Se opp, nå kommer den norske sider-bølgen

Er du klar for sider-safari til sommeren?

Eplesideren «Sprudlende Nordvest» fra Fjordsider er en av flere gode tilskudd på siderhimmelen det siste året. Det kommer stadig nye til. Kanskje du skal dra på sider-safari til sommeren? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE)Franskmenn har champagne og cremant. Spanjolene kan slå i bordet med cava, mens italienerne har sjarmert oss med sin spumante og prosecco. Selv engelskmenn har fått dreisen på musserende vin.
Men av åpenbare klimatiske årsaker har ikke druevinen slått til med gode vekstforhold i Norge.
Men vi har epler. Massevis av epler. Og fra dem kan det lages vidunderlig eplesider. Sider skrives med c både i Sverige og England, men Vinmonopolet velger å skrive med s.
Og det handler om det samme: Om god epledrikk, med og uten alkohol, og med og uten bobler.

Bra for reiselivet

For norsk reiseliv og serveringsbransje har siderproduksjonen blitt en kjærkommen venn. For mange turister vil gjerne spise og drikke lokale produkter. For mat er det vanligvis en overkommelig jobb å skaffe gode rådvarer. Men på drikkesiden har det vært verre. Lokalt øl finnes mange steder, og lokale akevitter og snaps. Men ikke nå mye som er midt i mellom. Nå kan ikke sideren fylle alle smaksbehov, men den dekker i alle fall en viktig del av etterspørselen.
Fruktbygdene i Hardanger har vært tidlig ute, og her er epleproduktene så spesielle at kun epler som er høstet i Hardanger kan brukes i sider som lokalmerkes med hardangersider. Jeg har besøkt noen av produsentene, og det var en veldig spennende opplevelse. Ta gjerne turen til høsten.
Og også mange andre steder i lander dukker siderprodusentene opp. Det er klar for sidersafari til sommeren. Blir du med?

Håndverk

Håndverkssider smaker ikke som brus, men intenst av eple, og de er ofte tørre og syrlige. Bredden i stil og smak gjør at sider passer god til mange typer mat, skriver Vinmonopolet på sin nettside:
Frankrike, Storbritannia og Spania regnes som klassiske sider-land. Men syv av Vinmonopolets ti mest solgte sidere kommer fra Norge. Både Hardanger, Sogn og Lier er representert. Sider fra Hardanger har hatt merket «Beskyttet geografisk betegnelse» helt siden siden 2011.
Siderprodusentene i Norge bruker spiseepler, de vanligste er Aroma og Gravenstein da disse har relativt lav syre sammenliknet med siderepler.

Fra bank til bord

I et tidligere bank- og dagligvarelokale i bygda Hjelset utenfor Molde har sider-gründerne Bjørn Torsetnes og June Vestavik fått salgsbevilling av Fjordsider som produseres i bygda ved Romsdalsfjorden.
Og nå er produktet Fjordsider Sprudlende Nordvest, som er bli produsert, tappet og lagret på plass i de første utsalgene hos vinmonopolet (foreløpig bare i Molde, Elnesvågen og Kyrksæterøra).
-Eplene kommer fra den vakre gården Skogheim som ligger på Aure på Nordmøre. Gården har drevet med epleproduksjon i rundt 80 år, forteller June Vestadvik.
-Vi bruker eplesortene Aroma, Gravenstein og Discovery som passer godt til denne bobledrikken, fortsetter hun.

Spis og drikk lokalt

En rekke norske lokalproduserte sider er å finne kun i lokale vinmonopolutsalg. Mens de største produsentene har nasjonal distribusjon. Og finnes også i en rekke restauranter.
Dersom du ønsker å slå et slå et slag for lokal sider så kan du etterspørre det neste gang du er på restaurantbesøk i rundt om i landet.
Her ser du oversikten over hele 248 ulike siderprodukter i Vinmonopolets liste.
Kanskje kan du lage en egen reiserute etter siderprodusentenes plassering til sommeren? Du må gjerne ta kontakt med meg dersom du ønsker noen tips til reiserute.
Så lenge du ikke passerer noen landegrenser så er det heller ingen restriksjoner eller tollkvote å forholde seg til.

Mat og sider

Visste du at du kan bruke eplesider til fårikål og at til damping av blåskjell er sider helt perfekt.
Og dersom du vil vite mer om smaken av sider så er dette, fra Vinmonopolet, ypperlig lesning: «Håndverkssider smaker ikke som brus eller godis. Ekte sider smaker mer intenst av eple, og det at den er tørr, syrlig og litt bitter i ettersmaken, kan overraske og forvirre mange.
Og verre blir det med smak av ost, sopp, skinke og diverse aromaer fra stall og fjøs.
Dette er gode aromaer for dem som kan sin sider, det er her kompleksiteten ligger i noen av de beste håndverksiderene.»

Fruktig engelsk eller rustikk fransk

Britisk sider (som skrives cider) er generelt sett fruktig og har et smaks- og aromabilde som er ganske ungt og ferskt. Britisk sider blir delt i to hovedtyper, de fra sørvest/vest, og dei fra sørøst/øst. I sørvest ligger kjente sidersteder som Sommerset, Devon og Dorset. Sideren herfra er laget på ekte siderepler, det vil si eple som har meir syre og bitterhet enn spise-epler og dessertepler.
Fransk sider blir hovedsaklig laget i Bretagne og Normandie nordvest i landet.
Disse har mer lagringspreg enn de britiske, de kan være litt oksidative (preg av lagra eple) og være noe søtere. Men vær oppmerkssm på at dette kan variere med produsent og produkt, på tvers av nasjonalitet.

Men neste gang du skal på Polet (også åpent palmelørdag) så kan du kanskje kjøpe med deg en flaske norsk sider hjem…

Guest UserKommentar