Derfor kan storm bli den nye store norske turistattraksjonen

Ekte turister kommer ikke til Norge på badeferie

Dette er en ferieopplevelse til å ta bølgen av. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Av åpenbare grunner er det ikke mange turister som kommer til Norge som ser på solferie som den store attraksjonen. Det gjelder ikke for nordmenn heller, selv om vi fra tid til annen har en varm sommer som kan konkurrere med middelhavslandene.

Blåser bort

Men sol og sommer er ikke det turistene kommer for å oppleve når de kommer til Skandinavia. De vil like gjerne ha naturopplevelser som er i andre enden av skalaen. De vil ha storm og uvær.
Noe Kyst-Norge har mye av i den perioden av året hvor man normalt sett sliter med stor «underturisme». Hotellkapasiteten viser mange ledige senger. Og restaurantene har mange ledige plasser på den tiden av året hvor norsk sjømat er på sitt aller beste.

Storm watching

Ytterst ved kysten av vakre Sognefjorden har Solund Active sammen med hotellene Sognefjord Hotell, Værlandet Havhotell og Knutholmen gått sammen om selskapet Storm Watching Norway. Ved Fjordkysten kan man få stormopplevelser fra både hotellvinduene og fra sikrede naturstier langs havet.
Alle som har vokst opp eler bodd ved havet vet at kreftene kan være enorme, og at ekstra store bølger kan komme overraskende på skuelystne. Derfor er det viktig at slike turer lages ved hjelp av svært erfarne og sertifiserte guider. For her kan feilene få katastrofale følger.

Gjør klart for nye turister som vil oppleve vær og uvær. Foto: Odd Roar Lange

Klimaendringer

Klimaendringene fører til et våtere og villere klima, og værtopper som storm, stiv kuling og medfølgende høye bølger kommer oftere enn før. Etter stormer kommer også bølger som dominerer i mange dager, så turister vil uansett få anledning til mange spennende opplevelser.
Og skulle stormen svikte så er et få eller ingen turister som er skuffet over finvær, en kajakktur eller den spennende jakten på muslinger og sjødyr i strandkanten.

Fjordlyset

Nå håper jeg flere regioner langs kysten kaster seg på fenomenet storm-kikking og storm-opplevelser.
Dette kan bli en fabelaktig opplevelse både for nordmenn som vil reise i eget land, og for utenlandske tilreisende. Og muligheter til å øke inntektene for destinasjoner som ligger litt utenfor allfarvei.
La jakten på fjordlyset bli det nye nordlyset.