Prisportaler: Nei, du kan ikke stole på vinneren

Bruker du søkemotorer før du reiser? Da bør du vite dette

Sjekk alltid om det selskapet som dukker opp øverst i søket er en betalt annonse. Det gjør at resultatet av søket ikke er like mye verd for deg som jakter på billig reise. Foto: Odd Roar Lange

Sjekk alltid om det selskapet som dukker opp øverst i søket er en betalt annonse. Det gjør at resultatet av søket ikke er like mye verd for deg som jakter på billig reise. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Å jakte på de billigste og beste flyreisene, billigste hotellrommene og beste restaurantene er en krevende øvelse. Derfor får mange av oss hjelp fra søkemotorer, eller prisportaler, som har spesialisert seg på å finne det resultatet søkereren er på jakt etter.
Men kan vi stole på resultatene?
Nei, ikke alltid.
La oss først ta en kikk på Tripadvisor.
En anvendelig søkemotor når et blant annet gjelder å finne hotell og restauranter. Men vær klar over at de som ligger på topp på listene ikke nødvendigvis er den beste.
Det kan være flere årsaker til dette.
Tripadvisor belønner steder som har mange og ferske anmeldelser/vurderinger. Derfor er enkelte firma flinke til å oppfordre sine kunder til å skrive en anmeldelse kort tid etter besøket.
En annen restaurant kan være bedre, men har færre nye anmeldelser.
Det finnes også tallrike eksempler på bedrifter som har falske anmeldelser. Det kan være ansatte eller familier som selv skriver dem. Eller det kan være ved bruk av eksterne firma som tar på seg å skrive positive anmeldelser mot betaling.
Det siste du skal være observant på er at for en restaurant (eller hotell) i toppskiktet så vil kundene/gjestene ha veldig høye forventinger. Et femstjerners hotell kan ha veldig fornøyde kunder, men som kanskje setter fingeren på en liten detalj, og derfor gir stedet 9 poeng av 10 mulige.
Mens en restaurant/hotell i midtskiktet, og som sørger for å gi kunden mer enn de hadde forventet, ender opp med en svært fornøyd kunde som gjerne gir 10 poeng.
Husk derfor å ta ned kikk litt nedover på rankinglista før du velger hotell eller spisested neste gang. Kanskje finner du et veldig godt alternativ der.

Størst men ikke billigst

Når det gjelder flysøkemotorer så er det gjerne laveste pris vi er på jakt etter. Det danske forbrukerrådet Tænk har testet 14 ulike flysøkemotorer. Blant disse er Google Flight, Travelmarket og Supersaver. Der den førstnevnte kom dårligere ut enn de to neste. Momondo, Travelmarket og Supersaver vant testen - basert på blant annet hvilken pris de endte opp med, brukervennlighet, orientering om flyrettigheter mm.
Google Flight kommer ut med dyrere flyreiser enn sine konkurrenter. Og jeg har ikke fått innsikt i underlagsmaterialet for å se hvordan undersøkelsen ble foretatt.
Men, det kan være greit å være klar over følgende: Vinnerne i testen oppgir i første omgang lave flybillettpriser, men prisen øker voldsomt i bestillingsprosessen fordi selskapene legger til gebyr på en rekke tjenester som ville vært billigere hos flyselskapet.
Mitt råd er alltid: Bruk gjerne prisportaler i jakten på de beste og billigste reisene. Noter ned hvilket reisetidspunkt og reisemål du ønsker, og bestill deretter direkte hos flyselskapet/hotellet/restauranten.