Bør du egentlig pakke inn bagasjen din i plast?

Dette skjer dersom du velger denne løsningen

Skjermbilde 2019-02-09 08.54.18.png

(ODD ROAR LANGE): Du har sikkert sett dem, på mange flyplasser i utlandet. Firma som tilbyr deg å pakke inn bagasjen din i plast. De står gjerne like ved innsjekkingsområdet, og sørger på kjapt og enkelt vis at bagasjen din blir rullet inn i plast. Metoden ligner den som brukes når bønder pakker inn nyslått gress i rundballer.
Men hva er egentlig fordelene? Og finnes det noen ulemper.

Den kostbare kofferten

Flere millioner passasjerer velger hvert år å pakke i bagasjen sin i plast.

En av de åpenbare fordelene er at bagasjen din blir mindre oppskrapet under selve transporten. Så dersom du har en koffert eller bag som du veldig gjerne vil unngå å ha striper og skraper på, så kan plastikkinnpakking være en løsning. Det samme gjelder dersom du har bagasje som golfbag og idrettsutstyr.
En undersøkelse viser at 2,5 av 1000 kofferter blir ødelagt på flyreisene.

Hindrer tyveri

Det samme gjelder dersom du vil unngå tyveri fra bagasjen i tiden mellom at du sjekker den inn og før du hender den ut ved bestemmelsesstedet.
Kofferten din vil allikevel bli gjennomlyst i sikkerhetskontrollen. Og dersom tollerne eller sikkerhetspersonalet finner noe de vil undersøke så fjerner de plastikken og åpner kofferten din.
Dette er årsaken til at du bør ha en såkalt TSA-lås og ikke vanlig hengelås på kofferten. En TSA-lås kan åpnes av tollerne. En vanlig hengelås vil bli klippet og ødelagt.

Sikkerhetskontrollen pakker vanligvis ikke kofferten din inn i ny plast.

Men det finnes firma, som SecureWrap, som tilbyr deg å gratis pakke inn på nytt dersom plasten er fjernet av sikkerhetsmyndighetene.
Enkelte firma som pakker inn kofferter i plast tilbyr også en egen QR-kode på bagasjen slik at de skal kunne hjelpe deg med å finne den dersom kofferten blir borte. Hvilken sikkerhet dette gir, utover den flyselskapene og handlingselskapene allerede tilbyr, er uklart.

Prisen varierer fra 125 til 175 kroner for vanlig bagasje. Og ca 200-225 kroner for en gofbag etc.

Hva med miljøet?

Plast er jo ikke spesielt miljøvennlig, men selskapene som tilbyr slike tjenester hevder at de bruker miljøvennlig plast. Og - de ønsker at du fjerner plastikken før du forlater ankomstflyplassen, slik at de kan samle inn plasten for resirkulering.

Bør du låse kofferten før du sender den med flyet?

Kofferten eller bagen din kan låses, men bruker du virkelig denne låsen? Eller - setter du en hengelås på den før du sjekker den inn? Dette er det mange som lurer på.Og her kommer svaret.