Småbarnsforeldre mister folkeskikken når de reiser

Hva skjer når foreldrene trenger opplæring i å være en god voksen?

Hvor vanskelig kan det være å lære fra seg god bordskikk - og å rydde litt etter seg hvis man roter?

Hvor vanskelig kan det være å lære fra seg god bordskikk - og å rydde litt etter seg hvis man roter?

(ODD ROAR LANGE): Sommertid er reisetid. Spesielt for barnefamilier. Men hvorfor legger mange av dem igjen folkeskikken hjemme?
Eller er årsaken enkelt og greit de ikke har noen folkeskikk å legge igjen? I så fall: Hvor var det det glapp?
Jeg snakker om altfor mange norske småbarnsforeldre som tror de kan oppføre seg som hensynsløse egoister når de er på hotell eller restaurant.
Jeg snakker om dem som lar barna grise og rote som om det var en edel kunst eller en konkurranse som skal visse. Dem som ikke et eneste sekund vurderer å rydde etter seg selv før de forlater matbordet i restauranten eller kafeen.

Hvorfor så alt for mye?

En gang tiden, for ikke så lenge siden, var det å reise og bo på hotell noe som var stas og ingen selvfølge for mange småbarnsfamilier. Man sjekket inn med erbødighet, og oppførte seg som en god gjest under oppholdet.
Men ting har endret seg i takt med økt levestandard og lavere hotellpriser. Det er ikke all endring som er til det bedre.
En rekke norske hotellrestauranter har byttet ut store middagstallerkner med mindre frokosttallerkner. Dette gjør de fordi de vil redusere matsvinnet. Sultne gjester har en trist evne til å fylle store tallerkner med til randen, selv om de innerst inne vet at de ikke kommer til å spise det opp.
De har jo betalt for det …
Jeg håper og tror at de ikke gjøre det samme hjemme?
Det er selvsagt lov å gå på en liten smell en gang i blant. Men, når det skjer hver eneste gang, og for alle medlemmene i familien, da er det på tide å tenke seg litt om.
Og jeg har i alle fall stor medlidenhet med de sommeransatte som må ta seg alt ekstraarbeidet med rydding og vasking.

Scene fra et frokostbord

Vel plassert ved frokostbordet starter frokostshowet hos familien. Eller strengt tatt, familiene, for de er mange.
Det rotes, grises, mistes og slippes. Litt mat går inn i munnen, en god del havner rundt på bordet. Og resten: Det havner på gulvet. Hele speilegg, halve bløtkokte egg, en kvart brødskive og et knekkebrød - pluss litt ost og en god kladd med bringebærsyltetøy. Det ser ut som et abstrakt kunstverk under og rundt bordet. Det er et riktig trist syn. Men, vi har ikke sett det verste ennå. Det kommer litt lenger ned i artikkelen.

Foreldrefri - med barn

Enkelte småbarnsforeldre - og det gjelder dessverre alt for mange - ønsker litt voksentid ved matbordet. Det er høyst forståelig. Bortsett fra at de ønsker å gjennomføre selv når de har med seg barn.
Og da er alenevoksentid umulig.
Med mindre man henfaller til følgende løsning: lar barna løpe fritt omkring i restauranten. Gjerne i skytteltrafikk mellom restaurant, resepsjon og lekerom.
Og, det er så rart med at det skjer noe med barn som får løpe fritt omkring i et hotell.
Det blir lyd. Ofte mye lyd. Rop, hyling, gråt, skrik og skrål.
Barn skal ha lov til å lage lyd. Det er jo litt av livet selv.
Men, er de store nok til å få bevege seg fritt omkring på hotellet, så er de også store nok til å lære seg å bruke «innestemme» i restauranten.
Slik som barna på nabobordet har lært seg.

Jeg ser deg

Jeg reiser mer enn mange, og har derfor gleden av å bo på mange ulike hotell. Også familiehotell. Og jeg synes det er kjekt.
Det er kjekt å se hvordan i livet på hotell er forskjellig i sommermånedene i forhold til de øvrige månedene i året.
Det er bokstavelig talt et fargerikt fellesskap, og de for de aller fleste er hotelloppholdet en stor opplevelse og en arena for opplæring og god sosial atferd.
Det gjelder både for barn og for voksne.
Vi oppfører oss annerledes på hotell enn når vi er hjemme - heldigvis. Og aller helst til det bedre.
Men noen - og det blir stadig flere av dem - oppfører seg som om de eier hotellet (eller, hotelleiere ville naturligvis aldri oppført seg så dårlig) og herjer rundt som villmenn.
Jeg kan se dem, og skille dem fra alle de andre, etter bare en knapt ett minutts opphold på hotellet.
Jeg kan se «familien Kork» i fri dressur ta alt for stor plass, og jeg vet at jeg kommer til å se og høre mye mer fra dem i timene og dagene som kommer.
Og ingenting av det er positivt.

Ta med deg barn på reise, men snakk litt om hvilke regler som gjelder når dere er sammen med andre. Foto: Odd Roar Lange

Ta med deg barn på reise, men snakk litt om hvilke regler som gjelder når dere er sammen med andre.
Foto: Odd Roar Lange

Kjøreregler på hotell

De siste årene er det blitt lagt stor vekt på å gi turister opplæring og kjøreregler for hvordan de skal oppføre seg i norsk natur. I tillegg til fjellvettreglene er det behov for tips og råd til hvordan de kler seg og hvordan de skal komme seg trygt tilbake fra turen.
Jeg tror sannelig at mange familier også trenger de 10 hotellvettreglene.
For, og nå er jeg tilbake ved frokostbordet: Familien Kork forlater selvsagt bordet, som de har omskapt til en svinesti, uten å rydde noe som helst etter seg.
De lærer barna sine at, på hotell kan vi rote og grise så mye vi vil.
Men vi trenger ikke rydde etter oss, fordi vi har betalt for det …

Hvorfor mangler de respekt?

Det handler om respekt. Eventuelt mangel på respekt,. For barnet selv, for andre barn, for andre familier - og for de ansatte. De er ikke der for å være barnevakt. Verken for voksne eller barn.
Når de ikke gir foreldrene en oppstrammer så er det ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke har lagt igjen folkeskikken hjemme, før de gikk på jobb. De biter det i seg, og rydder etter herr og fru Kork - som åpenbart ikke har fått med seg at problemer med barn på hotell ikke er et problem med barna - men med de voksne.
Jeg , for min del, gir dem gjerne et gult kort. Og to gule betyr som kjent rødt.

Les mer om å reise med barn: