Dette er Københavns skjulte skatt for mat og drikke

Husmanns Vinstue glemmer du ikke med det første

Velkommen til den brune kjellerrestauranten med de karakteristiske grønne lampene. Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til den brune kjellerrestauranten med de karakteristiske grønne lampene. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det et er lettere å gå forbi den legendariske kjellerrestauranten i København sentrum enn å finne inngangsdøra til Husmann´s Vinstue i København.
Men: legg inn Larsbjørnstræde 2 på telefonens GPS eller merk det av på papir-bykartet ditt, så finner du frem. Gå deretter ned de små trappetrinnene ned til kjelleren. Og velkommen til en av Københavns mest legendariske spisesteder. Det er hit du skal gå for en ekte dansk lunsj - eller frokost, som det kalles på dansk (vår frokost kalles morgenmad). Finner du ikke den danske stemningen her, så er jeg redd du ikke finner den særlig mange andre steder heller.

Skjermbilde 2019-04-25 20.59.22.png

Historie i vegger - og gulv

Helt siden dørene åpnet for første gang i 1888 har stedet servert mat og drikke på dansk vis, først og fremst til dansker. Stedet ble åpnet av Ernst Carl Husmanns, som etterhvert overlot stedet til sønnen Johan i 1894. Han drev stedet frem til 1917. I dag drives det av Johnni Frost. Og selv om det først og fremst er dansker som deler stedet med andre dansker så finner også reisevante utenlandske gjester vegen til den særegne kjellerrestaruranten som ligger i gaten som en gang ble kalt pisserenden.
Folk som bodde i området tømte nattepotten rett ut på gaten hver morgen. Med en nokså karakteristisk lukt og naturligvis påfølgende sykdomsrisiko som resultat.

Her er restaurantens egne bilder. Trykk på dem for større versjon.

Nyere tider

I dag er dette bare en «sjarmerende» del av en 130 år lang historie. Nye tider rår. Og det er god stemning i restauranten som stenger på ettermiddagen.
Kjøkkenet er åpen:
Hverdager kl. 11.30 – 16.00
Lørdag kl. 12.00 – 16.00

Stil og service er Husmanns Vinstues varemerke Foto: Odd Roar Lange

Stil og service er Husmanns Vinstues varemerke
Foto: Odd Roar Lange

Restauranten er åpen:
Hverdager kl. 11.30 – 18.00
Lørdag kl. 12.00 – 17.00
Lukket: Søn- og helligdager, påskeaften, nyttårsaften og 1. nyttårsdag

Stedet var tidligere røykfullt og luften var ikke all verden for gjestene. Nå er det røykeforbud, som andre spisesteder i København.

Stemningen som teller

IMG_5006.jpeg

Men lokalene er tradisjonsrike og innredet akkurat slik de har vært i mange årtier.
På menyen finner du blant annet silderetter, lun leverpostei med bacon, røkt ål, håndskåret oksebryst og selvsagt har stedet to «dagens retter» på menyen - skrevet med kritt på tavlen på veggen.
Servitørene, som på dansk heter tjener, har uniformer og de har et bredt smil og herlig humor. Bare bestill en Aalborg akevitt til maten, så får du se hva som skjer…
Jeg har nettopp vært der igjen. Og det blir selvsagt ikke siste gangen. Min favoritt er silderetten Sol over Gudhjem, et smørbrød med lun leverpostei, en stor classic øl og en rød Aalborg akevitt (Aalborg Taffel Akvavit).

Her kan du se hele menyen og lese om drikken de serverer.

IMG_5007.jpeg