Foreslår store endringer for reisegarantifondet

Foreslår nytt navn

Trøbbel på reise? Mange opplever at de trenger hjelp både på reisen og for å komme seg hjem. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Reisegarantiutvalget som ble nedsatt av regjeringen overleverte i dag rapporten sin til forbrukerminister Kjersti Toppe.
Utvalget har vurdert alternative modeller for reisegarantisystemet for pakkereiser., reisegarantiutvalget ble satt ned på bakgrunn av svakheter ved reisegarantiene som pakkereisearrangørene stiller i dag.
Utvalget kommer blant annet med forslag om å skifte navn til «Reisegarantiforvaltningen».

Reiseutvalgets leder, Trygve Bergsåker, overrekker utvalgets rapport til forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp). Foto: Barne- og familiedepartementet

Hva skal dekkes

Dagens system gir høye kostnader for arrangørene og garantiene har i enkelte tilfelle vist seg å være utilstrekkelige. Og ;det har under pandemien vært uklart om reisegarantien omfatter reiser som er avbestilt eller avlyste før en arrangør går konkurs.

Behovet

Utvalgets vurdering er at det er behov for et pakkereisegarantisystem så lenge pakkereisearrangørene krever så omfattende forskuddsbetaling som i dag.
Også faren for å bli strandet i utlandet på ferie, taler for at det bør være et pakkereisegarantisystem. Staten er etter pakkereisedirektivet forpliktet til å sikre både forskudd og hjemreise.
Direktivet er resultat av en avveiing av en rekke hensyn, blant annet om å gripe inn i markedet og om reisegarantiordningene skal dekke svært usannsynlige hendelser, skriver utvalget i sin rapport.

Du kan lese hele rapporten fra utvalget her.