Nå er dette forbudt hos SAS

Dette er de nye reglene som gjelder

Skjermbilde 2021-07-04 kl. 23.22.08.png

(ODD ROAR LANGE): Skal du ut og fly med SAS i sommer, må du være klar over dette: Du kommer ikke om bord dersom du har maske som er laget av tøy.

Den 21. juni strammet SAS inn på reglene for flypassasjerer, og rett før helga ble flyplassansatte rundt om landet informert om endringen.

Strammer inn

For å sikre passasjerene våre en trygg og sikker reise er det et krav at alle reisende over seks år har på seg munnbind som dekker både nese og munn.

- Egenproduserte munnbind eller munnbind av tøy er ikke tillatt, sier pressesjef Freja Annamatz i SAS .

Dette er egentlig ikke noen nye regler, men snarere innstramming av reglene som har vært siden starten. Da var det vanskelig for passasjerene å få tak i masker, og antall reisende var så lavt at det ikke var behov for å praktisere tøymaskeforbudet. Men dette har nå endret seg, fortsetter Annamatz.

Stør økning

- Vi opplever nå en stor økning i både antall reisende og antall flyavganger. Og dette gjør at vi ønsker å informere de reisende slik at alle får den samme informasjonen før de skal ut og fly. For mange passasjerer er det mye nytt å forholde seg til med tanke på koronasertifikat og registreringer. Og i den forbindelse ønsker vi å sørge for at det ikke oppstår noen forvirring eller usikkerhet i forhold til hvilke masker som er lov å bruke, sier Freja Ammataz

Dette er munnbindkravet til SAS

  • Det er obligatorisk å benytte munnbindet under hele flyvningen, fra du går om bord til du har forlatt flyet.

  • Du må ta med ditt eget munnbind, som skal dekke både nese og munn. SAS aksepterer medisinske munnbind til engangsbruk. Egenproduserte munnbind eller munnbind av tøy er ikke tillatt. Munnbind som er tillatt om bord inkluderer standarder som FFP2, KN95, N95 eller kirurgiske masker som IIR eller lignende. Beskyttelse som er laget av tøy, visir eller beskyttelse med ventil er ikke tillatt om bord.

  • For å ivareta sosial distansering på flyplassen anbefaler vi å anskaffe munnbind før du drar til flyplassen.

  • Ombord skal du alltid bære munnbind, unntatt når du spiser eller drikker.

  • Personalet vårt benytter beskyttende munnbind om bord som dekker både nese og munn.

  • SAS anbefaler at passasjerer tar med seg flere munnbind for å kunne bytte munnbind under lengre flygninger, siden et munnbind kun er gyldig for fire timer. Det er også viktig å være oppmerksom på at du kanskje må bruke munnbind på destinasjonen din.

  • Hvis du har en medisinsk tilstand som gjør at du ikke kan bruke munnbind som dekker munn og nese, så må du fremvise legeerklæring som bekrefter årsaken til at du ikke bærer munnbind. Denne må være skrevet på et skandinavisk språk eller engelsk, og skal ikke være eldre enn tre måneder. Du trenger også dokumentasjon på negativ SARS Cov-2 test (PCR eller antigen-test) som ikke er eldre enn 48 timer. Du må fremvise dokumentasjonen til gate-personalet før du går om bord.

    Egne regler på Oslo Lufthavn

    5. juli 2021: På grunn av covid-19-utbrudd i Ullensaker kommune er det nå innført midlertidig påbud om bruk av ansiktsmaske på hele Oslo Lufthavn.