Unngå denne tabben - og slik tipser du riktig på reisen

Denne tabellen redder deg fra pinlige øyeblikk på reisen 

Er du klar for de gode tipsene om tipsing?                               Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for de gode tipsene om tipsing?                               Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Tips kan enten være noe som forventes av deg, eller noe som kan skape pinlige situasjoner - fordi du gir på feil måte, i feil land og til feil person.

Thetravelinspectors samarbeidsparter KLM har laget denne reportasjen og gode oversikten over hva du skal tenke på når det gjelder tips.
Mitt tips er å ta vare på noen euro, dollar og pund med ikke altfor høy verdi som du kan bruke ved starten av din neste reise. Tar du ut penger på flyplassen får du ofte store sedler, og det er mildt sagt i overkant når du skal tipse piccoloen på hotellet...

Utfordringen

Det er alltid en utfordring å vite hva man skal gjøre når man er på restaurant i utlandet og regningen kommer. Hvor mye skal man tipse? KLM har siden 1919 tatt reisende med til destinasjoner over hele verden, og har på disse årene lært en god del om hvordan kulturen er for tips i mange land.

– Hvor mye du skal betale i tips varierer fra land til land. Det kan være greit å undersøke litt på forhånd for å vite hvem som skal ha tips og hvor mye du skal gi. For mye er ikke nødvendigvis bra, og ikke for lite heller, sier Carina Bergqvist pressekontakt for Air France og KLM.

Hva gjør de andre?

-  Se på hva andre personer rundt deg gjør.  Hvis du virkelig ikke vet, bør du tipse mellom 5 og 10 prosent til alle som yter service, råder Bergqvist.

Enten du vandrer gatene i Berlin eller kjører ski i alpene, er tips det siste du trenger å tenke på. Tyskere har et avslappet forhold til tipsing, og 5-10 prosent tips er innenfor dersom du opplever spesielt god service.
Det samme gjelder for Frankrike og Italia. I disse landene er service inkludert i prisen. I Storbritannia legges 12,5 prosent tips til på regningen, og dersom du vil komplimentere servicen ytterligere, er det vanlig å gi opp mot 10-15 prosent av totalprisen i tips.
Men går du ut for en ”casual” øl og Shepherds pie i England, kan du heller spare tipsen til taxi-sjåføren som kjører deg trygt hjem.

Tipser du riktig. Noen mener at tips gjør at arbeidsgiveren betaler ansatte for dårlig.

Slik gjør du det i Spania

I Spania derimot forventes det tips. Selv om ”service” står oppført på regningen betyr det ikke at servitørene ser noe til disse pengene.
Derfor er tipsing vanlig her da dette legges til lønningen til servitørene. De blir glad for et par Euro, men 5-10 prosent gir deg god karma.
Det samme gjelder for Portugal, hvor servitørene mottar tips på rundt 10 prosent med takknemlighet. Tilbringer du imidlertid en hel kveld på en eksklusiv restaurant, bør du legge til 15 prosent på regningen.

I våre skandinaviske naboland er praksisen lik som i Norge: Du trenger ikke å tipse. Dette er en lettelse for mange turister, da landene i Skandinavia ikke er ansett for å være de rimeligste på prisnivå. Heller tvert imot.

Noen gode huskeregler

Amerikanerne er nok selve oppfinneren av tips. I restauranter i USA er det vanlig å tipse mellom 15-20 prosent av regningen – selv om ”tax” står oppført på regningen. En god huskeregel er å doble tax-beløpet.

Reiser du i Asia, kan det være lurt å ha litt lommepenger tilgjengelig for tips. I de fleste land i Asia forventes det 10 prosent tips. I Hong Kong det dobbelte: Her er 10 prosent allerede inkludert i regningen, mens det forventes ytterligere 10 prosent i tips. I Kina er de mer enn fornøyd med 3 prosent.

En fornærmelse

I Japan må du styre unna tipsing, for her blir det derimot oppfattet som en fornærmelse. Det er heller ingen stor kultur for tipsing i Singapore og Vietnam. Her kan du heller legge penger i en ekstra suvenir.

I Midtøsten er tipsen ofte inkludert på regningen, men de blir slettes ikke misfornøyd med å få en ekstra slant. I Dubai tjener de fleste innfødte godt. En god huskeregel for Dubai er derfor å runde opp til nærmeste 5 Dirham. I Egypt bør man holde tipsen mellom 5-10 prosent.