Er skitne egg, hekser og lokkebål noe vi kan låne?

Slik kan du oppleve Danmark og Sverige, når du er hjemme i Norge

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn satser på Kvikk Lunsj, appelsiner, skiturer og påskekrim. Men hva med påsketradisjonene hos naboene Sverige og Danmark? Kan vi låne noen av dem når vi ikke kan få besøkt dem denne påsken?

De underlige tradisjonene

Originale påsketradisjoner som hekser, gækkebrev, skitne egg og store bål venter i våre naboland. I alle de skandinaviske hagene gjemmer påskeharen egg med godteri til barna. Men våre naboer har også sine egne unike påsketradisjoner.
Her er noen av dem:

Sverige:

° På skjærtorsdag kler barna seg ut som hekser og «går påskkärring» til nabohusene. Her bytter de egenlagde påskebrev med tegninger og hilsener mot godteri og smågaver.
Dette henger sammen med gammel svensk folketro om at heksene på denne tiden fløy av gårde på sine sopelimer for å danse med djevelen på Blåkulla.
Det er usikkert når denne tradisjonen startet, men den kan spores tilbake til 1800-tallet.
° I Vest-Sverige samler mange tusen seg rundt store bål for å feire «påskefyr», en gammel tradisjon som skal holde trollkvinnene på avstand. Tidligere kunne bålene være flere titalls meter høye. I dag er de noe lavere. I god tid før hovedbålene blir tent, lages det mindre lokkebål for å tiltrekke tilskuerne.
° «Smörgåsbord» er fast svensk påsketradisjon. Da spiser de blant annet ulike typer syltet sild, herdet laks, potet- og ansjosgratengen Janssons fristelse.
Visste du forresten at salget av godteri øker med 50 prosent i Sverige i påskeuken sammenliknet med en vanlig uke?
Svenskenes største godisdag er skjærtorsdag - da butikkene, i motsetning til i Norge, holder åpent.

Danmark:

I Center for papirkunst i Blokhus i Danmark, har Karen Bit Vejle en utrolig utstilling.
Foto: Odd Roar Lange

° I Danmark er det om å gjøre for barna å få flest mulig påskeegg. Helt siden 1500-tallet har de derfor sendt gækkebrev. Det vil si at sender hjemmelagede brev med morsomme beskjeder til familie og venner. Hvis de gjetter hvem som er avsender, får de et påskeegg.
I Center for papirkunst i Blokhus kan man se mer om gækkebrevene, og Karen Bit Vejles utrolig bilder av klippet papir.
° Kunstgalleriene åpner utstillinger i påsken med alt som har blitt produsert i løpet av vinteren. Derfor er det tradisjon for mange dansker å gå på kunstbesøk i denne høytiden.
° Danskene elsker sin påskefrokost som gjerne varer hele dagen.
Her er det tradisjon å servere sild, leverpostei med bacon, fiskefilet, røkelaks, kjøttboller og rugbrød, gjerne med en øl og snaps ved siden av.
I påsken serverer danskene retten «skidne egg» som består av kokte egg og hjemmelaget sennepssaus.
°Danskene har tradisjon med å lage sin egen snaps. Og i påsken inviterer man gjerne naboen over på besøk, for å benytte anledningen til å vise at sitt eget snaps smaker bedre enn naboens.

Les mer på:
Visit Denmark
Visit Sweden
SAS
Google Trips