Forberedt på trøbbel - dette bør du gjøre

Kommer med en innstendig oppfordring

Det var lange køer på Oslo lufthavn onsdag 20. desember. Foto: Jakob Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er klart for rekordutfart på Oslo lufthavn. Men meteorologene har dårlige nyheter til dem som skal ut og reise med fly til eller fra landets hovedflyplass på rekorddagen. Og det kommer kanskje som en overraskelse på mange at det er torsdag 21. desember, ikke fredag som bitte lille julaften.

Totalt skal rundt 73 000 passasjerer til eller fra Oslo lufthavn torsdag. Dette er 4000 flere enn fredag.

Dyster melding

Det store reisetorsdagen ventes å starte med tett snøfall over store deler av hovedstadsområdet, inkludert Oslo lufthavn på Gardermoen.

Det er særlig om morgenen og formiddagen frem til tidlig ettermiddag som får det verste snøfallet. Erfaringsmessig vil dette skape trøbbel i både bil- og busstrafikk til å fra flyplassen, i tillegg til forsinkelser på selve flyplassen.

Forsinkelser tidlig på dagen vil forplante seg, og ofte forsterkes utover dagen.

Flyselskapene er forberedt. Men er passasjerene det samme? Foto: Odd Roar Lange

Sterk oppfordring

Nå kommer kommunikasjonssjef i Avinor med en instendig oppfordring:

- Planlegg så mye du kan på forhånd. Husk alle reisedokumenter enten på mobil eller skriv dem ut. Sjekk passet, om du skal til utlandet. Kan du sjekke inn på forhånd på mobil, er det også smart, sier Cathrine Fuglesang Framholt til Thetravelinspector.no.

- Tar du flytoget til flyplassen kan du skrive ut bagasje-tagger allerede her. Eller bruk automatene på flyplassen. Og send gjerne koffertene selv på bag-drop.

Skal du ha med gaver i håndbagasjen kan du kanskje pakke dem inn når du kommer fram? Da slipper du å åpne dem i sikkerhetskontrollen. På den måten unngår du den store pakketabben.

Batteritrøbbel

Power banks og litiumbatterier er ikke lov å sende i innsjekket bagasje, men må i håndbagasjen. Det er også regler for hvor store batterier du kan ha med. Her må du sjekk på forhånd med ditt flyselskap.

- Beregn god tid, det kan bli vintervær på veiene og toglinjene. Senk skuldrene og nyt at juleferien har startet, oppfordrer Fuglesang Framholt.

- Dersom det blir store forsinkelser utover dagen, bør de reisende møte opp til vanlig tid allikevel?

- Ja, det aller viktigste rådet er å møte opp som vanlig, med mindre man får annen informasjon av flyselskapet. Selv om noen fly kan være forsinket, så er det alltid noen som går på rute også.

Godt forberedt

- Avinor og våre partnere på flyplassen er godt forberedt til innspurten av juletrafikken. Vi er godt bemannet, følger værmeldingen nøye og skal gjøre alt vi kan for at alle får en trygg og hyggelig reise før jul, sier Cathrine Fuglesang Framholt.

Også flyselskapene forbereder seg på et ekstraordinært trykk:

- Vi følger værutviklingen nøye og en viktig del er å sikre nok kapasitet til avising av flyene. Vintervær er vi vant med å håndtere og vi bruker mange tiårs erfaring med vinterdrift til å sikre god drift også om vinteren, sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

Usikkerheten

- Norske flyplasser er generelt i verdensklasse hva gjelder vinterdrift. Men sikkerheten er som kjent det aller viktigste og vi sender ikke fly av gårde uten avising av fly og eventuelt motorer, noe som tar tid. Slik at med det været som er meldt i morgen kan det bli forsinkelser, men vi vet ikke det med sikkerhet enda, sier Tonje Sund og avslutter:

- For de som skal ut og reise i morgen, anbefaler vi å beregne god tid ut til flyplassen og møte opp som avtalt, med mindre man hører noe annet fra flyselskapet. Men vi skal få folk hjem til jul.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.