Politiet advarer: Ikke legg passet ditt i hotellresepsjonen

Aldri har så mange pass blitt borte. Dette må du gjøre

Nei, du skal ikke legge igjen passet ditt her.                                     Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Tusenvis av nordmenn blir hvert eneste år bedt om å levere passet sitt i hotellresepsjonen. Og de får ikke igjen passet før de sjekker ut noen dager eller uker senere.
Dermed er passet overlevert til oppbevaring på høyst tvilsomt vis. I sommer var jeg på ett stort og populært resorthotell i Montenegro. Alle gjesters pass ble oppbevart i en stor åpen trekasse i resepsjonen. På en annen tur, til et lite boutiquehotell i Nice ble passet lagt en en skuff bak resepsjonsdisken! I begge tilfellene ba jeg om å få utlevert passet. De vegret seg, men jeg gjorde det enkelt for meg selv ved å si at jeg trengte det fordi jeg skulle på besøk til nabolandet i løpetm av oppholdet.

Denne formen for meget usikker oppbevaring av passet er blitt mer regelen enn unntaket når vi reiser til utlandet. Hotellresepsjonisten ber om passet ditt, og leverer det ikke tilbake. Andre steder tar de en kopi og gir deg originalen tilbake.
Nå advarer politidirektoratet mot å legge igjen passet usikret og ubeskyttet i hotellresepsjonen når du er på reise.

ID-tyver har all verdens tid til å hente ut informasjon fra passet ditt når det er ute av syne for deg. 

– Er det lurt/ok å levere fra seg passet slik - eller bør vi nekte?

– Hotellgjester må legitimere seg ved innsjekking på hotell. Pass er det eneste offentlig utstedte norske legitimasjonsdokument som godtas i utlandet. Dersom man ankommer hotellet sammen med en stor gruppe gjester, vil man kunne oppleve at hotellet beholder passet en kort periode for at registreringen av gjestene kan gå fortere. Gjesten må da kunne be om å få passet tilbake ved første anledning, sier seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet.

Lar du hotellet beholde passet ditt?                                      Foto: Odd Roar Lange

Nektes nytt pass

Hvert år blir 33 000 norske pass meldt stjålet eller mistet. Det tallet er alt for høyt, slår Politidirektoratet fast. Og nå kan du bli nektet pass i tre år dersom du ikke tar godt vare på passet ditt.

Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt.
10. februar i år sendte politidirektoratet ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor de som gjentatte ganger mister passene sine. Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang så kan du bli nektet nytt pass.

– Du må passe godt på passet ditt - hele tiden. Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse». Passforskriften gir også hjemmel til å begrense gyldigheten til pass dersom tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Trøbbel 

– Er det mulig å få utlevert to pass, slik at man har ett ekstra hvis det andre blir borte?

– Nei. Det er for øvrig klare regler i passforskriften § 11 for i hvilke situasjoner det kan utstedes ekstra pass, påpeker Norum.

Ifølge passforskriften § 11  står det blant annet at innehaver av ordinært pass kan gis ekstrapass når det dokumenteres at tjenstlige eller andre grunner gjør det påkrevet å reise til flere land og det mellom disse landene råder slike politiske forhold at pass benyttet i ett land ikke kan benyttes i et annet. Ekstrapass kan videre utstedes når tjenstlige eller andre grunner gjør det påkrevet å reise til flere land og en eller flere reiser vanskeliggjøres fordi passet i anledning annen reise må innleveres til utenlandske myndigheter i forbindelse med utstedelse av visa.

En kopi av passet kan gjøre det lettere å få reise hjem dersom originalpasset ditt er mistet eller stjålet. Lagre kopien på en epostkonto du har tilgang til.
Foto: Odd Roar Lange

I flere land kreves det at du til en hver tid skal kunne legitimere deg overfor myndighetene. None steder krever at du har med originalpasset. Andre steder holder det med en kopi av passet (den siden hvor det er bildet av deg).
Ellers skal pass og andre verdipapirer oppbevares i safen på hotellrommet.

Hva med kopi av passet?

 – Vil en vanlig kopi fra en kopimaskin hjelpe meg hvis det ordinære passet blir borte på reisen?

– Det vil komme helt an på hvilken situasjon man er i. En kopi av et pass vil ikke kunne fungere som et reisedokument og er heller ikke et gyldig legitimasjonsdokument, sier seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet.         

Har du tips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no