Må stenge ny flyplass for britiske skigjester

Svensk grensetrøbbel for skiturister til Norge

Det ble ekstra trøbbel for åpningen av Scandinavian Mountains Airport. Foto: Scandinavian Mountains Airport

(ODD ROAR LANGE): Den nye flyplassen Scandinavian Mountains Airport skal bringe britiske skiturister fra London til Trysil og Sälen. Men flyplassen har fått en tøff start. Først ble de sterkt kritisert av blant annet Naturvernforbundet som mente at en ny skandinavisk flyplass er det siste vi trenger i en tid med økt klimagassutslipp.
Og nå har et nytt problem dukket opp for flyplassen.

Må reise med buss

Scandinavian Mountains Airport kan for øyeblikket nemlig ikke ta imot reisende som kommer fra flyplasser som ligger utenfor Schengen tollområde. SAS-fly fra Heathrow blir dermed omdirigert til Oslo Lufthavn. Og skuffede passasjerer, som trodde de skulle lande like ved skibakker og hotell må ut på opptil en tre timer lang busstur.

Den første SAS-flyvningen fra Heathrow til den nye Scandinavian Mountains Airport skulle ha funnet sted lørdag 28. desember. Men denne ble omdirigert til Norges hovedflyplass. De samme vil skje med de neste flyene som skal ankomme fra Heathrow den 4. og 11. januar. For kan flyplassen foreløpig ikke ta imot passasjerer utenfor Schengen-tollområdet, ettersom de nødvendige tollpapirene og tillatelsene ikke er gitt.

Storbritannia ligger ikke i Schengen-området. Og derfor blir de britiske flypassasjerene må via Oslo Lufthavn og busses til skistedene Trysil og Sälen.
Flyplassen har opprinnelig disse avstandene til overnattingssteder: Hundfjället & Tandådalen 10 min, Stöten 18 min, Högfjället 20 min, Lindvallen 25 min, Trysil 40 min og Kläppen 45 min

Papirtrøbbel

Flyplassledelsen har via sine nettsider informert britiske gjester om problemene som har oppstått. Flypassasjerer fra Aalborg og København er ikke rammet av problemene. Flyplassen, som er et spleisprosjekt mellom Norge og Sverige, ligger på svensk side av grensen mellom skidestinasjonene Sälen og Trysil. Søknaden om å få ta i mot fly fra flyplasser som ligger utenfor Schengen ble sendt til svenske luftfartsmyndigheter allerede i august. Men søknaden er foreløpig ikke behandlet. Og i følge nettstedet Planetski.eu vil ikke dette bli gjort før 15. januar.

Det første flyet fra København til Scandinavian Mountain Airport kunne landet som planlagt.
Foto: Scandinavian Mountain Airport

Beklager

- På lang sikt er dette ingen sak, selv om vi beklager overfor de berørte passasjerene, ser Gunnar Lenman, administrerende direktør i Scandinavian Mountains Airport.
-Vi synes selvfølgelig også at regjeringskontorene bør håndtere kommunens søknad tidligere og raskere. Vi har bygget denne flyplassen med et langsiktig perspektiv. Det er selvfølgelig ikke vår hensikt at det skulle oppstå slike problemer. Men vi håper snart å kunne ønske reisende fra London velkommen direkte til vår fine flyplass, legger Gunnar Lenman til.