Ja, politiet må få bære våpen på Gardermoen

Må det smelle igjen før noen skjønner alvoret?

Midlertidig med våpen.                                                Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): For noen år siden var terror noe som skjedde i andre land, langt unna. Vi følte oss trygge i Norge. Og valgte man reisemål med omhu så var risikoen for å havne i terrorsituasjoner noe man knapt reflekterte over. 

Den tiden er for alltid forbi. I løpet av de siste årene har vi opplevd forferdelige terrorangrep i Oslo (+ Utøya), i Stockholm, Paris, Nice, London, Istanbul, Barcelona. Manchester og Brussel, for å nevne noen av stedene. Og nå sist - i Las Vegas.

Og - det er ikke et spørsmål om det skal skje igjen. Men hvor det skal skje.

Noen av terrorangrepene har vært meget godt koordinerte angrep, gjennomført av større grupper av terrorister. Andre ganger har det vært terrorangrep gjennomført av enkeltpersoner.
Felles for dem alle: De har vært vanskelig å forutse, umulig å hindre.

De skal beskytte oss

Politiet som skal sørge for ro, orden og sikkerhet på Oslo lufthavn Gardermoen bærer i dag på seg ammunisjon. Men selve våpenet må ligge nedlåst i en kasse inne i politibilen. I beste fall noen hundre meter unna der politipatruljen befinner seg. I verste fall over 2 km unna!

Et terrorangrep på Gardermoen er både sannsynlig - og usannsynlig.
Eller på en annen måte: Det er umulig å ha et sikkert forhåndsvarsel for sannsynligheten av slike hendelser. Fordi de kan gjennomføres av folk som er i politiets registre, eller av personer man aldri har hørt om før. Det vet politiet, det vet de nasjonale myndighetene, det vet Avinor - og det vet passasjerene.

Løper av gårde

Passasjerene som reiser til og fra Gardermoen - opptil 100 000 per døgn - må finne seg i mange sikkerhetsregler. Vi kaster vannflasker, blir kroppsvisitert, får gjennomlyst håndbagasje og innsjekket bagasje. Og jeg høre sjelden noen klage. De vet at det skjer for vår egen sikkerhets skyld.
Å forhindre store kriser ved terrorangrep handler om kort responstid hos vakter og politi. Dersom noe dramatisk skulle skje på Gardermoen vil publikum oppleve at politiet løper bort fra flyplassen og hendelsen, ikke mot det. De må nemlig ut for å hente sine våpen.

Kollisjonskurs

Luftfartsdirektør Lars Kobberstad er fullstendig uenig med konklusjonen til Bevæpningsutvalget. – Det blir helt feil at politiet må løpe for å hente våpen.

Direktør i Luftfartstilsynet, Lars Kobberstad, mener trusselbildet i Europa gjør at det er helt nødvendig med bevæpnet politi på de største flyplassene.
Etter å ha sett bevæpningsutvalgets leder Anne Kari Lande Hasle på nølende vis forklare hvorfor bevæpning på Gardermoen er feil, da ble jeg om mulig enda mer urolig.

Utvalgets flertall (medlemmene Lande Hasle, Askevold, Berg, Finstad og Olafsen) anbefaler videreføring av dagens ordning med et ordinært ubevæpnet politi som medbringer en- og tohåndsvåpen i kjøretøy (fremskutt lagring). Utvalgets mindretall, medlemmet Snortheimsmoen, er enig i utvalgets vurderinger, men legger større vekt på at politiet må ha høyere beredskap for å være bedre forberedt på det uforutsigbare som ligger i dagens trusselbilde, og han foreslår en bevæpningsmodell med uladd våpen på tjenesteperson (fremskutt lagring på kropp).

Les mer: Hvorfor er nordmenn verdens mest naive turister?

For sikkerhets skyld

Ja, jeg synes også det er noe «uhyggelig» over å se tungt bevæpnede politi eller militære på flyplasser, jernbanestasjoner og trafikkerte gater. Det er liksom ikke slik det skal være.

Men, det er naivt å ikke være forberedt. Og det kan også være preventivt dersom ekstremister og aktivister vet at politistyrken på Gardermoen er bevæpnet.

Dersom noe skulle skje på Gardermoen så vil politikerne være de første til å kreve en gjennomgang av hva som gikk galt. Kritikken mot dem som nektet politiet å være bevæpnet vil hagle både fra Stortinget og fra publikum - og selvsagt de ansatte på Oslo lufthavn Gardermoen.
Vi er gode på evalueringer i Norge. Ikke fullt så god på å være føre var. Nå har vi en god sjanse til å gjøre noe med det.

Ja, vi ønsker å reise . Og ja, vi ønsker å reise så trygt som mulig

Det er ingen god grunn til å vente på bevæpning til etter at Oslo lufthavn Gardermoen eventuelt skulle bli rammet.

Men det er veldig mange gode grunner til å sørge for å være best mulig forberedt.
Derfor må politiet på Gardermoen få ha våpenet på seg - ikke gjemt i bilen på parkeringsplassen.