Skål - skal det være et glass beersecco?

I sommer kan du skåle i denne drikken fra Trondheim

dahls_bottle_075l_rignes_martina_02_hires.jpg

(ODD ROAR LANGE): Nei, det er ikke en forsinket aprilspøk. Men derimot en nyhet for deg som liker både øl og boblevin. Men du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å kombinere.
Hvis du har lyst til å prøve noe helt nytt og spesielt til sjømaten i sommer, bør du kanskje ta en titt på det nyeste brygget som kommer fra Trondheimsbryggeriet E.C. Dahls. De presenterer nemlig noe de tror ingen i Norge har opplevd før – nemlig en «beersecco». 

Helt i grenseland 

Brygget lever i grenseland mellom en musserende vin og øl, serveres fra 0,75 liters flaske med «champagnekork» og holder hele 12 prosent alkohol. Det er E.C. Dahls’ amerikanske bryggmester Wolfgang Lindell som står bak nyskapningen, som har fått navnet Martina. Ølet er oppkalt etter hans kone som vokste opp på en vingård i Kroatia, forteller bryggeriet i en pressemelding.
Lindell sitt utgangspunkt var å skape et øl som kunne minne om en frisk, sprudlende hvitvin, men som fremdeles var et ekte øl, brygget på tradisjonelt vis. Prosecco, den italienske musserende vinen, har vært inspirasjonen bak Martina, forklarer han.
Målet var å skape en lett, friskt prosecco-lignende drikke som samtidig definitivt skulle bli et øl, og ikke en vin. Hovedingrediensene er fremdeles vann, bygg og gjær – men med en spesiell tvist.

Brygget med druejuice

For å få frem lignende karakteristikker som du finner i en prosecco, valgte Lindell og hans medarbeidere hos E.C. Dahls å tilsette ren druejuice fra hvite druer i tillegg til ølgjær i gjæringsprosessen. Valget av humler og gjær ble også gjort med tanke på å frembringe assosiasjoner til prosecco hos de som skal nyte ølet. Martina handler om å utdype, utvide og feire alt hva øl og brygging handler om, forklarer Lindell.

Nytt spesial-øl

Martina er det nyeste tilskuddet til E.C. Dahls’ økende antall spesialøl, som har vokst frem siden Trondheimsbryggeriet åpnet sitt spesialbryggeri i 2016. Wolfgang Lindell er opprinnelig fra Montana i USA, og har tidligere brygget øl på tre kontinenter. E.C. Dahls har tradisjonelt for det meste brygget pils, men frem til nå har de utviklet over 30 spesialbrygg. Mange av de er tilgjengelige over hele landet.      

Deilig til sjømat

Prøv den nye drikken til sjømat i sommer.

Prøv den nye drikken til sjømat i sommer.

Siden Martina inneholder 12 prosent alkohol, er det viktig å huske på at dette ikke er et brygg du serverer i halvlitersglass. Servér Martina i like store mengder som du ville ha servert musserende vin. Martina passer godt sammen med lette sjøretter som hummer, østers og kaviar – eller alene uten tilbehør, lover produsenten.
Martina lanseres nå og vil i første omgang være tilgjengelig for salg til utelivsbransjen: altså barer, restauranter, ølsteder og hoteller. Martina er en limited edition og blir produsert i 4 000 liter.
Veil. pris kr 149,- pr flaske.