Norwegianpassasjer fikk gebyr etter å hatt med lovlig bagasje

Norwegian må punge ut etter kontrolltabbe

Er du sikker på at håndbagasjen din er innenfor målene til flyselskapet? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flyselskapet Norwegian må betale tilbake et ilagt straffegebyr som de ila en flypassasjer på grunn av for stor håndbagasje. For selskapet kan ikke bevise at de har rett.
Dette er saken: Flypassasjeren ble stoppet for bagasjekontroll da hun reise med Norwegians fra Bergen (BGO) til Oslo lufthavn og videre til Praha 5. april 2019.
Hun reiste kun med håndbagasje og da hun kom til Oslo var det kontroll av passasjerenes bagasje før neste ombordstigning.
Kontrolløreren på Gardermoen hevdet at bagasjen var for stor, og at den ikke gikk oppi håndbagasjemåleren. Og passasjeren ble avkrevd et gebyr på 750 kroner.
Et gebyr som svært mange passasjerer har irritert seg over det siste året.
Passasjeren valgte å betale de 750 kronene, som følge av mye folk og lite tid til flyet skulle gå. Til tross for at hun mente at kofferten var innenfor målene.
Passasjeren krevde pengene tilbake fra Norwegian etter endt reise. Men flyselskapet nektet å betale. Derfor ble saken oversendt til Transportklagenemnda for behandling der. Og nå har kvinnen fått rett.

Godkjent håndbagasje

Passasjeren kjøpte den aktuelle kofferten fordi den skulle være godkjent som håndbagasje. Da klager kom hjem til Bergen, gikk hun til avgangshallen og forsøkte å sette kofferten i håndbagasjemåleren til Norwegian. Kofferten passet og hun tok bilder av det hele. Deretter krevde hun pengene tilbake. Men Norwegian sa nei.
Flyselskapet nekter også å godkjenne bildene som bevis. Og viser til at Norwegians agenter tar kontroll av bagasjen, og at de ikke har noen grunn til å betvile deres vurdering i denne situasjonen.

Dette sier transportklagenemnda

«Klageren har fremlagt bilder som viser at kofferten fikk plass i håndbagasjemåleren.
Nemnda mener at flyselskapet må ha bevisbyrden for å vise at gebyret er korrekt ilagt. Det må forventes at flyselskapet skriver en kvittering der begrunnelsen for gebyret fremgår, og hvor det dokumenteres at bagasjen var for stor eller for tung i henhold til regelverket.»

Men dette gjorde ikke kontrolløreren.

Nemnda kan ikke se at Norwegian har sannsynliggjort at bagasjen oversteg begrensningene. Nemnda anbefaler derfor at gebyret refunderes.

Vedtak: Transportklagenemnda - fly anbefaler at Norwegian utbetaler til klager refusjon av gebyr til kroner 750.