Dansk ferieperle stenges for turister

Tar drastisk grep for å hinde koronasmitte

Christiansø sett fra Frederiksø er et reisemål du bør merke deg. Ta turen når koronatrusselen er over.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flere tusen nordmenn har den danske øya Bornholm som sin feriefavoritt. Øya som ligger en liten fergetur sør for svenske Ystad tar hver sommer i mot et stort antall turister fra i hovedsak Tyskland, Sverige, Danmark og Norge.
Jeg er en av dem som har besøkt Bornholm en rekke ganger. Og faste lesere av Thetravelinspector.no har neppe unngått å legge merke til begeistring for øya. Spesielt deres lune måte å bygge opp en bærekraftig turisme sammen med et målrettet arbeide med å satse på lokalmat og -drikke.

Et vidunderlig reisemål

Mange turister besøker den lille byen Gudhjem på Bornholm uten å vite at man derfra kan ta en ferge ut til de billøse Ertholmene. Ertholmene består av øyene Christiansø og Frederiksø som er de eneste som er bebodd. Mens den tredje øya av en viss størrelse er fuglereservatet Græsholmen. Øyene ligger 19 km nordøst for Gudhjem, og har bare rundt 90 fastboende. Båtturen ut til øyene tar ca 1 time. Øyene eies av den danske stat og administreres av Forsvarsdepartementet og er et populært turistreisemål som vanligvis sesongåpner i påsken. Men i år blir det annerledes.

Koronafrykt

Danske myndigheter har innført reiserestriksjoner til Christiansø og Ertholmene. Fergen til og fra Gudhjem seiler med begrenset kapasitet. Og turister får ikke være med på seilasene. Myndighetene har også anmodet befolkningen som er bosatt på øya om å begrense reiser til og fra øya.
De fastboende kan få besøk av nær familie dersom besøket ikke medfører store samlinger av personer, eller dersom den reisende ikke har forkjølelsessymptomer.

Det er lov å glede seg

Når alt er tilbake til normalen anbefaler jeg varmt en reise til Christiansø og et opphold på Christiansø Gæstgiveri. Med bare åtte rom, en egen restaurant ute og inne, unikt vertskap og en fabelaktig stemning er Christiansø og Gæstgiveriet et sted du ikke kommer til å glemme.
Her er tidligere reportasjer fra Bornholm og Christiansø som forhåpentligvis kan gi litt inspirasjon