Derfor er det blitt trendy å feire jul på hotell i Norge

Ønsker du noen å være sammen med i jula?

Glede på hotellet. Det er snart jul. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Å feire jul på hotell er blitt mer og mer populært. Og mens det for noen få år tilbake bare var «en håndfull» hoteller å velge mellom er tilbudet i dag betydelig større - og bedre.
Det gjør også at konkurransen om gjestene er hardere, og det er mulig for deg til å skaffe deg et billigere opphold dersom du ønsker det.
Det er blitt trendy å feire jul på hotell. Og ingenting tyder på at det blir mindre populært i årene som kommer, heller.
Økningen i bestillinger kommer både fra utlandet og fra Norge. Og mens det tidligere kunne oppleves som «flaut» å bestille hotelljul fordi man tydeliggjorde at man var ensom, så er det i dag blitt helt vanlig å velge noe annet enn familiejul på hjemmebane.
Derfor er det i år rekordmange hotell i Norge som holder åpent også i julen.

En spesiell julepakke

Mange av hotellene tilbyr en hel «julepakke» for sine gjester. Noen starter allerede lille julaften med felles juleforberedelser dersom de ønsker å være med på disse.
På julaften stiller mange av hotellene med egen julelunsj og deretter med transport til kirken.
Deretter er det felles julemiddag og en felles julegaveutdeling, der gjesten gjerne leverer inn én gave på formiddag som nissen deler ut senere på kvelden.

Er du klar for tradisjonsrik julefeiring? Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for tradisjonsrik julefeiring? Foto: Odd Roar Lange

Ensom - eller trenger pause

Julefeiring på hotell kan være en super løsning for mange. Enten det er fordi man er ensom og ønsker å tilbringe julen i felleskap med andre.
Eller det kan skyldes samlivsbrudd og det er tunge dager når felles barn skal feire julen sammen med den tidligere partneren.
For andre handler det bare om å slippe unna alt arbeidet som juleforberedelsene og gjennomføringen fører med seg. Tenk så deilig å bare kunne være gjest - og å la andre ta seg av maten, serveringen og oppvasken …
Det er smart å bestille hotelljul i god tid.
Men husk at det ofte kommer avbestillinger i siste liten, og her er det mulig å gjøre et restplasskupp.

Nordmenn og utlendinger

-Det er både norske og utenlandske gjester på hotellet, sier Benthe Langeland, direktør på Storfjord hotell på Sunnmøre.

-Etterspørselen har øket fra år til år. I år har vi 50 prosent norske gjester og det er en fin økning fra vårt eget land. De utenlandske gjestene bor gjerne i både tre, fire og fem netter.

-Hvordan feires julen på hotellet?

-Julen feires med norske tradisjoner. Julaften har vi tilbud om felles formiddagstur med truger ut i skogen som ender opp i vår lavvo. Her har vi fyrt opp og koser oss med varm kakao. Retur til hotellet og felles julegrøt med en liten premie til den som finner mandelen, og om kvelden er det fireretters tradisjonell julemiddag. Senere på kvelden er det kaker og kaffe i hotellets peisestue. Alle våre gjester får en liten julepresang fra hotellet. Og dersom vi har barn så kommer kanskje julenissen på besøk med en liten overraskelse. På 1. og 2. juledag arrangere vi ulike utflukter. Ellers bruker de fleste gjestene våre på hotellet å kose seg i peisestuen, lese en god bok, gå en liten eller lang tur, benytte seg av velværeavdelingen, sier Langeland.

Oslo-jul

Også på ærverdige Grand Hotel i Oslo gjøres det klart for årets julefeiring.

-Vi har åpent for overnatting hele julen. Restaurant Palmen har også åpent for både lunsj og middag hele julen. I år har vi også valgt å organisere en egen nyttårs soupé, siden vi har gjester som ønsker et tilbud på denne datoen. Denne var fullbooket allerede før 1.desember. I tillegg så har vi åpnet opp Eight Rooftop Bar for nyttårsfeiring – ingenting bedre enn å nyte bobler og utsikt over fyrverkeri fra byens tak, sier Stina Clarsen. markedsdirektør ved Grand Hotel.

- Vi har mest utenlandske gjester booket inn på hotellet i denne perioden – gjerne en overvekt av syd-europeere. Men vi har også noen nordmenn som besøker Oslo for å feire jul med familie som bor her.

Noen tips til hvordan du får en vellykket julefeiring på hotell:

° Bestill hotellrom direkte fra hotellet slik at du unngår problemer med booking via eksterne søkemotorer.
° Bruk gjerne bonuskort/lojalitetsprogram slik at du samler poeng som du kan bruke neste år. Og bonuskortgjester får ofte bedre hotellrom enn andre gjester.
° Møt opp i god tid til julefeiringen slik at du slipper hastverk og stress.
° Sett deg godt inn i hotellets juleprogram og bli med på aktiviteter som gjør at du kommer i kontakt med andre.
° Benytt sjansen til å få nye venner. De andre er kanskje (også) ensomme og ønsker kontakt uten å presse seg på.
° Det er naturligvis ok å trekke seg litt tilbake på rommet for en tiltrengt pause, men prøv å utfordre deg til å være mest mulig sammen med de andre på hotellet julaften.
° Har du med barn så er det kanskje en ide å ta litt av pakkeåpningen på rommet.
° Vær forsiktig med alkoholkonsumet. Du kommer ikke til å angre på dét.

Juleåpne hotell 2018

Her er noen av hotellene som holder åpent i julen.
Oslo: Grand Hotel
Skodje: Storfjord Hotel
Geilo: Vestlia Resort, Bardøla Høyfjellshotell, Highland Lodge, Ustedalen hotel & resort, Dr. Holms Hotel.
Røros: Røros Hotel
Målselv: Rundhaug Gjestegård
Flåm: Fretheim Hotel
Trysil: Radisson Blu Resort Trysil
Beitostølen: Radisson Blu Mountain Resort Beitostølen og Bergo Hotel.
Lillehammerregionen: Lillehammer Hotell, Gudbrandsgard Hotel og Scandic Hafjell
Norefjell: Norefjell Ski&Spa
Bergen: Bergen: Opus XVI
Voss: Myrkdalen Hotel
Hemsedal: Harahorn Hotel, Skogstad Hotel og Skarsnuten Hotel.
Stryn: Innvik Fjordhotell
Rjukan: Gaustablikk Høyfjellshotell
Longyearbyen: Funken hotel
Ørsta: Hotel Ivar Aasen
Senja: Hamn i Senja