NÅ SKAL DU VEIES FØR DU FÅR FLY

Det er ikke bare bagasjen din som må på vekta

Hvor mye drivstoff skal flyet ta med på reisen?                   Foto: odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du er vant til at flyselskapet ønsker å vite hvor mye den innsjekkede bagasjen din veier. Det er ulike vektgrenser fra selskap til selskap - og i forhold til hvilken billett du har.

Les mer: Dette flyselskapet har 58 ulike gebyr - nå klager de på ett eneste

Nå vil flyselskapet vite mer. De vil vite hvor mye du og håndbagasjen din veier. Ved Helsinki Vanta - den største flyplassen i Finland skal inntil 150 flypassasjerer veies hver dag før de får gå om bord på flyet.
Flyselskapet Finnair vil nemlig vite mer om deg og vekten din - slik at de kan tilpasse drivstoffmengden etter hva flyet faktisk veier, og ikke hva de tror at det veier. 

På vekta ved gaten

 Ut fra EASAs standarder skal en gjennomsnittlig mannlig flypassasjer veie 84,6 kilo, og ha 6,7 kilo med håndbagasje. Kvinners gjennomsnittsvekt er beregnet til 66,7 kilo, og kvinnene har med seg 5,9 kilo i håndbagasjen, skriver Dagbladet Reise.

Sannsynligvis er det reelle tallet høyere. For det er ikke bare nordmenn som har fått økt gjennomsnittsvekt med bedre levevilkår.

Frivillig

Foreløpig skal veiingen ved gaten være frivillig. Og tallene som samles inn skal ikke lagres ved din passasjerprofil slik at noen kan snoke i vekttallet ditt. Vektundersøkelsen ved hovedflyplassen i Helsinki skal gjennomføres i oktober og november.

Les mer: Så mye bagasje kan du ta med på flyet med de ulike selskapene