Nå vil de fjerne vinduene på flyet

Nå vil de fjerne vinduene på flyet

Men du mister ikke utsikten av den grunn

Vinduer kan være en saga blott i fremtidens fly.                    Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Vindu på fly øker drivstoff-forbruket. Og derfor vil flyselskapet Emirates fjerne vinduene på noen flyene sine for å teste ut hvor mye drivstoff de faktisk kan spare. Det er naturligvis kun vinduene til passasjerene vi snakker om.

Prøveprosjekt

Emirates har tatt i bruk de første vindufrie flyene samtidig som de har funnet en sofistikert måte å sørge for at passasjerene og kabinpersonalet fortsatt har utsikt ut.
De har montert små fiberoptiske kamera på utisden av flyet og skjermer på innsiden. Dermed kan du se ut, som før, uten at det er gjennom et vindu. 
Teknologien er på plass på et av Emirates Boeing 777-300ER. Og i første omgang på en first class suite om bord på flyet. 
Motstanderne av den nye teknologien mener at dette kommer til å gjøre det vanskeligere å fly for dem som har klaustrofobi.  Men Emirates talsmann, Tim Clark, sier at dette er til det beste for passasjerene.
- Flyet kan fly raskere, høyere og forbruker mindre drivstoff. 
Andre flyselskap har brukt ulike metoder for å redusere vekten på flyene. En av disse er å fjerne alle tv-skjermer  om bord. Og i stedet tillater de at passasjerene bruker sine egne telefoner og nettbrett for å få glede av underholdningstilbudet i flyene. 
Professor Graham Braithwaite ved Cranfields University er en av skeptikerne til de nye, vindusløse flyene.
- Emirates kan komme til å bli stoppet fordi vindusløse fly bryter sikkerhetsforskriftene, sier han til BBC.
_-Å kunne se ut gjennom vinduet er svært viktig i en nødsituasjon. Spesielt i forbindelse med evakuering etc.

Det er fortsatt greit å ha vindu i flyene.

Dette er også årsaken til at du ikke får dekke til vinduene ved take off og landing. Dette er de to mer risikoutsatte øyeblikkene på flyreisen, og flyselskapene må derfor forsikre at alle passasjerer har fri utsikt ut gjennom vinduene.

Skål - skal det være et glass beersecco?

Skål - skal det være et glass beersecco?

Nå skal hotellet veie maten du kaster

Nå skal hotellet veie maten du kaster