Slik kan du bli din egen reiseguide på turen

Slik kan du bli din egen reiseguide på turen

Denne norske appen vil fortelle deg noen hemmeligheter

Du kan få reiseguiden på øret eller på skjerm. Bjørnar Sørgård er klar med Hopperguide.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du har kanskje opplevd det når du har vært på tur i en fremmed by: Du skulle gjerne hatt litt informasjon om det som har skjedd og det som skjer. 
Nå er hjelpen på vei. Den nye reiseappen Hopperguide skal gi turister og besøkende informasjon og opplevelser enten de er til fots, på sykkel, i bil eller i tog. Etter hvert som du beveger deg gjennom et aktuelt område så vil smarttelefonen eller nettbrettets innebygde GPS gi deg informasjon om det stedet du er på akkurat nå.
Du velger selv om du vil ha lyd og tekst på engelsk, norsk, tysk eller spansk. Tjenesten skal også utvides til å være på kinesisk og japansk.

Tekst, lyd og bilde

- Det kommer også opp et bilde som viser at du får informasjon om akkurat det stedet du er på, sier Bjørnar Sørberg, daglig leder i Hopperguide.
Drømmen om en forbedret GPS oppstod egentlig så tidlig som 2004 da Sørberg var ute på tur med en etter datiden moderne GPS, og han drømte om å få mer informasjon enn bare stedsangivelse og avstander. Men det skulle gå hele 12 år før ideen ble utviklet og landet på en app. Nå kan du laste den ned via App Store eller Google Play til mobiltelefon og nettbrett.

Ut på tur

Appen er utviklet i Møre og Romsdal, som dermed er først ute med rundt 2000 informasjonspunkt. Både Molde, Geiranger, Åndalsnes og Ålesund er godt utbygd. Og mer kommer etter hvert. I tillegg er det håpe om at du i fremtiden kan bruke Hopperguide på Raumabanen. Ellers kan du bruke den i bil på strekningene Kristiansund-Atlanterhavsvegen, Ålesund-Geiranger, Åndalsnes-Geiranger og Geiranger-Dalsnibba. Foreløpig er det først og fremst historisk informasjon som finnes i appen. Men dette skal utvikles til å inneholde kultur, mat, reise, kunstopplevelser, festivaler og arrangement.
- De fleste nettsteder og apper vil forsvinne innen fem år. Mye av det vi gjør på nettet vil i stedet bli utført av beskjed- og stemmeplattformer, tror tekno-topp Alex Spinelli. Hvordan skal dere lykkes med en app i konkurranse med flere hundre tusen andre?

Ny og nyttig

- Først og fremst ved hjelp av god brukervennlighet og at den skal oppleves som nyttig. Vi skal samarbeide med mange lokale aktører, med næringslivet og med destinasjonsselskapene. Derfor kommer vil til å nå frem med Hopperguide, sier Bjørnar Sørberg som er bosatt i Molde i Møre og Romsdal.
- Du kan være din egen guide med Hopperguide. Den nye mobilapplikasjonen bruker GPS og lyd for å gi deg den beste reiseopplevelsen. Hopperguide bruker GPS-teknologien i telefonen for å gi deg en reiseopplevelse. Hopperguide finner din eksakte plassering og varsler deg når du er på farten. Og med Hopperguide får du plasseringsbasert reiseinformasjon knyttet til interessante ruter og rundreiser, sier Sørberg videre.

Vil du teste appen? Du finner den på App store og på Google Play

Dette er det smarteste jeg har gjort til sjøs

Dette er det smarteste jeg har gjort til sjøs

Ja, vi elsker årets sommerferie

Ja, vi elsker årets sommerferie