Slik får du et tryggere hotellopphold

Sov trygt, sov godt - så enkelt er det

Selvsagt skal du sove godt - også når du er på hotell. Foto: Odd Roar Lange

Selvsagt skal du sove godt - også når du er på hotell. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det starter allerede når du sjekker inn. Be om et rom som ikke ligger på bakkeplan eller som har adgang direkte fra taket på et påbygg/garasje eller lignende.
det første du gjør når du har ankommet hotellrommet er å skaffe deg en oversikt over rømningsveier.
Og, det er ikke nok å bare ta en kikk på den oppslåtte plakaten. Mitt råd er at du bruker de få minuttene du behøver på å gå opp løypa. Hvis du bare ante hvor mange rømningsveger som er sperret av låste dører, pappkasser, ødelagte møbler o.l…

Denne hotelltabben kan koste deg dyrt

(Odd Roar Lange): Moderne hotell har moderne låssystem, med nøkkelkort i stedet for tradisjonelle nøkler. Skal du åpne døra så må du holde nøkkelkortet mot en kortleser eller stikke den inn i kortsprekken. Men visste du at du må gjøre det samme når du forlater rommet?

Låser du døra?

Mange som bor på hotell bryr seg aldri om å låse døra fra innsiden. Da går de i så fall glipp av en ekstra sikkerhet - og trygghet.

Husk å la tv-en stå på og fest «do not distrubskiltet» på døra når du forlater rommet. Ulempen er at rommet ditt i utgangspunktet ikke blir ryddet mens du er borte, men fordelen er at ingen går inn på rommet og snuser i sakene dine. Men: du kan si i fra til resepsjonen at du gjerne vil ha rommet rengjort selv om skiltet henger der. Og at de ikke skal fjerne det.

Åpne vinduer eller dører

Tenk deg om en ekstra gang før du setter verandadøra på hotellet åpen om natten. Innbruddstyver klarer på utrolig og lydløst vis å komme seg både inn og ut av et hotellrom dersom gjestene lar verandadøra stå åpen.
Sørg i alle fall for at nøkler, lommebok, klokker etc ligger i safen dersom du har dørene åpne. Et annet - litt James-Bond-aktig tips er å oppbevare verdisakene under søppelposen i søppelbøtta om natta. Ingen innbruddstyv i verden leter på dette stedet. Men, husk å ta det med deg før du sjekker ut !

Litt ekstra sikkerhet

Ikke koble pc-en eller mobiltelefonen din opp mot hotellnettverk dersom dette ikke krever passord. Disse er lett for hackere å kontrollere. Bruk heller din egen mobiltelefon som modem.
Vær klar over at nettverknavnet som dukker opp når du søker et nettverk ikke nødvendigvis tilhører hotellet, selv om det ser slik ut. det kan like godt være hackere som sitter i en bil utenfor og som har satt opp sitt nettverk med hotellets navn.
Og: Dersom du har med deg verdisaker til hotellet så skal du ikke under noen omstendighet legge disse andre steder enn i safen. Enten på rommet eller i resepsjonen. Dersom du bruker safen på rommet så bør du først sjekke om den lar seg åpne ved hjelp av koder som 1-1-1-1-1, 0-0-0-0-0 eller 9-9-9-9-9-9
Ved enkelte hotell som bruker eldre typer av safer er dette mulig. Jeg har ikke opplevd dette ved norske hotell.
Dersom du leverer noe til oppbevaring i resepsjonssafen så kan du be om en kvittering. Enkelte hotell vil nekte deg erstatning dersom ting forsvinner fra en safe, men du står betydelig sterkere i forhold til reiseforsikringen. En helt annen ting er om du i det hele tatt skal ta med deg de mest verdifulle gjenstandene dine når du bor på hotell…

Dette kan du "stjele" med deg fra hotellet

(ODD ROAR LANGE): Er det akseptabelt å ta med en fin kleshenger fra hotellet hjem? Eller, kan du pakke inn vinflasken i hotellets håndkle for deretter å legge det i kofferten. Det er sikker flere enn meg som har lurt på om det er lov å ta med hotelltøflene fra hotellet?