Streikefast? Derfor skal du takke nei til flyselskapets tilbud

Du får mye mer for pengene på denne måten

(ODD ROAR LANGE): Er du en av dem som har undret deg over hvor høye matvareprisene er på norske flyplasser? Vel, du er i alle fall ikke alene. Det er ikke mange steder i Norge som har større misforhold mellom pris og kvalitet som mange av flyplass-kafeene og restaurantene. Kostbare og kjedelige baguetter, svinedyre hamburgere og kjedelige salater på rekke og rad.
Dersom flyet ditt er forsinket i to timer eller mer så kan du, alt etter flystrekningen, ha krav på mat og drikke. Se mer om rettighetene dine litt senere i artikkelen.
Og mange passasjerer henter en matkupong hos flyselskapets serviceskranke. Det bør du droppe neste gang. Her er forklaringen.
SAS deler ut matkuponger på 10 Euro, cirka en hundrelapp, for forsinkelser i opptil tre timer. Norwegian gir sine kunder matkupong på 90 kroner hvis flyet deres er forsinket i to timer, og 110 kroner hvis flyet er forsinket i tre timer.

Hva tror de at du får for 90 kroner? Foto: Odd Roar Lange

Hva tror de at du får for 90 kroner? Foto: Odd Roar Lange

Men for den summen får du knapt nok kjøpt deg mat og drikke.
Flyselskapene forplikter seg til å dekke et enkelt måltid, og det er ikke begrenset til en fast maksimalsum.
Du kan naturligvis ikke kjøpe, og kreve dekning for, en treretters middag og en flaske vin selv om flyet er forsinket i tre timer.
Men du kan enkelt kjøpe deg mat og drikke for 150-200 kroner, og sende kvitteringen til flyselskapet etterpå.
Dermed dobler du erstatningssummen - og slipper å ende opp med en vaffel og kaffe.
Du kan selvsagt bruke både voucheren og en egen hundrelapp, men min erfaring er at det da er lettere for selskapet å forsøke å vri seg unna. Da skal du riktignok bare klage på avslaget.
Men mitt tips er at du skal gjøre som meg: legg ut for maten selv og send hele regningen til flyselskapet.
Lykke til og god tur.