Jo mer du somler her, jo bedre er det

De vil redde turistsesongen med somling

Foto_Krogstadtunet.jpg

(ODD ROAR LANGE): Vi har det ofte for travelt når vi skal feriere. Vi skal rekke over mest mulig, se så mange steder, nå så mange fjelltopper, sykle så mange kilometer. Men er det egentlig det det handler om?
– Mens mange nordmenn nå er i full gang med å planlegge ferie og opplevelser i eget land, har lokale aktører i Sørreisa på kort tid samlet seg om et felles initiativ kalt «Somleveien». Sørreisa kommune er en kommune i Troms og Finnmark fylke. Den grenser i nord til Lenvik, i øst til Målselv og Bardu, i sør til Salangen, og i vest til Dyrøy. 

Hemmingsjord kai. Foto: Mikal_Andreassen

Hemmingsjord kai. Foto: Mikal_Andreassen

Fra krisesommer til kosesommer

Med initiativet ønsker de å snu det som så ut til å bli en krisesommer for lokale opplevelsesbedrifter, til en felles dugnad for å hjelpe ferierende i kommunen å finne de gode ferieopplevelsene.
Det er ingen tvil om at sommeren 2020 blir annerledes enn normalt.
Initiativtakerne bak Somleveien var etter årsskiftet i full gang med å lansere et tilbud tenkt for utenlandske turister.
Tanken var å vise frem alle opplevelsene som heimbygda har å by på til utlandet.
Så kom koronapandemien og stakk kjeppene i hjula for planene til de fleste. Midt i situasjonen øynet aktørene bak Somleveien et håp om en mindre dyster sommersesong for turist- og opplevelsesaktørene i hjemkommunen.

Skredtinden og Steinora      Foto: Mikal_Andreassen

Skredtinden og Steinora Foto: Mikal_Andreassen

Omstillingsglede

– Vi har raskt omstilt hele prosjektet til å bli et tilbud til nordmenn på jakt etter opplevelser i eget land og nærmiljø. Derfor samlet vi alt vi kunnet finne av opplevelser og servicetilbud i en egen nettportal, hvor ferierende enkelt kan finne frem til hva kommunen har å by på. Det er ikke alltid lett å få oversikt over alt et område har å by på, selv for de innfødte, sier daglig leder – og selvutnevnt somlepave – Helge Moe Fredriksen i Somleveien.

Helge Moe Fredriksen og Jan Eirik Mathisen Foto: Somleveien

Helge Moe Fredriksen og Jan Eirik Mathisen Foto: Somleveien

– Somling gir de beste opplevelsene

Somleveien strekker seg gjennom naturlandskapet langs fylkesvei 86 i Sørreisa, mellom kommunegrensene mot Målselv i øst og Senja i nord. Initiativet er en dugnad, der lokale næringsinteresser i Sørreisa kan styrkes gjennom å samarbeide om å gi lokale og tilreisende kunder de beste opplevelsene. Gjennom de store turistmagnetene i området er regionen allerede kjent for å ha mye å by på til tilreisende som ønsker spennende natur- og aktivitetsopplevelser.

Kanopadling_Foto_Krogstadtunet.JPG

– Fylkesvei 86 gjennom Sørreisa er ikke bare en nødvendig gjennomfartsåre til andre og større steder. Om man bare tar det med ro og kikker seg rundt, vil man erfare at det finnes mange lokale aktører som tilbyr mye spennende å oppleve langs veien.
Det er når du tillater deg å somle litt langs veien at du får de beste opplevelsene. Gjennom Somleveien oppfordres alle til å ta seg tid til nye impulser og opplevelser, forklarer Moe Fredriksen.
Det er det også alle gode grunner til å gjøre. I Sørreisa finnes en rekke autentiske opplevelser innen mat og drikke, overnatting, aktiviteter, friluftsliv og historie – alt omgitt av storslått nordnorsk natur.

– Vi tror mange som er på besøk i regionen ønsker noe unikt og autentisk – noe annet enn hva man får der turismen etter hvert er blitt selve hjørnestensbedriften og opplevelser leveres nærmest på samlebånd, sier Moe Fredriksen.

Vil hjelpe tilreisende å lage sin drømmeferie

Ingrid Krogstad som driver Krogstadtunet Camping i Sørreisa var aldri i tvil om at de skulle være en del av initiativet. Hun mener samarbeid om å skape best mulig opplevelser for de ferierende er styrken som ligger i Somleveien.

Ingrid Krogstad

Ingrid Krogstad

– Vi tror at de som kommer på besøk til regionen vil sette pris på at vi er flere aktører som står samlet, og at vi hjelper de tilreisende med å finne akkurat det de ønsker for ferien.
Langs Somleveien finnes en rekke autentiske opplevelser både for turister og lokalbefolkningen. Enten du interesserer deg for kanopadling, fiske, hesteridning og fjellturer, eller mer tradisjonsrike opplevelser som lefsebaking og ekte samisk kultur, er vi her for å hjelpe deg å somle deg gjennom et unikt ferieeventyr, sier Ingrid Krogstad.
Les mer om somlevegen her.