Kan rosévin fra Chile skape reiselyst i Sommer-Norge?

Dette landet er fortsatt lukket - men vi kan oppleve det hjemmefra

Det er lov å drømme seg bort til Chile. Men man kan også lage sine egne drømmeopplevelser her hjemme.

Det er lov å drømme seg bort til Chile. Men man kan også lage sine egne drømmeopplevelser her hjemme.

(ODD ROAR LANGE): Verden er igjen i ferd med å åpne opp etter pandemien. Men ikke alle steder er like tilgjengelige ennå. Da er det fint når smaken av verden kommer til oss.
Denne artikkelen er starten på en ny serie om mat og drikke, der verden kommer til Norge - og vi kan nyte opplevelsene samtidig som vi legger planer for reiser.
Bruk gjerne fabelaktige Google Earth for å finne frem til stedene som dukker opp i artiklene.
Og kom gjerne med dine tips til mat og/eller drikke og steder som fortjener omtale.

Her kan du lese mer om å reise til Chile

Bilde11.jpg

Smaken av chile

Først ut er den økologisk og miljøvennlige chilenske vinprodusenten Emiliana Organic Vineyards, er blitt en av verdens største økologiske vinprodusenter.
Vinene leveres i lett og uknuselig emballasje, «pouch» og PET-flaske som kan pantes, og som ikke minst er praktisk på tur; hyttetur, båttur, fjelltur eller en tur på terrassen.

Og mens sommeren endelig har kommer til Norge er rosévin fra Emiliana et godt valg for å få smaken av sommer. Rosévinen er en frisk og elegant rosé fra Casablanca Valley med fruktige aromaer som gjør at den kan drikkes alene eller til salater, skalldyr, kylling og pasta.

Chiles naturbarrierer med ørken i nord, Antarktis i sør, Stillehavet i vest og Andesfjellene i øst, gir veldig gode forhold for økologiske vinmarker.
Navnet Adobe er forresten en hyllest til naturens kraft og betyr murstein av leire, laget av tørket jord og organisk materiale.

Størst i klassen

Produsenten Emiliana Organic Vineyards regnes som Chiles mestselgende, økologiske vinprodusent og distribuerer nå til 35 land verden over.
-De dyrker etter økologiske prinsipper, fordi de opplever at økologiske dyrkede druer gir vinene en tydeligere smak. Deres roséviner har en vakker, lys rosa farge som bringer vår og sommerfølelsen frem, og dufter av kirsebær, jordbær, bringebær og lime. Silkeaktig og balansert på smak med delikat, frisk og fruktig finish, forteller den norske importøren VTC Norway.

Bilde14.jpg

Vinklimaet i Chile

Druene er dyrket i vakre Casablanca Valley som ligger 100 km nordvest for Chiles hovedstad Santiago og kun 30 km fra Stillehavet. Casablanca Valley er positivt påvirket av den kjølige Humboldt-strømmen som kommer oppover vestkysten av Chile fra Antarktis og den avkjølende ettermiddagsbrisen som blåser fra havet mot fjellene i øst.
I tillegg beskytter morgentåken druene mot overeksponering av solen, noe som gir en lengre vektstsesong og flott balanse mellom syre og sukker.

Med sitt noe kjøligere klima er Casablanca Valley mest kjent for sine syrefriske og tørre hvitviner av Sauvignon Blanc og Chardonnay, men her lages også friske og fruktige roséviner.

Bedre for miljøet

For den som skal ut på tur så er bag-in-box, pouch og PET smart er emballasje. Fordi det er lett å bære og du slipper risikoen for knust glass. De er ogs emballasjetypene med lavest CO2-avtrykk hos Vinmonopolet. Denne typen emballasje veier mindre, bruker mindre energi i produksjon og transport, og PET-flaskene har pant.

Frisk vårsalat med bringebær, kylling og fetaost. Foto: Franciska Munck-Johansen

Frisk vårsalat med bringebær, kylling og fetaost. Foto: Franciska Munck-Johansen

Frisk vårsalat med bringebær, kylling og fetaost

Ingredienser

2 pakker issalat, raddichio, ruccola eller lignende

2 stk avocado

1 pakke bringebær

2 pakker fetaost med soltørkede tomater

1 liten rødløk

1 granateple

½ stekt kylling

1 håndfull pistasjnøtter

1 håndfull cashewnøtter

Roser til pynt

Honning og dijondressing

2 spiseskjeer dijonsennep

2 dl kremfløte eller matfløte

3 spiseskjeer olje

1-2 teskjeer honning (gjerne akaciehonning)

Salt og pepper etter smak

Slik gjør du det

Ha salaten i en stor skål. Del kyllingen i mindre biter og bland med resten av ingrediensene. Ha på bringebær og pistasj- og cashewnøtter til sist. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Pisk lett med en håndvisp til du får en kremet konsistens. Pynt med roser. Bruk økologiske, ikke sprøytede roser, gjerne fra egen hage. Roser er spiselige, men man spiser ikke rosene. De er finest til pynt.

Et ekstra tips:

Kutt løken og legg den i isvann i ca 30 min. før du heller ut vannet. Løken blir da mildere og harmonerer bedre med rosévinen.
Oppskrift og foto: Franciska Munck-Johansen

Les mer om Chile som vinland her og her.

Turemballasje. Dette egner er både lettere og enklere enn glassflasker.

Turemballasje. Dette egner er både lettere og enklere enn glassflasker.