Derfor får Trondheim dele ut nordiske Michelinstjerner i 2020

Gjør deg klar til stjernefest i Norge 2020

Fra Michelin Nordic 2019 i Aarhus. Foto: Odd Roar Lange

Fra Michelin Nordic 2019 i Aarhus. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Trondheim skal arrangere den nordiske Michelin-utdelingen 2020. For få år siden var en michelinstjerne til en restaurant i Trondheim helt utenkelig. De verdensberømte matstjernene ble kun tildelt restauranter i hovedsteder med gode adkomstmuligheter for tilreisende.
Trondheim var, i denne sammenhengen, langt ute på landet. Og selv om restaurantene skulle holde nivået så var stjerner langt utenfor rekkevidde.

Stjerner til Norge

Men i februar 2019 skjedde matmirakelet i den danske byen Aarhus: Både Credo og Fagn hentet hjem sine stjerner. Og det var ikke helt overraskende på riktig alle i salen. For her satt nemlig en Midt-Norsk delegasjon av reiselivsansatte, pr-medarbeidere og politikere. De var på studietur for å se hvordan et nordisk Michelin-arrangement kunne gjennomføres i Norge.
Både Oslo, Stavanger og Trondheim har stjernerestauranter, mens Bergen foreløpig henger litt etter.
Arrangementet i Aarhus konserthus i februar 2019 var det første i sitt slag utenfor en av de nordiske hovedstedene. Arrangementet var en suksess, og de norske arrangementssøkerne fikk muligheter til å spisse sin meny.

Hvem får hva

Og nå er det altså klart: Den nordiske Michelinutdelingen 2020 skjer i Trondheim. I februar vi danske, svenske, norske, finske og islandske restauranter venter i spenning på om de får den laveste, men allikevel viktige anerkjennelsen Bib-gourmand. Bib Gourmand er Michelin-symbolet på at restauranten serverer kvalitetsmat til en god pris. Restaurantene med en Bib Gourmand viser seg alltid å bli populære blant leserne, både lokalt og globalt, da den belønner god og rimelig mat. Eller om de kan få 1, 2 eller 3 stjerner i Guide Michelin Nordic.

Innovasjon og bærekraft

-Vi ser frem til å feire de nordiske restaurantene i Trondheim til neste år. Byen har i løpet av de siste årene blitt en viktig kulinarisk destinasjon i Norge og Norden, hvor tradisjon møter nye ideer. Topprestaurantene i byen er på elitenivå når det gjelder innovasjon og bærekraft, og tilbyr noen av de flotteste råvarene som regionen har å by på, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Guide Michelin.

Selve presentasjonen av Michelins nordiske guide vil skje i Olavshallen, etterfulgt av en middag for gjestene på Britannia Hotel. Årets Michelin Guide Nordic Countries blir arrangert i samarbeid med Visit Trondheim.

– Dette er helt fantastisk, – et historisk vendepunkt for matbyen Trondheim! Vi gleder oss til å ønske presse, deltakere og gjester velkommen til Trøndelag i februar. Nå får vi en unik sjanse til å vise frem hele regionen med både produsenter, topprestauranter og enklere spisesteder, som alle deler en lidenskap for de gode råvarene. Det er jo her de nordiske smakene kommer fra, sier Tanja Holmen, reiselivdirektør i Visit Trondheim.

Også reiselivsdirektør Bente Holm i Innovasjon Norge slipper jubelen løs i dag.

– Vi gratulerer Trondheim, som i 2020 er vertskap for tidenes første Michelin Nordic på norsk jord. Dette er utvilsomt en unik mulighet til å få internasjonal oppmerksomhet og særlig få vist fram det Trondheims-regionen har å by på, med smaksopplevelser i verdensklasse, kultur og historie. Byen har markert seg i mange år som en matby og med merkevaren «Home of Nordic Flavours» – noe som også gagner hele Norge som reisemål. Michelin-utdelingen til Trondheim og Norge er definitivt en anerkjennelse av jobben med å posisjonere Norge som matnasjon, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Gratulasjoner fra ministeren

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gleder seg også over nyheten:
– Det er gøy at Michelin ønsker å legge dette arrangementet til Norge. Jeg heier på alt som kan bidra til bedre mat. Jeg håper den økte oppmerksomheten om Norge som matnasjon bidrar til etablering av små og mellomstore bedrifter, integrering i arbeidslivet og attraktive mattilbud. Gratulerer til Trondheim og lykke til med arrangementet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den smarte måten for å få bord på en Michelin-restaurant

Med berømmelser og stjerner kommer gjerne også lange ventelister for gjester som vil ha bord. Her er noen gode tips på hvordan du skal lykkes med å prøve en eller flere av Michelinrestaurantene i år.