Dette er flyvertinnenes favorittseter

Dette er flyvertinnenes favorittseter

...og hvorfor piloten velger midtsetet?

Hvor vil du helst sitte i flyet?                                    Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hvor bør du sitte i flyet? Noen har sitt favorittsete, andre lar tilfeldighetene råde og tar det setet som datamaskinen velger ut.
Les mer: Dette sier flysetevalget ditt om deg

Flypassasjerenes valg av flysete er blitt god butikk for flyselskapene. Dersom du reiser med lavprisbillett må du regne med å betale ekstra for setevalget. Det samme gjelder for charterfly.
SAS har fortsatt gratis setevalg når det er 22 timer igjen til flyavgang. Men du får ikke velge blant alle setene om bord. 
Norwegian har strammet inn sine regler for setereservasjon. Og du må betale 250 kroner for setetvalget dersom du reiser med lavprisbillett.
Flyvertinne er strengt tatt en tittel som bare brukes på folkemunne. Det heter kabinbesetning og dette er noen av oppgavene de har om bord.

  • Sjekke flykabinens sikkerhetsutstyr
  • Demonstrere sikkerhetsrutiner før avgang
  • Sjekke at mat og drikke er på plass før avgang
  • Servere eller selge mat, drikke og tax free-varer under reisen
  • Klargjøre og sikre kabinen før avgang og landing
  • Sikkerhetssjekk av kabinen etter landing

Flyvertinnenes favoritt

Men hva med ekspertene? De som flyr mer enn noen av oss andre: Kabinbesetningen. Har de noen favoritter? Ja, selvsagt. Og her er hva de svarer når de får velge sete og seterad i flyet:

— Vel, favorittsete er vel så klart klapp sete. Men når jeg reiser som passasjer så prøver jeg å få et sete som har et tomt ved siden av. Helst C- og D-sete (midtgang), sier en flyvertinne fra Norwegian til thetravelinspector.no

— Sete 22a tror jeg det er som oftest jeg tar. Det som oftest gjør at jeg velger sete er at det er mange ledige rundt meg. Jeg flyr jo mye passivt på jobb. Men i alle fall - liker best A og F-sete (vindu), forteller en SAS-flyvertinne.
— Jeg vet de fleste setter pris på rad 3-4 og midtgangsetene C eller D. Mens jeg sitter ofte på nødutgang pga jobben, eller kanskje 9 F (vindu) for å sitte i fred, forteller en annen SAS-flyvertinne.
— Jeg velger A- eller F-sete. Ønsker å sitte ved vinduet for å kunne se ut og drømme meg bort. Lettere om jeg vil sove. Rad foran ving pga mindre bevegelse i flyet, sier en erfaren SAS-purser.

Pilotens favoritt

— Har ikke noe spesielt favorittseterad, men jeg vil helst ha midtgang. Det er ingen spesiell grunn, bortsett fra at det er enklere å komme seg inn og ut.
Samboeren min vil alltid ha vindussete når vi reiser sammen, så da blir midtsetet mitt favorittsete, forteller SAS-piloten.

Les mer: Hva skjer når Ego-Einar skal ut og fly

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Nå kan du glemme paraplydrinken på luksushotellet

Nå kan du glemme paraplydrinken på luksushotellet

Derfor skal dere dra på jentetur til København

Derfor skal dere dra på jentetur til København