett små barn forbrenne seg under nakne føtter fordi noen hadde fjernet en glødende engangsgrill fra badestranda, uten å snu sanden som var glovarm.

La oss håpe at dette er et bilde fra historiebøkene. Ikke for 2019.

La oss håpe at dette er et bilde fra historiebøkene. Ikke for 2019.

Jeg har også sett skogbranner starte på grunn av uvettig bruk av engangsgriller. Og jeg har sett folk slenge brukte griller i sjøen, inn i skogen eller fra seg i en haug ved siden av stappfulle søppelbøtter.
Jeg har sett ødelagte bord i parker, på flotte utsiktspunkt langs turistveger og langs turveger. Fordi noen har satt engangsgrillen rett på bordet.

Vi kan ikke ha det slik. Vi kan rett og slett ikke fortsette å kjøpe engangsgriller.
Det er for kort tid igjen til grillsesongen til å få et nasjonalt forbud mot engangsgriller denne sommeren. Men det er ikke for sent å begynne i den andre enden: ved å ikke å kjøpe dem.
Det er heller ikke for sent for dagligvarebutikker å la være å sette dem frem i butikkene. Dersom alle kjøpmenn sammen setter press på sine kjedeledere, og dermed også styrtrike kjedeeiere, så vil kjedene måtte akseptere at engangsgriller ikke skal ut i butikkenes sortiment fra og med 2019.
Nå kan vi sammen vise at vi bryr oss - om hverandre, om oss selv, og om miljøet vårt.

Vi skal ikke tåle dette

Vi skal ikke tåle den miljøbelastningen engangsgriller skaper - og påfører oss selv. Kan vi ikke bare rett og slett si, at nok er nok. Nå velger vi andre løsninger.
Det finnes utallige bærbare flergangsbruks-griller som er billigere (fordi de kan brukes mange ganger - og dermed bedre for miljøet) og som er bedre fordi de ikke skaper så mange skogbrannfarlige situasjoner.

La oss forby disse engangsgrillene - sammen. Ved at vi lar være å kjøpe dem og lar være å bruke dem i 2019 - mens vi venter på at det blir slutt på å produsere, importere og selge dem.
Send en mail til nærbutikken din, eller kontakte dem på facebooksiden deres (du kan dele denne saken der, om du ønsker) eller si i fra til dem når du handler neste gang:
Ingen engangsgriller i år, vær så snill.
Da har vi kommer veldig mye lengre enn i fjor. For engangsgriller er egentlig veldig 2018.
Jeg håper du er enig, og at du dropper flere engangsgrlller. Og at du deler denne artikkelen med flest mulig.
Vi har frihet til å velge. La oss velge smart. Og smarte folk bruker ikke engangsgriller.
La oss sammen vise at vi bryr oss - fordi det betyr noe. Du kan gjøre en forskjell.

Følg Thetravelinspector.no på Facebook.