Nå kommer ditt nye pass - og dette må du vite

PASSKONTROLL: Husk å ta med pass på alle utenlandsreiser - både innenfor og utenfor Norden.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector

(ODD ROAR LANGE) Politidirektoratet forbereder nå innføring av nye pass i Norge.
Og mange ting blir annerledes enn i dag.

Først og fremst er det greit å vite at passet du har nå er gyldig frem til utløpsdatoen. Men, vær klar over at mange land krever at passet ditt er gyldig minst seks måneder etter hjemreisen.
Og vær klar over at dersom du mellomlander og forlater flyplassens transittområde på vei til reisemålet, så må passet ditt være gyldig i det landet du mellomlander i. Sjekk derfor om det er andre regler her enn ved bestemmelsesstedet.

Prisendringer

— Når det gjelder prisen på de nye passene og eventuelle regelendringer så ligger denne avgjørelsen hos Justisdepartementet, sier Unni Norum, seniorrådgiver i Politidirektoratet.

Neue Design Studio vant i 2014 konkurransen om å designe det nye norske passet. Det får blant annet norske fjorder og fjell, nordlys og norsk natur som element på de ulike sidene inne i selve passet.

Slik blir det neste passet ditt. 

Politidirektoratet bekrefter at det nye passet kommer i ny farge. 

Det burgunderrøde passet vil etter all sannsynlighet få en mer klar rødfarge enn tidligere. Utlendingspasset er foreslått med hvitt omslag, mens diplomatpasset får grønn for- og bakside.

— Vi planlegger å ta i bruk de nye passene mot slutten av 2018. Dette skjer samtidig som innføringen av de nye nasjonale ID-kortene. Og det blir mulig å bestille både id-kortet og passet samtidig, sier Unni Norum.

Slik blir det nye passets innsider - med motiver fra norske fjorder og fjell.

— Hvorfor har det tatt så lang til å få de nye passene på plass?

— Dette en en del av en omfattende endring og en større prosess som skal innføres. Hadde det bare vært endring av pass så hadde det gått raskere.

— Vil de nye passene bli sikrere enn da vi har i dag?

— Det er allerede god sikkerhet i de passene vi har nå. Disse inneholder biometri, ansiktsfoto og fingeravtrykk, som er lagret i elektronisk brikke i passet, sier seniorrådgiveren.

Når bør du bestille?

— Dersom passet mitt ikke går ut før i 2019, bør jeg da vente med å bestille nytt til de nye kommer. Eller er det like greit å bestille nytt allerede til våren, hvis jeg vil unngå de lange sommerbestillingskøene?

— Det blir opp til den enkelte å avgjøre.

— Kan jeg «veksle inn» et gammelt pass i det nye?

— Du må bestille nytt pass. Man skal kunne bestille time til dette elektronisk, men pass-søkeren må fortsatt møte opp personlig på passkontoret og ha med gyldig legitimasjon, sier Unni Norum.

Passreglene er imidlertid klar på at du skal levere inn, eller få makulert, det gamle passet før du får utlevert et nytt.

Passet skal kunne leses under UV-lys, og da trer denne informasjonen frem.

Prisen

Det kommer ikke til å bli noen prisøkning på pass før de helt nye passene innføres. Det betyr at du fortsatt skal betale kr 450 for personer over 16 år og kr 270 for barn under 16 år dersom du bestiller nytt pass nå.
Du kan betale kontant eller med bankkort, men ikke med kredittkort. Det er imidlertid god grunn til å tro at når det nye passet kommer så vil det bli en prisøkning. Det må innføres nye såkalte passkiosker (maskinene som ordner selve passbestillingen, fotografering, fingeravtrykk, signatur).
 

Navneskifte kan bety trøbbel

Dersom du har skiftet navn - eller kommer til å gjøre det - så er det viktig å passe på. For saksbehandleren kan nemlig ikke skrive inn annet navn i passet ditt enn det som er registrert hos folkeregisteret. En slik navneendring kan du gjøre elektronisk.
Derfor må du først registrere navneendringen der, og deretter søke pass når navneendring er innvilget.
Husk så å bestille flybilletter i samme navn som står i passet ditt. Ellers kan du få store problemer ved gaten. En del lavprisselskaper krever at du betaler ny billett eller store gebyrer for navneendring.

Les mer: Venter du på den nye nasjonale ID-kortet? Da må du vente litt til

Hvor trenger du egentlig pass?

Siden pass er det eneste gyldige id- og reisedokumentet utenfor Norden så må passet være med på alle reiser til disse landene. Men på grunn av økt terrorfare er det også innført utvidet grensekontroll ved reiser til Nordiske land. Det betyr at du ved grensepasseringer kan du bli bedt om å «sannsynliggjøre at du er nordisk borger». Derfor anbefaler politiet at du har med pass eller gyldig førerkort på reiser også mellom nordiske land.

Pass på danskebåten

På reiser har du sikkert oppleve at du må vise legitimasjon ved ombordstigning på fly, tog, buss eller båt, eller ved innsjekking på hotellet. Da er passet godt å ha. Og husk at fergeselskapene som trafikkerer Norge-Danmark eller Norge-Tyskland er også pålagt å kontrollere at passasjerer har gyldig dokumentasjon som tillater innreise til Norge.
Passasjerer som ikke tilfredsstiller disse kravene kan bli avvist ved grensa.
Dette ID-kravet er foreløpig gyldig frem til november 2017, men en forlengelse av denne perioden er ikke usannsynlig.

Les mer: Hva du enn gjør, ikke gjør dette med passet ditt