De nektes å fly fordi de ikke kjenner til dette

Ikke la ferieturen din stoppe allerede her

Pass på at du har alle papirer i oren før du skal reise.      Foto: Odd Roar Lange

Pass på at du har alle papirer i oren før du skal reise. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Oslo Lufthavn bygges ut, reglene for USA-reiser strammes inn, og Norge får en rekke nye flyreiser.
Dette er noen av de viktigste reisenyhetene for sommeren 2019. Her er en oversikt som kan være nyttig ved inngangen til ferien din.

USA-reiser

Amerikanske myndigheter har innført nye regler som gjør at du må bestille og få godkjent et såkalt ESTA-skjema seinest 72 timer før avreise. Dersom dette ikke er i orden så blir du stoppet før avreise fra Norge.
Glem heller ikke at nødpass ikke gjelder for reiser til USA. Men denne - for mange - ukjente passavtalen kan redde reisen din til USA.
- Jeg kan bekrefte at det skjer fra tid til annen at passasjerer ikke får reise fordi. at de ikke har papirene i orden. Vi vet som regel ikke årsaken til at noen får avslag eller forsinket svar. Vi har ikke anledning til å akseptere noen reiser uten de nødvendige reisepapirer, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS.

Nye flyruter

Flyselskapet SAS startet i 2019 en rekke nye direkteruter fra Norge.
Fra Oslo:
Antalya: start 13. april 2019
Faro: 28. juni–9. august 2019
Fra Bergen:
Alanya (Gazipasa): 2. juli–6. august 2019
Nice: 30. juni–4. august 2019
Fra Stavanger
Alanya (Gazipasa): 4. juli–8. august 2019

Mens den store nyheten fra Norwegian var opprettelse av ruten mellom Gatwick og Rio de Janeiro. Den startet opp 31. mars 2019.
Norwegian startet også ny sommerrute med to ukentlige avganger fra Oslo til Napoli, på mandager og fredager, fra og med 17. juni.

Dra til Kina

- Den største nyheten er nok at det kinesiske flyselskapet Hainan Airlines åpner våren 2019 en direkterute mellom den kinesiske hovedstaden Beijing og Avinor Oslo Lufthavn, med tre ukentlige avganger, sier Gurli Høeg Ulverud som er kommunikasjonssjef i Avinor.
- Dette er en god nyhet for norsk reiseliv, næringsliv, og turisme. Hainan er et stort internasjonalt flyselskap og dette vil også bety at enda flere kinesiske turister får muligheten til å oppleve alt Norge har å by på.
For Norge vil forbindelsene ha stor betydning. Norge er det landet i Norden med det høyeste antallet kinesiske turister. Derfor er det naturlig at et så stort og anerkjent flyselskap som Hainan ønsker å åpne en direkteforbindelse til Oslo Lufthavn.
Jeg kan også bekrefte at Wizz Air starter ruter fra Oslo og Bergen til London Luton. Rutene starter 16. november fra Oslo og 1. juli fra Bergen, sier Gurli Høen Ulverud.

Bygger ut Oslo Lufthavn

Avinor har startet utvidelsen av området etter passkontrollen på Oslo Lufthavn, noe som vil gi et betydelig bedre tilbud til reisende til og fra land utenfor Schengen. Byggearbeidene startet i begynnelsen av oktober 2018 og utvidelsen skal etter planen være gjennomført andre kvartal 2022.
Kapasiteten på dagens område for trafikk utenfor Schengen er på 5,5 millioner passasjerer og vil etter utvidelsen være på om lag 8 millioner passasjerer i året.

Slik blir det

Det blir totalt 14 nye flyoppstillingsplasser, hvorav fire er fleksible gater som kan håndtere trafikk fra områder både innenfor og utenfor Schengen.
Utvidelsen vil gi et samlet areal på 39.700 kvadratmeter for reisende til land utenfor Schengen. Det nye området bygges som en forlengelse av det du i dag finner til høyre når du kommer gjennom sikkerhetskontrollen.

Slik er de nye passkioskene.                      Foto: Odd Roar Lange

Slik er de nye passkioskene. Foto: Odd Roar Lange

Se opp for passkøer

300 såkalte biometrikiosker (også kalt passautomater) skal utplasseres rundt om i Norge. Samtidig skal antall passkontor reduseres med 50 prosent. De rundt 300 biometrikiosker som skal utplasseres blir fordelt på 72 ulike steder. Dermed forsvinner ca. 70 passkontor i Norge, og for pass-søkere som er bosatt i distriktene vil det ta lengre tid å skaffe seg nytt pass. Alle de nye passkontorene skal i løpet av 2019 ta imot timebestillinger for passbestilling via Internett.

(Artikkelen er også publisert i Dagbladet Reise)