Pass deg for denne minibanken - den flår deg

Her blir du lurt for hundrevis av kroner

IMG_7499.jpeg

ODD ROAR LANGE): Skal man ta ut penger før man reiser fra Norge? Og er det forskjell på prisen fra minibank til minibank?
Når det gjelder kortbruk i utlandet er det lettere å stille det enkle spørsmålet enn å finne det enkle og perfekte svaret som passer for alle. 
For i kortjungelen er det mange trær, og noen fallgruber. For å finne svaret som passer for akkurat deg bør du først gå inn på nettbanken din. Der skal alle opplysninger om priser stå. Og er du fortsatt i tvil: ring banken din og spør.

Men ett tips må du merke deg: Unngå minibanker som eies av Euronet (se etter navnet). De har svært høye gebyrer. Euronetbankene står ofte sentralt plassert i turistgater, på populære torg og i kjøpesentre. Gebyret er høyere enn hos konkurrentene - og vekslingskursen er elendig. Du kan ende opp med å tape flere hundre kroner på ett enkelt uttak.

Bruker du minibanker som er plassert i tilknytning til (gjerne inne i) ordinære bankfilialer så viser undersøkelser at disse har lavest gebyr og best valutakurs.

VALUTPÅSLAG

Men - det er altså noen hovedregler som kan være kjekt å vite om. 
Spesielt når det gjelder uttak av kontanter i utlandet.
De aller fleste banker har det de kaller valutapåslag når du tar ut penger. Dette variere fra 1,75 til 2 prosent av beløpet du tar ut. Altså kr 17,50 til kr 20 per tusenlapp.

HVA KOSTER DET?

Hvor mye du må betale for et minibankuttak varierer veldig fra bank til bank.
°Et fastsatt gebyr uavhengig av beløp
°Et uttaksgebyr i prosent av beløpet du tar ut
°Eller, en kombinasjon av disse.
Dersom det er et fast gebyr og ikke prosent så lønner det seg altså med få uttak men større beløp per gang.
Dersom lommeboken din med kontanter i blir stjålet så vil du få igjen pengene på reiseforsikringen.
Denne forsikringen dekker imidlertid ikke tap av kredittkort/bankkort. Så pass på at du alltid har med deg to ulike kort, og at ikke disse oppbevares på samme sted.

Ikke velg «norsk uttak» når du tar ut penger i utlandet. Foto. Odd Roar Lange

Ikke velg «norsk uttak» når du tar ut penger i utlandet. Foto. Odd Roar Lange

Gratis bank?

Bank Norwegian frister mange med gebyrfrie uttak i utlandet. Men gebyrfritt er ikke alltid det samme som gratis.
Du betaler Ikke gebyr til Bank Norwegian når det gjelder kontantuttak i lokal valuta i utlandet. Men ved et kontantuttak i norske kroner vil gebyr på kr 39,- kunne beregnes.
I utlandet tar enkelte minibankeiere et eget gebyr. Dette går ikke til Bank Norwegian. Her kan det altså bli gebyr allikevel.
Uttak over skranke prises som regningsbetaling. Gebyret er kr 0,- men renten løper ofte allerede fra uttaksdato.

RENTER

Tar du ut penger fra et kredittkort så skal du være klar over at du betaler renter for uttaket allerede fra den dagen du gjennomfører uttaket. I de fleste tilfeller vil det være lønnsomt for deg å heller ta ut kontanter fra et bankkort (debetkort) og rett fra kontoen din og ikke fra en kredittkort.
Hvis det ikke er gebyr på kredittkort-uttaket så er det garantert renter fra første dag. 
Kort som ikke har uttaksgebyr er som regel debetkort.

Dermed er det denne hovedregelen som gjelder:
Debetkort er billigst å bruke for mange kontantuttak i utlandet. Og det er ikke noen sikkerhetsforskjell på debetkort og kredittkort.

Dersom man velger å bruke debetkort så vil det være en ekstra sikkerhet i å ikke ha alle sparepengene på denne kortkontoen.

Ha eventuelt litt i reserve her, og resten på en annen konto. Så kan man flytte over penger til kortkontoen ved behov.

Dersom kortet ditt blir stjålet og misbrukt før du rekker å sperre det så er dette en sak mellom deg og kortutsteder/banken, ikke for reiseforsikringen.