Slik kan du reise i familiens fotspor

Ny smart løsning gjør letingen mye enklere

SMART: På den digitale Kirkeverten kan man skrive inn navnet på graven man ønsker å besøke, og man får en digital veivisning på skjermen som viser hvor man skal gå. Foto: Procon

(ODD ROAR LANGE): Hvor kommer du egentlig fra? Hva gjorde forfedrene dine, og hvem er du i familie med i dag? Dette er noe av det du kan finne svar på dersom du reiser mer i eget land. Via digitalarkivet kan du lete deg frem til informasjon om dine besteforeldre, oldeforeldre, tippoldeforeldre osv.

Et reisetips er å reise til ett eller flere av de stedene hvor dine forfedre kom fra. Hvor ble de født, hva levde de av, hvor ligger de gravlagt? Snakk med folk på stedet, kanskje er dere i familie?

Men å finne riktig gravsted er ikke alltid like enkelt.

Digital løsning

Mange menigheter sliter med å nå ut med informasjon til sine medlemmer, og Skedsmo Menighetsråd har derfor valgt å gå nye veier. Samtidig opplever kirkegårder over hele landet at folk ofte glemmer hvor gravstedene til deres kjære er når man kanskje ikke er der så ofte. Løsningen ble en digital gravplass- og menighetsinfo plassert 10 meter fra middelalderkirken fra 1180.

En studie viser at 75% av menighetens medlemmer er innom kirkegården i løpet av året. Samtidig er det et stort informasjonsbehov knyttet til kirkegården.

Veivisning på kirkegården

- Vi så en mulighet til forbedring av kommunikasjonen med menighetens medlemmer, samtidig som mange skal besøke en grav eller bare oppleve et rolig sted. Som menighet skal vi ut med informasjon om Gudstjenester og annen aktivitet. De som besøker kirkegården, vil gjerne vite mer om stedet og kunne søke opp bestemte graver. Å kombinere disse behovene ble viktig for oss. Vi kom da i kontakt med Procon Digital, som er et ledende firma på digitale tavler og digital kommunikasjon, uttaler leder av Skedsmo Menighetsråd, Rolf Reikvam.

Touch and go

Løsningen ble å utplassere en stor digital touchskjerm bare 10 meter utenfor inngangen til den monumentale middelalderkirken fra 1180, og som krevet nødvendige godkjennelser på fredet middelaldergrunn. Avdelingsleder bygg og anlegg i Lillestrøm kirkelige fellesråd, Harald Ringstad, har i nærmere et år arbeidet med løsningen sammen med Procon Digital og fylkeskommunen for å skape en god plassering for løsningen.

Den digitale løsningen er utviklet av Procon Digital AS på Skedsmokorset etter flere års arbeid.

Slik oppsto ideen

- Idégrunnlaget ble lagt allerede i 2013 da jeg gikk i to timer og lette etter en grav på Vestre Gravlund i Oslo, forteller adm.dir. i Procon Digital AS, Tor-Arne Lie Jensen. Han er godt fornøyd med at løsningen nå endelig er realisert, og at besøkende enkelt kan søke på navn og få en digital veivisning til den enkelte grav. I tillegg kan man bl.a. også bestille gravstell og oppretting av gravsteiner, og få løpende informasjon fra menigheten.

- Så vidt vi kjenner til, er den digitale løsningen vi nå har levert til Skedsmo kirke unik i global sammenheng, og vi er i gang med å utvikle muligheter i landsdekkende nett både i Norge og Sverige, uttaler Jensen i en pressemelding.