Fra sjøstjerner til michelinstjerner på menyen

Nå tar Københavnbåten opp konkurransen med stjernerestaurantene i land

Søren Westh (med lue) jakter på stjerner for DFDS.             Foto: Rune Olsen

(ODD ROAR LANGE): Superrestauranten Noma 2.0 serverer - på sin måte - sjøstjerner på menyen. Med stjernekokk Søren Westh på laget, har sammen med Københavnbåtene og DFDS lansert sin nye restaurantsatsning, Sjø. Med denne menyen håper de å kunne tilby kulinariske opplevelser på Michelin-nivå. Og nå er det kommet også realityserien om restauranten!
Men å skaffe seg Michelinstjerner til et skip er slett ingen enkel affære. Det er ikke bare å få en kokk med michelinhistorie til flytte menyen fra en landbasert destinasjon og ut på sjøen. Men det finnes eksempler på dem som har lykkes.

15 Best Cruise Ship Alternative Restaurants - Cruise Critic

If you're an avid foodie or anyone wishing to cap a vacation day with an especially memorable dinner, you will relish this list of our favorite cruise ship restaurants.

Mat og reise

Nå skal Københavnbåten (kalt Oslobåten i Danmark) prøve på det samme.
– Hos DFDS skal reisen ikke bare være en transportetappe, men en del av den gode ferieopplevelsen. I tråd med de internasjonale reisetrendene, ser vi at gode matopplevelser er blitt en stadig viktigere del av ferien eller helgeturen for gjestene våre, og vi er glade for å kunne tilby dem en kulinarisk reise med kortreist, nordisk mat om bord, til den kortreiste destinasjonen og matmetropolen København, sier Nina Edwardsen i DFDS i en pressemelding.

Utfordringen

Københavnbåten har de siste årene satset hardt på å løfte mattilbudet om bord, og ambisjonene for det nyutviklede restaurantkonseptet Sjø er i å løfte det kulinariske nivået til Michelin-nivå.
København er Nordens ubestridte gourmethovedstad. Og Norge er på vei med stadig flere restauranter som henter hjem Michelinstjerner. 
Med seg på laget fikk DFDS stjernekokken Søren Westh, blant annet kjent som souschef på restauranten Noma i København. I løpet av hans åtte år der ble kåret til verdens beste tre ganger, og kronet med to Michelin-stjerner.
– Å bygge opp en restaurant til et så høyt nivå er en enorm oppgave i seg selv, og nå skal vi gjøre det om bord på et skip, med både plassbegrensninger og potensiell sjøgang. Det er jo helt vilt – og en utfordring jeg ikke kunne si nei til, sier stjernekokken om det ambisiøse prosjektet.

Høye mål på bølgene

Kevin Thyge Helsinghof i DFDS, som er en av prosjektets initiativtakere, istemmer at det er et høyt mål de har satt seg med restaurant Sjø. Men han understreker at de slett ikke anser det for å være uoppnåelig.
– Det handler om å ha de beste folkene i alle ledd – og så handler det om hardt arbeid og, ikke minst, om godt samarbeid. Men hvis et enkelt gatekjøkken kan få Michelin-stjerne, er det virkelig ikke noe som tilsier at Københavnbåten ikke skulle kunne oppnå det, sier han og viser til fjorårets utdeling, der et gatekjøkken i Bangkok ble kronet med den prestisjetunge Michelin-stjernen.

Københavnbåten med ny restaurant - jakter Michelinstjerne

Michelin- og gourmetmat er kjempestort verden over, og Norden henger godt med i kampen om stjernene.

Det nye nordiske kjøkken

Mens Søren Westh går inn i Sjø som kreativ konsulent, er det en annen stjernekokk, Christian Mortensen, som skal ha rollen som kjøkkensjef. Han er kjent fra blant annet The Paul i Tivoli, der han som kjøkkensjef satt i førersetet for å innkassere Michelin-stjernen de beholdt fram til de stengte dørene etter sju år.
–  Sjø er som er en hyllest til nye nordiske kjøkken, med fokus på bærekraft og spennende kombinasjoner av kortreiste, lokale råvarer i en moderne kontekst, sier Mortensen i pressemeldingen.

Realityserie til sjøs

Med seg på reisen har Sjø fått et TV-team som skal følge Søren Westh, Christian Mortensen og deres superlag av kokker gjennom opp- og nedturer, utfordringer og seiere. TV-serien Reisen mot stjernen hadde premiere 3. mai, og de seks episodene skal vises på Matkanalen gjennom våren.

– Vi vet at nordmenn er blitt mer opptatt av gode matopplevelser, spesielt kombinert med reise.  Og med den gjengen med spennende karakterer som regjerer på kjøkkenet på Sjø, er dette er en TV-serie som mange vil ha glede av. Vi kan dessuten røpe at norske seere også vil se mer til Sjø på en annen kanal allerede fra høsten av, sier Nina Edwardsen i DFDS.

Du kan lese mer om seilasen, priser, avgangstider og restaurant Sjø her.