Reisequiz nr 6: Hvor i all verden er dette?

Er du klar for en ny runde med reisequiz? Vent til du har sett hele spørsmålet

Ja, det er Ullevaal stadion. Men hva heter bydelen den ligger i. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er klart for årets sjette runde med spørsmål i Thetravelinspectors Påskereisequiz 2020.
Har du ikke fått med deg de fire første så finner du dem nederst på siden her.

HER ER DAGENS SPØRSMÅL

1) Mange vil se at dette er Norges landslagsarena for fotball. Men i hvilken av Oslos bydeler ligger den i?

2) Mellom hvilke to byer går Den Transsibirske Jernbanen?

3) Hva heter hovedstaden i Estland?

4) Hva heter den største av øyene som var årsak til krigen mellom Argentina og Storbritannia i 1982.

5) Mange vet at København ligger på to øyer. Men hva heter disse øyene?

6) Har Bergen noen gang vært Norges hovedstad?

7) Hvor lang er togstrekningen Flåmsbana?

8) Mange nordmenn har vansker med å forstå svensker som kommer fra Skåne. Hvilken by regnes som hovedstaden i Skåne?

9) Tilbake til jernbanen. Hvilke to byer er endestasjoner for Nordlandsbanen?

10) I hvilken by finner vi fabrikken til Hennig Olsen Is?

København ligger på to øyer. Din oppgave er å finne ut hvilke øyer dette er. Foto: Odd Roar Lange

Og her er svarene. Men tenk deg godt om før du kikker.

1) Nordre-Aker. Bydelen strekker seg fra Trondheimsveien i øst til Sognsvannsbekken i vest, og fra Nydalen i sør til Solemskogen i nord. Bydelen ble opprettet i 2004, da man slo sammen de gamle Bydel Sogn (1988-2003) og Bydel Grefsen-Kjelsås (1988-2003) og i tillegg utvidet med områdene Ullevål hageby, Blindern og Gaustad.

2) Den transsibirske jernbanen er en jernbane som ble offisielt åpnet 1. januar 1905. Den siste delen nord for Kina ble imidlertid først ferdig i 1916. Jernbanen går tvers over Russland fra Moskva i vest gjennom Sibir til Vladivostok i øst. Turen mellom Moskva og Vladivostok tar cirka ni døgn.

3) Tallinn er hovedstaden og den største havnebyen i Estland. Byen har 434 562 innbyggere og ligger helt nord på den baltiske halvøy, 80 km sør for Helsingfors. Den ble erobret av danskene i 1219 og solgt til Den tyske orden i 1346.

4) Falklandskrigen var en ti uker lang krig mellom Argentina og Storbritannia over Falklandsøyene og Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene i Sør-Atlanteren. Krigen brøt ut 2. april 1982 da Argentina invaderte og okkuperte Falklandsøyene og dagen etter Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene i et forsøk på å overta suvereniteten de lenge hadde hevdet over øyene. Den 5. april sendte den britiske regjeringen en marinestyrke for å bekjempe den argentinske invasjonsstyrken. Konflikten pågikk i 74 dager og endte med at Argentina overga seg 14. juni 1982 og britene gjenvant kontrollen over øyene. Total omkom 649 argentinere, 255 briter og tre sivile falklendere i løpet av kamphandlingene.

5) København er Danmarks hovedstad og største by, ligger på øyene Sjælland og Amager ved sørenden av Øresund med 1 295 686 innbyggere (2017). Hovedstadsområdet er definert som København City, Frederiksberg og Gentofte kommuner og et dusin omegnskommuner med i alt 1 992 114 innbyggere (2015).

6) Ja. Bergen har i hele sin historie vært en ledende internasjonal handels- og sjøfartsby, og var Norges hovedstad i Norges storhetstid, i ettertiden omtalt som Norgesveldet.

7) Flåmsbana er en sidebane til Bergensbanen mellom Myrdal stasjon og Flåm. Flåmsbana er 20,4 km lang, har normal sporvidde og er elektrisk drevet. Den store høydeforskjellen mellom Flåm og Myrdal har gitt banen det største stigningsforholdet på det norske jernbanenettet med en gjennomsnittlig stigning på 42 promille for hele banen (42 meter stigning per 1000 meter strekning).

8) Malmö er hovedstaden i Skåne län i Sverige. Med sine 301 706 innbyggere er Malmö Sveriges tredje største by, med 324 908 innbyggere i Malmö kommune og 17 549 innbyggere i Burlöv. Malmö vokste frem på 1200-tallet, og er administrasjonssenter for både Skåne län og Malmö kommune.

9) Nordlandsbanen betegner fra 2008 jernbanestrekningen mellom Trondheim og Bodø. Før 2008 ble navnet brukt på strekningen Hell–Bodø.

10) Hennig-Olsen Is AS er Nordens eldste iskremprodusent, kjent for å lage «Kremen av iskrem» siden 1924. Årlig produseres ca. 30 millioner liter iskrem og frosne desserter på fabrikken i Hannevika utenfor Kristiansand. Det utgjør nesten halvparten av det norske iskremmarkedet.

HVOR SMART ER DU?

1-3 rette = Ikke legg ut dette resultatet på Facebook, men prøv heller igjen på de nye spørsmålene i morgen
4-6 rette = Du er i gang. Og det kunne vært verre. Mye verre.
7-9 rette = Dette er veldig bra. Du kan briljere under påskemiddagen
10 rette = Du er ekspert. Har du vurdert å søke jobb i Thetravelinspector.no?
Lykke til. Det kommer flere spørsmål i morgen.