Reiselivsdirektøren måtte gå av etter reisefilm-tabbe

Det skulle være en kreativ og morsom historie - men så gikk alt galt

IMG_07E47943A7BD-1.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Innovasjon Norge er ikke de første som opplever at det de trodde skulle være en morsom og vellykket historie ender opp som en gedigen fiasko.
Også i Visit Denmark, som er en av Innovasjon Norge/Visit Norways nordiske «søsterorganisasjon» får de svett panne når de tenker tilbake på filmen «Karen».
Du kan se filmen litt lenger ned.
(Den oppdiktede) historien handlet om Karen som satt med et lite spedbarn på fanget og som etterlyste faren til den lille gutten. Karen hadde vært full og på fest, og havnet til sengs med en ukjent utenlandsk turist. Og blitt gravid.

Når alt går galt

Men kampanjen, som ble lansert for internasjonale og nasjonale medier som en sann historie for 10 år siden, den slo fullstendig feil.
Danskene ville slett ikke bli forbundet med et land hvor man kan skjenke søte jenter fulle og deretter ha ubeskyttet sex med dem uten å måtte ta både et moralsk og økonomisk ansvar for eventuelle følger.
Mange trodde historien i videoen var sann, og skuespiller Ditte Arnth måtte gå i dekning for å slippe unna både medietrykket og skjellsord fra dansker.
Det samme gjorde ledelsen i VisitDenmark.
Danske medier ønsket kommentarer fra administrerende direktør i VisitDenmark, Dorte Kiilerich.
Men kontoret, som vanligvis var lett tilgjengelig og som hadde jublet over sin kreativitet, var plutselig blitt utilgjengelig.

(Se filmen her)

Beklagelse var ikke nok

«VisitDenmarks oppgave er å markedsføre Danmark i utlandet og må selvfølgelig finne nye og forskjellige måter å gjøre det på. Når dette skjer, er det viktig at du er veldig tydelig i kommunikasjonen din, ellers risikerer du det motsatte tilfellet. Og man må si at det har skjedd her.», mente kommunikasjonseksperter.
Dorte Kiilerich forsvarte først filmen og hvordan de hadde jobbet, men gikk etter hvert ut og beklaget hele filmen, og fikk støtte for retretten hos sin administrerende direktør Lars Bernhard Jørgensen i Wonderful Copenhagen.
Filmen med den konstruerte historien ble også trukket tilbake.
Men det var ikke nok. Bransjefolk etterlyste en tydeligere profil for markedsføringen av Danmark.
Og etter 11 dagers beinhardt press trakk Dorte Kiilerich seg som reiselivsdirektør i Visit Denmark med øyeblikkelig virkning.

Nei, hotellgjester skal ikke ha sex i badstuen

(ODD ROAR LANGE): Innovasjon Norge ansatte i fjor en rekke personer som skal bidra til å vise deg «det beste av Norge.» Det kunne vært lurt om minst én av dem hadde som oppgave å være «djevelens advokat».