Du redder ikke kloden ved å slutte å reise

7 tips som gir deg smartere ferier i 2020

Du kan reise i 2020 - men vi må venne oss til å reise smartere, og ikke bare lete etter lave priser.

(ODD ROAR LANGE): Skal vi slutte å reise? Eller skal vi reise som før? Kan vi bidra til å redde verden ved å reise mindre, eller er det umulig for et lite land som Norge å redde verden?
Enn ting er sikkert: Er det kjedelig stemning på festen så er det bare å stille disse spørsmålene, så vil det trolig ta fyr i selskapet. Problemet med spørsmålene er at de ikke gir muligheter til å finne det rette svaret.

Bidra litt

Du redder ikke kloden ved å slutte å reise. Men du må kanskje finne deg i å endre reisevanene dine. Spesielt dersom du pleier å velge reisemåter og reisemål kun basert på pris og ikke tar andre hensyn. La det gjerne gå litt sport i å finne reisemål og reisemåter som er litt bedre enn de du valgte i 2019.
°Se etter flyselskap som kjøper klimakvoter.
°Se etter flyselskap som har en moderne flyflåte med lavere utslipp.
°Se etter miljøvennlig transport til og fra flyplassen.

Cruise

Cruiseindustrien pekes ofte ut som en miljøversting. Noe næringen selv oppfatter som urettferdig. Cruiseaktører i Norge har vært skeptiske til om det er mulig å oppnå strenge klimakrav, mens rederiene selv er positive. Det vil skje store endringer i årene som kommer. Kort forklart så er nye cruiseskip mindre miljøskadelige enn gamle.
°Se etter cruiseskip som har installert såkalte skrubbere. Skrubbere vil si anlegg som «vasker» eksosen.
°Se etter cruiserederi som har innført en tydelige miljøbevisst profil.

Overnatting

Velg de riktige hotellene. Vær en kritisk gjest. Foto: Odd Roar Lange

Overnattingsbedriftene er isolert sett en lavutslippsnæring. Men da har man ikke tatt med varetransport og gjestenes transport til og fra overnattingen og serveringen.
°Se etter overnattingsbedrifter som har en tydelig klimaprofil.
°Se etter reisemål som har et aktivt arbeide knyttet til bærekraft. Det finnes ingen helt utslippsfrie reisedestinasjoner i Norge. Men noen er bedre enn andre. Ta en kikk på disse.
Du bidrar til utvikling i riktig retning dersom du velger overnattingsbedrifter som satser på bærekraft og reduserte utslipp.

Nordmenn har allerede redusert sin reisevirksomhet. Nordmenn gjennomførte færre reiser med overnatting for perioden fra januar til og med september i 2019 sammenliknet med samme periode året før. Vi reiste på noen flere utenlandsreiser, mens langt færre innenlandsreiser bidro til en samlet nedgang i antall reiser totalt.
Velger du å bli lengre på reisemålet, og redusere bilkjøring og energikrevende transport mellom reisemålene så har du gjort et viktig valg.

Slik reiser vi

Reiseundersøkelsen 2019  viser at nordmenn samlet foretok 18,2 millioner reiser med overnatting i de tre første kvartalene i 2019. Dette var en nedgang på hele 3,6 millioner reiser sammenliknet med samme periode året før!
Omtrent fire av fem reiser var feriereiser og det var færre innenlands feriereiser som bidro til nedgangen. Det ble avviklet en million færre lange feriereiser innenlands, og for de korte feriereisene var det en nedgang på hele 3,8 millioner reiser.
Den tørre og varme sommeren 2018 kan ha vært en medvirkende årsak til at mange nordmenn valgte å ta flere korte feriereiser innenlands i fjor enn det som har vært vanlig andre år.  

Derfor bør du bruke naturen

-Hvis du bruker naturen så blir du glad i den. Og det du er glad i får du lyst til å ta vare på. Og ingenting er bedre enn dét, sier eventyreren Lars Monsen.
Norsk natur er under press. Både når det gjelder utbygging av vindkraftanlegg, bygging av hyttebyer og utbygging av gondoler, skiheiser og boliger.
Det er både viktig og smart at du legger noen av feriene og noe av fritiden din til norsk natur. Fordi bruken av naturen gjør at vi får en nærhet til den, og at det gjør det mindre attraktivt for internasjonale aktører å kjøpe den opp til kommersielle formål.

Du redder ikke kloden med å slutte å reise. Men du gjør et viktig bidrag på både kort og lang sikt ved å reise smartere. Og fremfor alt: Du kan være et godt forbilde.
God helg.