Dra til sjøs, for noen vinteropplevelser i Ålesund

Derfor elsker turistene den vakre fjordbyen - nå er det din tur

Ta turen ut på Borgundfjorden for å prøve fiskelykken.   Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Sunnmørshovedstaden Ålesund er et perfekt utgangspunkt for flotte skiturer både i Sunnmørsalpene og til skisenteret i skibygda Stranda. Mens de fleste kjenner byen som en sommerby så er det mange flotte opplevelser også om vinteren.

Byen ligger som kjent ved sjøen. Og med Borgundfjorden som slår mot kaikanten og bryggene er det også fantastiske sjanser til å være med på vinterens torskefiske på fjorden. 
For oss som ikke har egen båt tilgjengelig er det også mulig å få være med til sjøs. Mer om det litt lenger ned.

Det er ikke tilfeldig at Ålesund er valgt ut som en av Fjord-Norges profilbyer i jakten på flere turister til Norge. Jugendbyen ytterst på kysten av Møre og Romsdal  ligger ved Norges fineste biltur som kan oppleves på 7 dager.  7 timer er selvsagt altfor lite - selv om det er mulig. Sett helst av en hel helg. 

Musikkbyen

Ålesund er en musikk og kulturby av høy klasse. Gjengen bak Momentium har hvert år en rekke konserter og festivaler som virkelig er verd å få med seg. Skal du hat hotellrom på en av disse festivalhelgene så må du være tidlig ute. Sommerfesten, Jugendfest med Minijugend og Ålesund Live er bare litt av det som er på menyen. Dette kan mange byer misunne Ålesund.
Les mer om konsertene her

Jugendfest i midten av august er en veldig bra musikkfestival som samler både verdensstjerner og lokale artister.                                                                               Foto: Odd Roar Lange

Kafébyen

Med tanke på byens størrelse så er det mange restauranter og kafeer i Ålesund. Og det kommer stadig nye og hyggelige steder hvor du kan ta en pust i bakken. En av dem er er Racoon Coffee & More som raskt ble en favoritt. God service, lun stemning og rause porsjoner.  

Prøv den hyggelige kafeen Racoon midt i sentrum av Ålesund. Foto: Odd Roar Lange

Matbyen

En by som har egen matfestival har selvsagt også flere gode spisesteder. Maki ved Brosundet har i lang tid vært kjent som den med høyest nivå, XL Diner ved hurtigbåtkaia har spesialisert seg på klippfisk, men også restaurant  Aqua RestaurantQuality Hotel Waterfront vil ta opp konkurransen for å servere kvalitetsmat på kaikanten.

Forretten fra Aqua restaurant                                                   Foto: Odd Roar Lange

Sportsbyen

Ålesund har et bredt idrettstilbud. Men det er selvsagt Aalesunds Fotballklubb, med hjemmebane på Colorline stadion, som først og fremst tiltrekker seg det store publikum. Hjemmebanen er i gangavstand fra sentrum. Vil du trimme selv så er de 418 nye trappetrinnene opp til Fjellstua (140 moh) er en utmerket tur å ta før middag. (Eller kanskje før frokost?). På vegen opp må du ta en stopp på utsiktspunktet Byrampen.

Den hvite stien midt i bildet i fjellsiden fører deg 140 meter opp i fra havet. Foto: Odd Roar Lange

Havnebyen

De fleste som kommer til Ålesund reiser med bil eller fly (Ålesund lufthavn Vigra). Men det er virkelig en fin reise å ta Hurtigruten til Ålesund. Havna anløpes både av nordgående og sørgående Hurtigrute og har inntil tre timers stopp i Ålesund.
Mange byer ligger så flott til ved fjorden, men de har vanligvis liten mulighet for turister som vil prøve fiskelykken.
Denne byen har løst det: I Ålesund kan du være med blant andre Aalesund Sea Tours ut på fiske på fjorden. Borgundfisket er navnet på det legendariske vinterfisket, men det er også kjekt å dra ut på fisketur eller sightseeing om sommeren. Vel verd opplevelsen.

Se bilder fra Ålesund her

Shoppingbyen

Ålesund er en av de mange byer jobber godt for å oppgradere sentrum for å ha et levende hjerte av byen. I tillegg vokser det voldsomt på shoppingssentrene ved Moa litt øst for sentrum. Og ikke minst på Devoldfabrikken i Langevågen 15 minutter videre fra kjøpesentrene på Moa (Spjelkavik). Den gamle fabrikken er gjenåpnet med outlet for en rekke kjente merkevarer som HH, Norrøna, Bergans, Swims og selvsagt Devold - for å nevne noen. Et hyggelig sted å handle til gode priser, og med veldig hyggelig kafe og restaurant.  Slik kommer du deg hit: 
Til Devoldfabrikken med bil: Fra Ålesund er det en 25 minutters kjøretur langs E39 og RV657. Fra Moa tar det 15 min. 
Med hurtigbåt: Fra Ålesund er det kun 5-10 minutter over fjorden.

Den gode og røffe atmosfæren på Devoldfabrikken.        Foto: Odd Roar Lange

Hotellbyen

Ålesund er en by med svært gode overnattingsmuligheter. Hotellene er mange og det er også mange muligheter til å overnatte privat via airbnb. Like ved Colorline Stadion ligger en sentrumsnær campingplass, Volsdalen camping.
For båtfolket er det mulig å legge til ved gjestehavn i Brosundet midt i byen. Få gjerne med dere Ålesund Båtfestival midt i juli.
Vi bodde på Quality Hotel Waterfront, som blant annet er Momentiums samarbeidshotell. Det var et godt valgt for Ålesundsbesøket.
Hotellet ligger bare 200 meter fra Brosundet og har gode parkeringsmuligheter for dem som kommer med bil. Hotellet åpnet sommeren 2011 og har en flott beliggenhet. Prøv gjerne å få et rom med fjordutsikt - da kommer du garantert ikke til å trekke for gardinen. 

Les mer om opplevelser i Ålesund her - eller på nettsiden til Bypatrioten i Ålesund.

Sov godt: Quality Hotel Waterfront var vårt valg på reisen. Det var et godt valg. Foto: Odd Roar Lange

Vinterfiske på fjorden

Bli med ut på Borgundfjorden i februar og mars/april for å prøve deg i jakten på skreien. Mange av byens innbyggere er uten med egne båter, men vi kontaktet turistkontoret i Ålesund og fikk hjelp til å være med charterbåt ut på fjorden. Båten går fra kaia ved bussterminalen i Ålesund, og 10 minutter senere er dere ute på «feltet». Dere låner redningsvest og fiskeutstyr fra båten. Men husk varme klær. Borgundfisket er virkelig verd å bli med på.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no