Det er verdens søteste iskremnavn

Og nå flytter trollet endelig hjem til Bornholm

Det er bare å begynne og glede seg til sommeren. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Sommertiden er den beste istiden. Og mange steder brukes iskrem som selve symbolet på kvalitet, identitet og lokalmat.

Jeg har spist gode iskremer og iskremer med uforglemmelig, men ikke god, smak. Hurtigrutens iskrem med tørrfisksmak er et eksempel på den siste kategorien.

Den ble aldri min favoritt. Foto: Odd Roar Lange

Men noen steder har virkelig god is, og har gitt virkelig sjarmerende navn til iskremen. Som på den danske øya Bornholm. Hva sier du ellers til navnet Krølle Bølle is? Det er til å smelte av.

Og nå flytter Krølle Bølle hjem

Med ny avtale sørger Bornholms Ismejeri for at Krølle Bølle-isen igjen produseres lokalt på Bornholm. Krølle Bølle-is er for mange selve symbolet på Bornholm, og mange husker nok en god Krølle Bølle softis. Dessverre har ikke isen vært lokalprodusert de siste årene, men det endres nå, til stor glede for Bornholms Ismejeri og familien Mahler, som eier rettighetene til Krølle Bølle.

-Vårt varemerke

-Krølle Bølle har i mange år vært et sterkt varemerke for Bornholm, og derfor har det skapt stor overraskelse at isen ikke ble produsert på øya. Man kan nesten si at Krølle Bølle-isen i en periode har vært en del av den bornholmske mathistorien, som vi ellers strekker oss langt for å beskytte. Det endrer vi på nå, for Krølle Bølle-isen skal selvsagt være med på å male bildet av smaken av Bornholm, sier Jonas Bohn, medeier i Bornholms Ismejeri.

Vibeke Bengtson & Jonas Bohn, Bornholms iskremmeieri. Fra sesongen 2023 skal iskremmeieriet i Svaneke også produsere den legendariske Krølle Bølle-isen. Ikke siden 2008 har Krølle Bølle-is blitt produsert på Bornholm, så nå flytter det frekke trollet endelig hjem igjen. Fotograf: Henrik Freek.

Hvem er Krølle Bølle?

Krølle Bølle er like nært knyttet til Bornholm som sommer, solskinn og røkt sild. Historien om det frekke trollet som drar på eventyr rundt på øya ble skrevet av Ludvig Mahler for sønnen, Ole, under andre verdenskrig. Og det er nettopp Ole Mahler som har inngått avtalen med Bornholms Ismejeri om igjen å få isen produsert lokalt på steinøya.

Ole Mahler utdyper:

-Mange forbinder ferie på Bornholm med is. Vi er derfor utrolig glade for at vi nå har lykkes med å få på plass en lokal avtale med Bornholms Ismejeri, som er kjent for sin høykvalitets Bornholmeris.

Avtalen er på plass, og det betyr også at det blir travelt på det lokale iskremmeieriet, Bornholms Ismejeri, som skal stå for produksjonen av Krølle Bølle-isen.

Historien om det frekke trollet ble skrevet av Ludvig Mahler til sønnen hans, Ole, under andre verdenskrig. Ole Mahler har inngått avtale med Bornholms Ismejeri om igjen å produsere isen på klippeøya sør for Ystad. Tegning: Ludvig Mahler.

Fra nå av kan du få den gode Bornholmske Krølle Bølle-isen som softis og ispinner. Over tid skal sortimentet utvides, slik at det også blir gammeldags vaffelis.

Ta godt i mot Krølle Bølle. Foto: Odd Roar Lange

Historien om Krølle Bølle

Krølle Bølle-is har blitt produsert siden 1958 på et lite meieri i Humledal på Rø, et lite tettsted på Bornholm. Senere overtok Bornholms Andelsmejeri produksjonen, men fra 2008 har isen blitt produsert utenfor Bornholm og nå sist hos Skee Ice Cream på Midtsjælland.

I mange år har det derfor vært nesten umulig å finne Krølle Bølle-is på Bornholm.

Bornholms Ismejeri har produsert iskrem fra Bornholmskrem siden 2008. Isbaren driver egen iskafé i Svaneke, og isen selges også i ulike nærbutikker og iskremkiosker over hele øya.

Bornholms Ismejeri eies av ekteparet Vibeke Bengtson og Jonas Bohn sammen med det bornholmske rekekonsernet Ocean Prawns, som gjennom årene har investert i en rekke bornholmske selskaper.

Les mer om reiseopplevelser på Bornholm her.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.