Hva i all verden har de gjort ved Atlanterhavsvegen?

Dette er virkelig helt på kanten

På Skipsholmen, det fineste utsiktspunktet på Atlanterhavsvegen, har noen satt opp dette gjerdet. Foto: Odd Roar Lange

På Skipsholmen, det fineste utsiktspunktet på Atlanterhavsvegen, har noen satt opp dette gjerdet. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Atlanterhavsvegen i Møre og Romsdal først kåret til århundrets byggverk, deretter verdens fineste bilreise. Siden den gang er den fantastiske vegstrekningen helt ute ved Hustadvika blitt oppgradert med svevesti og besøkssenter, nye fiskebroer og enda bedre parkeringsforhold. Samt Norges styggeste turistattraksjon.

Dette er Norges styggeste turistattraksjon

Marmorbiter ligger strødd rundt i naturen, over og under vann, og utgjør et komplett uforståelig kunstverk som ikke på noen måte henger sammen med kunstverket Atlanterhavsvegen - som på sin side får svært rosende omtale i inn- og utlandet. Turister som besøker Hågå ved Vevang i Eide kommune i Møre og Romsdal rister oppgitt på hodet.

Turistfavoritten

Slik var det tidligere. Jeg forstår at det måtte forbedringer til. Men løsningen holder ikke.
Foto: Odd Roar Lange

Hvert år reiser tusenvis at turister og fastboende over den storslagne norske nasjonale turistvegen mellom Molde og Kristiansund. Og de nyter utsikten og utsøkt arkitektkunst. Like ved den vestlige delen av Storseisundbrua ligger både de beste fiskemulighetene og de fineste utsiktspunktene. Tidligere var det et enkelt gjerde med stolper av impregnert tre som hindret turister å gå utfor den bratte kanten ovenfor den populære Skipsholmen parkeringsplass.

Hva tenkte de på?

IMG_6415.jpg

Nå er det, forståelig nok, byttet ut med et annet. Men i stedet for å finne en konstruksjon som kler et av Norges aller stolteste veiprosjekt har de satt opp et meningsløst stygt gjerde. Hvem i all verden er det som har tenkt ut dette? Og hvem har godkjent det?
Med betongfester som stikker opp, og med altfor tettvevd gjerde og synlige gjerdestolper. 
I stedet for å gjøre utsiktspunktet til en inngjerdet topp med elendige stier til topps, ville det med små inngrep i naturen vært mulig å lage noe som fungerte langt bedre, samtidig som det ivaretar sikkerheten. 

Kjipt og billig

Storseisundbrua - gjennom gitteret. Foto: Odd Roar Lange

Storseisundbrua - gjennom gitteret.
Foto: Odd Roar Lange

Nå må turister fra alle verdenshjørner undrende se på, og fotografere, den løsningen som er valgt ved den ellers så vakre Atlanterhavsvegen. Det er mulig at slike gjerder fungerer godt andre steder. Men ved århundrets byggverk (strengt tatt forrige århundre) må det være mulig å komme opp med noe langt, langt bedre enn dette. 
For nå fremstår gjerdet på Skipsholmen bare en kjip og billig (?) løsning som bør fjernes raskest mulig og byttes ut med noe som vekker glede, begeistring og beundring.
Det bør kanskje settes opp i et annet materiale (kanskje som utsiktspunktet i Askvågen), i et annet design og med en mer gjennomtenkt stiløsning til og fra toppen.
Atlanterhavsvegen og alle de besøkende har fortjent noe bedre enn dette.