Rett etter håndvaskingen gjør de denne feilen

Og den ødelegger ferien for hundrevis i sommer

Se opp for de små feilene som gjør stor skade i ferien. Foto: Odd Roar Lange

Se opp for de små feilene som gjør stor skade i ferien. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Kofferten er pakket, passet er klart. Herlige dager i det varme utlandet venter. Spania, Tyrkia, Thailand, Italia, Bulgaria eller kanskje til Kosovo. Eller et annet av dine drømmereisemål. Turer med glede, opplevelser og avslapning i vente. Det er slik vi ønsker at det skal bli.
Men for mange ender ferien i sykesenga. Enten på hotellet eller på et sykehus. Og årsaken kan være en liten, men viktig detalj.

Ferien ender på do

- Det handler ofte om noe så enkelt som håndvask og hygiene, sier skaderådgiver medisin hos Europeiske Reiseforsikring, sykepleier Line Sørbø.

For rett etter håndvaskingen gjør mange en feil som kan få store konsekvenser.

- Nå når sommeren nærmer seg vet vi av erfaring at antall henvendelser knyttet til mageproblemer kommer til å øke. I mange tilfeller kunne problemene trolig vært unngått. Det handler om å være veldig nøye med å såpevaske seg på hendene flere ganger i løpet av dagen, og spesielt før man skal spise.
Og like viktig: husk å ikke bruke håndkleet som henger ved vasken, og å unngå å ta på selve dørhåndtaket på toalettet når du forlater rommet! sier Sørbø.

Papiret redder deg

- Bruk gjerne et papir. Du har rene men fuktige hender etter å ha vasket deg, og får med deg nye bakterier på hendene ved å ta på selve toalettdørhåndtaket. Det er de små detaljene som kan få store konsekvenser for resten av ferien.
Vaksine mot såkalt turistdiaré har dessuten begrenset effekt. Vaksinene virker kun mot noen av bakteriene du utsettes for på reisen. Den totale vaksineeffekten mot turistdiare regnes derfor som dårlig.
Samtidig kan det være greit å vite yoghurt og yoghurtliknende produkter ha en en viss forebyggende effekt mot akutt diaré både hos barn og voksne.

Bakteriedrepende midler

- Mange tror nok at bakteriedrepende/antibakterielle midler som vi gjerne har med i en liten flaske eller våtservietter er tilstrekkelig for god forebygging av smitte via bakterier fra en uvant bakterieflora. Men disse midlene kommer i tillegg til såpevask, ikke i stedet for, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If og Europeiske Reiseforsikring.

Her ender ferien for mange nordmenn, fordi de gjør den lille store vaskefeilen etter dobesøket. Foto: Odd Roar Lange

Her ender ferien for mange nordmenn, fordi de gjør den lille store vaskefeilen etter dobesøket.
Foto: Odd Roar Lange

I noen tilfeller, hvor håndvask ikke er tilgjengelig, er antibakterielle midler selvsagt et godt alternativ når alternativet ikke er der.

- Hva med vann og drikke?

- Drikk flaskevann og unngå å drikke vann fra springen. De fleste steder som er vant til å ta i mot turister bruker flaskevann til både vasking av mat og til isbiter, så der ville jeg ikke vært så redd for smitte. Det handler ofte om å ta seg kikk på omgivelsene der du skal spise. De mest risikoutsatte spisestedene viser ofte ganske tydelig hvordan de håndterer hygiene, sier Line Sørbø.

Dette er turistdiaré

° Turistdiare er en akutt diaresykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann.
° Sykdommen går vanligvis over av seg selv i løpet av mindre enn fem døgn.
° Vanlige symptomer er 4-5 løse avføringer pr. dag, mageknip, kvalme og ev. feber. Omtrent 1/4 av pasientene blir så dårlige at de må holde sengen.
° Rikelig væsketilførsel er den viktigste behandlingen, helst med væsker som inneholder både salter og sukker.
(Kilder: snl.no og nhi.no)