Derfor er det lurt å havne på villspor

Du kan bli en oppdagelsesreisende - hvis du vil

Overlater du oppdagelsene til andre, eller vil du prøve selv? Her med deler av Moldepanoramaet i horisonten.                                                                                 Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): La det være sagt aller først. Jeg er en stor tilhenger av det fabelaktige arbeidet som gjøres for å tilrettelegge for friluftsliv her i landet. I mange byer og bygder lages det fine turveger, flotte turmål, bålplasser, gapahuker, sykkelstier og fremfor alt: oppkjørte skispor for både skiløpere og andre. Det kan knapt lovprises nok, og en fellesnevner for dem som investerer i utbyggingene er sterk vekst i bruken. Det er et svært godt virkemiddel for en bedre folkehelse.

Takk for turen

I kystbyen Molde, en by med 25000 mennesker på Nordvestlandet, er det de siste 15 årene utviklet et nettverket av svært flotte turstier som brukes gratis av titusenvis av mennesker gjennom hele året. Tusen takk for at dere gjør det mulig. Det er umulig å ikke bli imponert over innsatsen til dem som har dette som yrke og til dem som bidrar på frivillig basis. 
Det er gratis å parkere ved utfartsstedene, det er gratis å gå i oppkjørte spor. Og det er tusenvis av fine opplevelser som venter. 
Det er mulig at det fortsatt er noen få som mener at det var bedre før, den gangen stiene var laget av oppgåtte spor og ikke av maskiner. Men jeg tror ikke de er mange, og de kjemper jeldigvis for en tapt sak. På den annen side, det er nok av stier som er blitt til gjennom dyretråkk og menneskers ferdsel i naturen, for dem som vil oppleve gamle dagers turopplevelser.

Og selv om det er kjørt opp fenomenale skispor ved motorkraft - du finner oversikten her - så er det fortsatt rikelig med muligheter til å gå i villsnø og i villspor.Du kan velge om du vil være sporsetteren, eller om du tar den litt enklere varianten: følger der andre har gått først. Vinteren 2017/18 er en av de aller beste for dem som liker vintersport på Nordvestlandet.

Villsporene er der. Lag dine egne, eller følg i andres.                  Foto: Odd Roar Lange

Og jeg kan varmt slå et slag for en tur utenfor «allfarveg». Jeg har tidligere anbefalt den spennende opplevelsen av å gå seg vill sammen med barn.
Ta en tur utenfor skogsbilvegene, ut i skogen, under trefallene, bak de store steinene, langs bekkefaret og opp i trærne. Barn elsker slike turer. Jeg mener selvsagt ikke å gå seg vill i farlig forstand, men på oppdagelses-tur-vill.

Det samme er kjekt også på ski. I alle fall hvis føret tillater det. Finn noen nye veger, noen nye turmål, der det er trygt å ferdes. men allikevel ikke så mange andre som er. Nyt stillheten, ta deg tid til å oppleve gleden over å finne noe bak knausen eller fjelltoppen, og kjenn på følelsen av å ikke ha 100 prosent kontroll over alt. Det gir en spesiell ro, en annerledes tur og en fin opplevelse.

Har du ikke prøvd? Gjør det neste gang.

Ha en riktig god tur - på villspor.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no