Nå kan du lære deg kunsten å bo på badehotell

Nå kan du lære deg kunsten å bo på badehotell

... og la meg vise deg hvor du finner mange av dem i Danmark

Hopp i havet, så deilig det er.                                                              Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Suksessen «Badehotellet» går i sin femte sesong på TV2. Og dersom du er en av dem som lar tankene fly til et badeopphold så skal du vite at det ikke trenger være så langt unna. Danmark har en rekke flotte badehotell, og det blir stadig noen flere av dem. Men hva er det egentlig med badehotell? Hvordan skal man oppføre seg der, og hvor finner man dem?
Her er «Badehotellskolen».
Les den, og gjør deg klar for et deilig opphold i Danmark.
Badehoteller begynte å dukke opp langs den lange kyststripen i Danmark på slutten av 1800-tallet. Det var først og fremst den øvre middelklassen og oppover som hadde tid og penger til å benytte seg av dem. Københavnerne dro gjerne nordover på Sjælland, ble natten over, før de lot kone og barn være tilbake på hotellet mens de selv tok turen tilbake til København og kontoret. Når det igjen ble helg dro mennene igjen ut til badehotellet. I de kommende tiårene ble badehotellene stadig mer fornemme, og da dansk TV2 i slutten av 2013 startet serien «Badehotellet» blir vi tatt med tilbake til 20-årenes Danmark. 
Selve hotellet er en fiksjon, og det meste er spilt inn i studio på Sjælland. Men inspirasjonen er hentet fra Svinkløv badehotell. Hotellet brant ned høsten 2016, men hotellet bygges opp igjen og står klart til åpning 26. april 2019.

Hopp i havet, for et dejlig badehotell

(Dagbladet): Bølgene slår dovent mot sandstrendene ved Tisvildeleje på Nordsjælland. Det er som om de spiller med i symfonien ved den danske nordspissen: Her skal det gå sakte, behagelig og stille for seg. Ingen skal behøve å ha det travelt.I alle fall ikke når det lysblå sommerlyset skinner over klittene og Helenekilde badehotell slår verandadørene opp for årets badegjester.

De florlette sommergardinene blafrer i vinden, det høres stemmer fra terrassen under, og du kjenner lukten av morgenkaffe sive inn på rommet. Det er morgentime på badehotellet. Og på de lysblå veggene med stripet tapet henger et gammelt sort/hvitt-bilde fra 100 år tilbake viser badenymfer i tekkelig knelange badedrakter.
Det er dag morgen på badehotellet. Og den starter slik en dag på et badehotell skal være. 

På første klasse

Og det er slik du kan oppleve morgenen på Stammershalle badehotell på Bornholm. Et av de absolutt fremste badehotellene der Henriette Lassen & Henrik Petersen har løftet hotellet opp i den absolutt badehotellklassen.
Restauranten i underetasjen er en opplevelse i seg selv. Der en femretters middag med tilhørende vinpakke (eller velkomponert most-pakke) bringer opplevelsen inn på Michelin-opplevelses-nivå. Stammershalle tilhører eliteklassen blant badehotellene. Og dit er det stadig flere som sikter.

Det ser deilig ut, ikke sant?                                          Foto: Odd Roar Lange

Hva er det med badehotell?

Badehotell er det motsatte av travle forretninsghotell. Her er det ikke noen som skal ha det travel til morgenmad. Og det er ingen som ser rart på deg om den inntas i badekåpe og med vått hår. Badehotell er det nærmeste du kommer krysningen av et privat sommerhus og et hotell. Stemningen er personlig, de ansatte er gjerne på fornavn med gjestene.
Du kan gjerne sommerpynte deg litt til middag hvis du vil. Men det er så visst ikke noe feil med å være kledd i hverdagslig antrekk. Eller bare i en sommershorts med ditto genser/skjorte - eller kjole. Det er rett og slett bare en hotellopplevelse med lav puls.
Og noen av hotellene byr på felles toalett og dusj på gangen, mens andre er i moderne toppklasse.
Det er med andre ord smart å sjekke litt ekstra før du bestiller - dersom du er litt kresen på slikt.
Dersom du hilser på andre på et forretningshotell så tror de adre at du er en gammel kunde. Hvis du gjør det på et badehotell så er du bare en ny venn. Husk at de andre er der av samme grunn som deg: de skal nyte livet og tiden.
Og hva er bedre enn å ta et glass vin, en øl og/eller en snaps og god mat med en ny venn?

Lyset inne og ute

Badehoteller flest er malt i duse, lyse farger. Gjerne i nyanser av gult, blått eller grønt, i de samme farger som preger omgivelsene utendørs i sommerlige Danmark. Fuglekvitter er mer sannsynlig enn bildur.
Ikke alle ligger helt nede ved sjøen eller vannet. Men det er ikke langt unna. 
Og når det klirrer i glass i sommerhagen eller høstkvelden så er det trolig bare noen som skal nyte livet litt ekstra. 
På rommene er ofte hvitmalte senger med gode madrasser og deilig myke dyner er som skapt for badehotell.
Lyse gulv og tak. Det er alltid hygge - eller forkjælelse - rundt neste hjørne. 
Og selv de introverte vet å smile til andre gjester når god årgangschampagne serveres i glass med høy stett.

Eksamen som badehotellgjest

Det tar ikke lang tid å bli vant til å bo på et badehotell. Det er trolig enklere for dansker enn for nordmenn, siden det krever at du slapper av, senger skuldrene, legger mobiltelefonen igjen på rommet og drømmer deg tilbake 100 år i tid - til 1920-tallet. Men du klarer det med litt øvelse.
Finn frem sandalene (eller spør om å få låne noen i resepsjonen), og rusle gjerne rundt i gangene for å se på bilder, til biblioteket for å bla litt i gamle bøker, til peisestuen for en kopp nytrukket kaffe, eller bare for å gjøre det aller viktigste du kan gjøre på et badehotell: ingenting.

Her finner du lykken på et dansk badehotell:

Helenekilde badehotell

Morgenbadet ved Helenekilde er unnagjort. Det er klart for morgenmad.  Foto: Odd Roar Lange

Lytt mellom rommene er det på mange av de gamle badehotellene - også på Helenekilde badehotell på nordspissen av Sjælland. Men du verden så fint allikevel.   Tisvildeleje er det herlige navnet på tettstedet hvor hotellet ligger. Og her fornemmer du virkelig stemningen fra tv-serien. 
Når sommeren kommer trekker alle gjester ut til uterestauranten. Det er her du skal nyte et glass champagne før middag, deretter kose deg med dagens meny fra kjøkkensjefen og glede deg over solnedgangen som er svimlende vakker. Neste morgen tar du kyststien ned til sjøen, og tar morgenbadet mens svalene flyr høyt på himmelen og badetøy er det siste du tenker på der du ligger i vannet og bølgene slår dovent mot land.
Snart er det tid for morgenmad (dansk for frokost) oppe på klitten.

Stammershalle Badehotell

Det er lett å drømme seg tilbake hit til Stammershalle.            Foto: Odd Roar Lange

Opprinnelig fra 1911 og var et kurbad mellom Tejn og Gudhjem på Bornholm. Det okergule hotellet lyser opp ved klippene og med utsikten mot eksotiske Christiansø, en times båtreise unna, er sommerstemningen garantert sikret. Stammershalle har ansatte som holder høyt nivå. De bringer hotellet opp et ekstra hakk. Og samtidig har de glimt i øyet, humør og fremfor alt evnen til å tilfredsstille individuelle gjesters behov. En smak av terning 6.

Fredensborg badehotell

Med utsikt til det gode badeliv fra Fredensborg badehotell.        Foto: Odd Roar Lange

Ligger også på Bornholm. Her har Pernille Bülow fra vakre Svaneke designet rommene. Og det er en utrolig forvandling fra det tidligere konferanse- og forretningshotellet og til dagens badehotell. Boblebad i hagen, en romantisk liten trapp ned til badebrygga og lyst og moderne hotell. Dette gjør «bornholmerhovedstaden» Rønne til et mye bedre sted å være. Hotellet åpnet egentlig  for 50 år siden, men er gjenoppstått og nyåpnet i 2018 etter en kostbar forvandling fra Radisson Blu-hotell.  En gledelig opplevelse.

Det er nye tider og nye rom på Ruths hotel.               Foto: Odd Roar Lange

Noen få kilometer utenfor Skagen, i Gamle Skagen, på toppen av Jylland, finner du hotellet som alle nordmenn tror er oppkalt etter en kvinne med fornavnet Ruth. Men det er altså etternavnet til familien Ruth, etter at Emma og Hans Chr. Ruth i 1904 åpnet Badepensjonatet Vertshus. Hotellet er i ferd med å oppgradere rommene. De første er klare, be om ett av dem. Deilig spaanlegg i underetasjen, og bare tre steinkast fra sandstranden i Skagen.

Brøndums hotel

Er du klar for en frokost (lunsj) i hagen til Brøndums?         Foto: Odd Roar Lange

Skagen har flere badehotell. Og legendariske Brøndums hotel ligger midt i byen. Her er det trgulv som knirker, et sus av historie i veggene (Karen Blixen har bodd her), og det er 100 meter til maleriutstillingen til Skagenmalerne. Husk å sette av tid til lunsj (som kalles frokost) i hagen. Drachmans øl med Brøndums snaps er legendarisk.

Plesner hotel

  Klassisk badehotell, selv om det er nytt.                  Foto: Odd Roar Lange

Klassisk badehotell, selv om det er nytt.                  Foto: Odd Roar Lange

Er du på jakt etter et moderne, men tradisjonsrikt designet lite og familiedrevet badehotell i Skagen. Da skal du selvfølgelig bo på Plesner hotell. Enkelt, hyggelig, personlig boutiquehotell med en veldig god morgenmad. Ta med deg dagens aviser, sjekk hva som skjer i Skagen. Det er tid til å nyte livet, og da må du selvsagt ta en tur i de små gatene mellom de gamle husene i Skagen. Hotellet har fått popuprestaurant i sommer (2018). Ellers har hotellet bare 17 rom, så det kan være smart å bestille tidlig.

Årøsund badehotel

Ser du over Årøsundet, til Årø?                      Foto: Odd Roar Lange     

Vi tar turen lenger mot syd på Jylland. Og stopper ved Årøsund badehotell. Også her er det som å bo i filmen, og det som mangler av moderne og tidsriktige rom, senger og restaurant tas igjen med god service, fantastisk utsikt ut over Årøsund og veldig hyggelig vertskap. Ta ferga over til Årø og besøk gjerne vingården der.

Melsted badehotell

Det er tett på badelivet ved Melsted badehotel.                  Foto: Odd Roar Lange

Vi tar turen tilbake til Bornholm. Melsted har i løpet av 2018 fått nye eiere. Og det er allerede på vei opp fra en bølgedal. Hotellet ligger veldig fint til, helt nede i strandkanten like ved Gudhjem. Her kan du kombinere de gode liv i den lille kystbyen med det stille og rolige badelivet på Melsted badehotell. Husk å ta deg tid til et glass vin på terrassen før middagen inne i hotellet (eller ute ved fint vær). Om du vil ha et glass øl: gå for det gode fra Svaneke Bryggeri.

Strand & badehotellet Marienlyst

En ny sommerdag i Danmark og fra hotellet ser du til Helsingborg i Sverige. Foto: Odd R Lange

Mens du sitter i Helsingør i Danmark kan du se over til svenske naboer i helsingborg. Nå er du på hotellet hvor den danske fotballandslaget pleier å ha sine samlinger. Hotellet er stort, men på ingen måte påtrengende stort. En halvtimes tur fra København - og med en deilig strand, et veldig bra spaanlegg og gode fasciliteter for deg som vil ha litt aktivitet når du først er på et avslappende hotellopphold.

Hotel Bretagne

Velkommen til lyse sommernetter på Hotel Bretagne i Hornbæk.  Foto: Odd Roar Lange

Dette er et av de fineste badehotellene jeg har bodd på. Både fordi det er nyoppusset og renovert for over 70 millioner kroner, og fordi det har et fantastisk vertskap. Kasper og Anne Heebøll Harboe legger hele sjelen, og litt til, i at du skal få et godt opphold. Og det smitter også over på den øvrige staben. Frokosten er er legendarisk. 
- Morgenmad er det siste gjesten nyter før de sjekker ut. Da er det viktig at det er et godt minne, sier Kasper Heebøll Harboe.
Hotellet ligger ikke så langt fra Ilse Jacobsen Kurbad, så her er du i gode hender dersom du vil ha spa- og badeopplevelser på et høyt nivå. Hornbæk er en trivelig småby på Nord-Sjælland.

Strandhotellet Blokhus

Louise Steen Sørensen ønsker velkommen til Badehotel Blokhus.    Foto: Odd Roar Lange

Dette hotellet åpnet dørene i fjor. Det har bare 38 rom pluss to leiligheter. Men med hotellet harv ertskapet Marie Louise og Steffen Ebdrup fått sin livsdrøm oppfylt. Nå vil de oppfylle en av dine drømmer. Husk å ta turen til sandstrendene langs vestkysten. Her er det til å med lov å kjøre bil på stranden (dersom dét skulle friste).

Villa Vest Badehotel

I den lille kystbyen Lønsrup på vestkysten av Danmark finner du deilige Villa Vest Badehotell. I hotellet finner du ikke tv, ingen ismaskin, ingen heis som forstyrrer. Her er bare det gode liv. Lyse rom, fordums stemning og ekte badehotellhygge. Og det er kort avstand til både restauranter, glassblåseri og galleri. Og fremfor alt: til mange hyggelige dansker.

Velkommen til det gode badehotell-livet i Danmark.
Og melder du deg på nyhetsbrevet til Thetravelinspector så skal jeg lære deg enda mer om det gode liv i Danmark.

 
 

Her er sjekklista for å unngå å betale for mye for reisen

Her er sjekklista for å unngå å betale for mye for reisen

Her er sommerens mest Instagram-vennlige strender

Her er sommerens mest Instagram-vennlige strender