Derfor skal ikke «MS Roald Amundsen« døpes med champagne

Iskald dåp for det nye ekspedisjonsskipet

MS Roald Amundsen startet med cruise langs Norskekysten. Foto: Odd Roar Lange

MS Roald Amundsen startet med cruise langs Norskekysten. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Da Amundsen døpte polarskuta «Maud» i 1917, byttet han ut den tradisjonelle champagneflasken med en isklump.  Nå skal det samme gjentas med ekspedisjonsskipet «MS Roald Amundsen».

«Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave. Med vår dronnings tillatelse døper jeg deg Maud”, sa Amundsen før han selv svingte isklumpen mot baugen på polarskuta «Maud».

Polarhelten

- For å hedre Roald Amundsen og den unike arven etter de norske polheltene, tar vi opp igjen dette ritualet. Med vår over 125 år lange historie, skal vi bruke historiens første skipsdåp i Antarktis til å vise vår respekt for havet, miljøet og både tidligere og nålevende utforskere, sier konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Hurtigruten har foreløpig ikke avslørt hvem som blir MS Roald Amundsens gudmor.

MS Roald Amundsen blir trolig det første skipet noensinne som skal døpes i Antarktis. Skipet er verdens første hybriddrevne cruiseskip, det første cruiseskipet i verden som har seilt kun på batterikraft og skal etter sommerens tre seilaser langs Norskekysten videre mot kaldere farvann.

Den helt spesielle dåpen skal skje i begynnelsen av november, under hybridskipets første ekspedisjonscruise til »Det hvite kontinentet.» 

Hurtigrutens konserndirektør Daniel Skjeldam.  Foto: Odd Roar Lange

Hurtigrutens konserndirektør Daniel Skjeldam. Foto: Odd Roar Lange

- Vi kan ikke tenke oss et bedre og mer passende å døpe et så unikt skip som MS Roald Amundsen enn Antarktis, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten. 

Døpes i is – med is

Skipet er oppkalt etter den norske nasjonalhelten Roald Amundsen som var den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen, den første som nådde Sydpolen og den første som beviselig har nådd Nordpolen. Under dåpsseremonien i Antarktis tar Hurtigruten opp arven etter Amundsen. MS Roald Amundsen skal med andre ord døpes med det ritualet polarhelten selv brukte: Med en isklump.