Drømmejobben er ledig - er den noe for deg?

Du finner den fineste jobben på denne danske øya

Solnedgang på Christiansø. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Har du drømmejobben allerede? Da trenger du ikke lese videre. For dette er tipset til dem som kan tenke seg å skifte jobb, og som vil ha en drøm av en arbeidsplass samtidig som de har en spennende jobb hvor de i stor grad får være med å forme innholdet.

Dra mot øst

Aller først: la meg fortelle hvor arbeidsplassen befinner seg. Den ligger på Danmarks aller østligste punkt, den lille øya Christiansø utenfor danske Bornholm. Bornholm på sin side ligger like syd for svenske Ystad. Du må altså ha båt for å komme deg dit. Først med Bornholmlinjen fra Ystad til Rønne (du kan også ta fly fra København til Rønne), deretter med bil til Gudhjem - og derfra med rutebåten ut til den bilfrie Christiansø.

Den lille øya

Øya er bare 0,22 kvadratkilometer stor og har det høyeste punktet på 22 meter over havet. Her bor ca 90 fastboende mennesker hele året, men om sommeren er det en yrende ferieøy med mange besøkende. Det er altså her man nå jakter på ny sjef til dagligvarebutikken.
Øya har et eget gjestgiveri drives av Charlotte Hallberg Andersen og Stig Hallberg. Gjestgiveriet, som altså er et lite hotell med bare åtte rom, har vært drevet sammen med butikken i over 100 år. Og nå leter Andersen/Hallberg etter en ny kjøpmann som kan drive kjøpmannshandelen for dem.

Velkommen til den lille butikken. Snart kan den bli «din». Foto: Odd Roar Lange

Skolegang

Øya har egen skole fra 1. til 7. klasse, så la ikke barn være et hinder for å søke denne spennende jobben. Jeg har hatt glede av å besøke øya flere ganger. Det er en fabelaktig opplevelse, og en unik perle i nordisk sammenheng. Når den siste båten går tilbake til Gudhjem om kvelden faller hele Christiansø til ro (bortsett fra liv og røre på uterestauranten.) Og lokalbefolkningen møtes for en trappepils på trappa til butikken. Der er også tilreisende hjertelig velkommen til en øl i solnedgangen og en hyggelig prat.

Her finner du Christiansø Gæstgiveri

For den rette personen eller paret er kjøpmannsjobben i den lille og unike butikken på Ertholmen (som er fellesnavnet på de små øyene som Christiansø er én av).en fantastisk mulighet til å skape noe man ikke finner noe annet sted, og til å ta et steg ut av det daglige kjøret og maset som preger livet mange andre steder.

Bolig

-Det er som Forsvarsdepartementet eier all boligmassen på Christiansø, og det er departementet man tegner leiekontrakt med. Og uten å kunne love noe, ser jeg for meg at det kan være boligen vår tidligere kjøpmann bodde i som passer best. Den ligger i Gaden på Christiansø og har plass til fem personer. Den er nymalt og har kjempefin utsikt, sier Charlotte Hallberg Andersen til lokalavisa Bornholms Tidende.
Dagligvarebutikken er åpen hele året.

– Ja, om sommeren har vi åpent syv dager i uken, men om vinteren er det bare seks dager i uken og færre timer om dagen, sier Charlotte Hallberg Andersen og forsetter:

Ekte hygge. Du finner det på øya Christiansø og det lille hotellet. Foto: Odd Roar Lange

Den kalde rumpe

– Sommeren er fantastisk på Christiansø, begivenhetsrik men travel. Vinteren er for fordyping og vi kjeder oss aldri et sekund. Vi er hyggelig mot hverandre, og det er mye sosialt for barna. Vi har ulike foreninger og for eksempel vinterbadeklubben «Den kolde røv», vi spiser sammen på rådhuset Månen en gang i måneden. , holder vi de såkalte «5-møtene» på vertshuset, hvor vi skavler om alt mulig. Vi går turer og vi har også treningsrom på øya, sier Charlotte Hallberg Andersen.

– Jeg tror virkelig det er et eventyr vi byr på til interesserte, som vil bli møtt av et flott samhold og et godt sosialt liv.

Les mer om Bornholm og Christiansø her.