Dette er rettighetene dine dersom du skal fly med Norwegian nå

Dette kan du kreve fra flyselskapet

boeing-787-800-max-1200x600.jpg

(ODD ROAR LANGE): Etter anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter har Norwegian den 12. mars 2019 valgt å sette sine 18 Boeing 737 MAX 8 på bakken inntil videre.
Vær klar over at Boeing 737 MAX 8 skiller seg vesentlig fra de andre 737-maskinene, og Max 8-flyene for Norwegian sin del flyr fra Oslo lufthavn til utlandet.
-Vi gjør nå vårt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt og jobber med å omdisponere flyflåten, slå sammen flygninger og booker om passasjerer til andre flygninger for å begrense konsekvensene for de reisende, forteller Norwegian i en pressemelding.

Dette kan du kreve

Hendelsen med er det som regnes som «utenfor flyselskapets kontroll». Og det gjør at passasjerer som opplever problemer knyttet til flyreiser ikke får den såkalte kompensasjonen etter spesielle EU-regulativ for eventuelle forsinkelser.
Men: Norwegian plikter å skaffe deg nytt flytilbud, mat under eventuell forsinkelsen og også eventuell hotellovernatting dersom dette blir nødvendig. Du kan takke nei til det nye flytilbudet og istedet be om å få pengene tilbake.
Du får også dekket ekstrautgifter som telefon, transport etc.
Du er ikke forpliktet til å ta i mot vouchers til mat og hotell fra flyselskapet, men du kan istedet ordne deg selv innen rimelighetens grenser og deretter få dekket utgiftene i ettertid.
Du får i utgangspunktet ikke dekket tapte hotellutgifter ved hotell på et bestemmelsested, eller leiebil ved bestemmelsesstedet dersom du ikke rekke frem etter planlagt tid.
Unntaket for dette gjelder dersom du har kjøpt hotell og/eller leiebil gjennom Norwegians nettside samtidig som du bestilte flybilletten. Da omfattes du av pakkereiseloven, dersom alt er gjort i samme bestilling og betaling.
Du kan lese mer om dine rettigheter hos Norwegian her.

Kan du bruke reiseforsikringen?

Vær obs på at du også kan bruke reiseforsikringen din til å få dekket ekstra kostnader, men du kan ikke kreve samme utgift dekket både hos reiseforsikringsselskapet og flyselskapet.
Det er ingen grunn til å overlate erstatningsprosessen til såkalte flyhjelpselskaper. De får ikke ut mer penger enn det du kan skaffe selv, og nå slipper du også å betale 25 prosent i gebyr til flyhjelpselskapene. Flyhjelpselskapene kommer trolig til å være temmelig offensive i markedsføringen de neste dagene. Men, det er smart å styre unna.

Hva så med dem som har flyskrekk og som ikke tør reise med fly etter det som har skjedd?
Norwegian har ikke endret sine regler for avbestilling eller endring av flybilletter. Det betyr at du må følge de rettigheter som gjelder for den billett-typen du har kjøpt.

Skjermbilde 2019-03-12 17.58.54.png

Dette skjer med passasjerene

-Vi beklager til de som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først. Berørte passasjerer vil bli informert via SMS og på våre hjemmesider.
Kunder som likevel trenger å kontakte oss kan gjøre det via chat, sosiale medier eller telefon: +47 21 49 00 15.
Alle Norwegian 737 MAX 8-fly som er i lufta tirsdag 12. mars vil enten fortsette til destinasjon eller returnere til sin hjemmebase. Du kan se oversikt over statuser her.

Flere land har valgt å stenge sine luftrom for Boeing 737 MAX 8-fly etter søndagens flyulykke i Etiopia. Nå velger også Luftfartstilsynet i Norge å stenge sitt luftrom for denne typen fly.
Disse landene har så langt stanset bruken av Boeing 737 Max-maskiner eller suspendert luftrommet for dem:
Australia, Frankrike, Indonesia, Irland, Kina, Malaysia, Norge, Nederland, Oman, Singapore, Storbritannia, Tyrkia, Tyskland og Østerrike.

Disse har satt flyene på bakken

Islandair setter sine tre Boeing 737 Max 8-fly på bakken. Foto: Odd Roar Lange

Islandair setter sine tre Boeing 737 Max 8-fly på bakken. Foto: Odd Roar Lange

Her er flyselskapene som enten selv har satt flytypen på bakken selv eller har blitt tvunget til det som et resultat av myndighetenes grep (listen er laget av nettsiden E24):

9 Air (3 fly)
Aerolineas Argentinas (5 fly)
Aeroméxico (6 fly)
Air China (15 fly)
Boc Aviation (5 fly)
Cayman Airways (2 fly)
China Eastern Airlines (29 fly)
China Southern Airlines (26 fly)
Comrair (1 fly)
Ethiopian Airlines (5 fly)
Eastar (2 fly)
Fuzhou Airlines (2 fly)
Garuda Indonesia (1 fly)
Gol Linhas Aereas (7 fly)
Hainan Airlines (11 fly)
Lion Air (14 fly)
Lucky Air (3 fly)
MIAT Mongolian Airlines (1 fly)
Norwegian Air Shuttle (18 fly)
OK Air (2 fly)
Oman Air (5 fly)
Royal Air Maroc (1 fly)
Shandong Airlines (6 fly)
Shenzen Airlines (6 fly)
SilkAir (6 fly)
Turkish Airlines (11 fly)
Xiamen Air (10 fly)
Icelandair (3 fly)

Kilde: Selskapene/Boeing/Flightradar24 (Tallene inkluderer både fly som er tatt i bruk og fly som er produsert, men ikke tatt i bruk ennå av flyselskapet).

Artikkelen oppdateres

Dersom du har problemer med Norwegian eller andre flyselskap i forbindelse med Boeing 737 MAX-saken så vil jeg gjerne høre fra deg. Send gjerne en epost til orl@thetravelinspector.no