Du kan ikke dra til London før du har har lest denne

Du kommer garantert ikke til å angre

Velkommen til London. Men husk å lese denne boka først.           Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til London. Men husk å lese denne boka først. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hvert år reiser tusenvis av nordmenn på ferie til London. Enten for en weekend, en langweekend eller kanskje en uke eller to. Felles for mange er at de ender opp på samme sted som alle de andre - fordi de ikke kjenner byen godt nok.

Oppfordringen

«Neste gang du er i London, vil jeg at du skal løfte blikket: Se over butikkfasadene, legg merke til brosteinene, jernbanesporene, ja, selv asfalten, eller se to ganger ned en sidegate. Tenk over navnet på butikken du prøver klær i, aller navnet på det lille apoteket du oppsøker, restauranten du spiser på, eller galleriet du ser kunst i. En historie ligger gjemt der, og den er alltid verd å lytte til», skriver forfatter Nazneen Khan-Østrem i boka London.
Og hun treffer nerven umiddelbart.
Hun har jobbet som journalist i blant annet Aftenposten og som programleder i NRK.
Nazneen er født i Kenya men er oppvokst i og med både Norge og London. Og hun har brukt nærmest uanstendig mye tid på å lese et stort antall bøker om London, i jakten på byens hjerte.
Og det er ikke lett, siden byen er i stadig forandring (legg bare merke til alle heisekranene som ruver mellom husene og alle veiarbeiderne som jobber på bakken).
Å skrive et øyeblikksbilde av en by som forandre seg så fort av så mange er ikke lett. Nazneen Khan-Østrem greier det.

Når du ankommer Paddington station er det klart for turen ut i London. Byen med millioner av historier. Foto: Odd Roar Lange

Når du ankommer Paddington station er det klart for turen ut i London. Byen med millioner av historier.
Foto: Odd Roar Lange

Før reisen

Gjennom 524 sider og 207 fotnoter får du være med på en reise i London som du aldri har opplevd maken til.
Mitt første møte med London ligger 30 år tilbake i tid. Den gangen til noen av byens utkantområder. Senere er det blitt mange turer til sentrumsområdene (som er mer enn store nok til utallige reiser), der Oxford street, Picadilly Circus og Regent street har vært besøkt flere ganger enn jeg liker å innrømme. Jeg er både litt kjent og veldig ukjent i London. Men mest av alt, jeg manglet historiene og referansepunktene til å gi gater, bygninger og steder en knagg.
Derfor kastet jeg meg hodestups over Nazneen Khan-Østrems bok «London».
Jeg leste så mye som mulig før jeg dro. Og jeg leste resten da jeg var i London. Det ble en eventyrlig reise i dobbel forstand.

Møtene

Det er Nazneen Khan-Østrems evne til å skildre det hun har opplevd og sett som virkelig løfter denne boka opp. Det minner meg om min barndoms radioprogrammer på lørdager: «Vi åpner brev fra vår korrespondent» på NRK.
Jeg kjenner igjen lukten av London, og hører støyen, latteren, utrykningskjøretøyene og stemmer fra alle verdenshjørner (om om verden har hjørner?). Jeg føler at jeg er tilstede da hun møter folk fra Irland som har hatt et hardt liv i London, om møtet med jødene, reisen i musikken og turen til Notting Hill. Jeg lar meg begeistre av indiske London. Og fortellingen om Vladimir Lenin, en gang ukjent - nå verdenskjent - som tok turen ut av en dør i Holford Square 30 i 1902.

Aldri mer

London kommer aldri til å bli det samme etter å ha lest denne skatten av en Londonbok. Jeg har skrevet ned mine egne fotnoter og tips. Om steder jeg vil innom neste gang jeg drar til London. Det er aldri et hvis, men et når.
Det er ikke sikkert at det finnes et autentisk London, fordi London er alle menneskene som sammen med bydelene danner en mosaikk i stadig forandring. Som når noen vrir og vender på en rubics kube og aldri kommer i mål med løsningen.
Men når forfatteren klarer å samle så mange av historiene i en bok som dette er det er tett på det autentiske London slik Khan-Østrem har sett det.
Jeg har delt mange reisetips og reiseråd når det gjelder London. Men om det er bare ett du skal følge, så er det dette:
Les Nazneen Khan-Østrems «London - blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet» før du reiser neste gang. Jeg garanterer at du får mye mer ut av reisen din.
La reisen til London starte hjemme hos deg selv.

terning+6.png

London
Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet
Forfatter: Nazneen Khan-Østrem
Kagge Forlag
Innbundet - 524 sider.
ISBN: 9788248924210
Thetravelinspectors vurdering: Terning 6
Les mer om boka her.

Følg thetravelinspector på Instagram