Slik får jeg oppgradert hotellrommet - uten å røre kredittkortet

Dette bør du prøve, dersom du liker å få et bedre rom enn du har betalt for

Det er aldri feil med et riktig bra hotellrom. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Jeg bor mye på hotell. Men til tross for et svært høyt antall hotellopphold: Å åpne døra til hotellrommet aller første gang gir meg fortsatt en følelse av litt sitrende spenning. Fordi det er så vanvittig stor forskjell på hotellrom - selv onnen samme priskategori. Og det er lite som gleder meg mer på en reise enn et overraskende bra hotellrom.

Ok, jeg har litt av den samme følelsen hvis jeg får et godt sete på flyet.

Men store og eksklusive hotellrom er dyre. Gjerne flere tusen kroner per døgn, og jeg synes ved strengt tatt at det er i overkant å betale 3000 kroner og oppover selv for et veldig bra hotellrom. 

Hvem kan bli oppgradert?

Men du trenger ikke å være popstjerne, tv-kjendis eller veldig rik for å bli oppgradert til et bedre rom enn standardrommene. Det handler om å kjenne knepene. Og her er noen som du bør prøve. 

Å bli oppgradert uten å betale ekstra for det er mer en kunstart enn hardt håndverk. Det må derfor gjøres med litt stil, og et godt smil. 

7 tips som kan sikre deg oppgradering

1) Du må planlegge reisen. Å få oppgradert hotellrom er lettere hvis du reiser utenfor høysesong. Og det er lettere å få det tid dersom du overnatter fra søndag til mandag enn om det er fra fredag til lørdag. Det beste tidspunktet på døgnet er innsjekking tidlig ettermiddag. da er alle rommene vanligvis rengjort, og det er før ettermiddagsrushet i innsjekkingen. Du skal jo spørre de i resepsjonen - og da er det en åpenbar fordel at det ikke er for mange tilhørere. Dersom det er mange som jobber i resepsjonen er det smart å observere dem litt på avstand først, slik at du veet hvem som er sjefen og hvem som er trainee. 

2) Dersom du er i dårlig humør og sliten etter reisen så er det smart å lufte hodet litt før du kontakter resepsjonisten for innsjekking. Dårlig oppførsel ender aldri med oppgradering.
Replikken «vet dere ikke hvem jeg er» fungerer selvsagt aldri. Dersom de vet hvem du er så hadde de naturligvis sagt det.  
Men oppgradering kommer sjelden av seg selv. Dersom du ønsker et flott rom, si i fra om det. Og gjør det med et smil! 

3) Noen har hørt om bursdagstrikset. At man får oppgradert hotellrom fordi man har «vanlig» fødselsdag. Vel, du kan alltids prøve - men det fungerer neppe. Skal dere derimot feire bryllupsdag, 60-årsdag, at dere har blitt foreldre eller besteforeldre? La resepsjonspersonalet få vite det. Og enda bedre. Si i fra om dette når du bestiller hotellrommet. For det gjør du alltid billigst ved å kontakte hotellet direkte. 

4) Mange tror de får de billigste rommene via eksterne bookingsider. Slike sider er fine til å orientere seg om hvilke priser som finnes. Men ta i stedet direkte kontakt med hotellets direkte booking (ikke bruk hotellkjedenes felles bookinglinjer) og hør om du kan få det til samme pris som du fant på hotels.com, booking,com etc. Skaff deg hotelles lojalitetskort og samle bonuspoeng. Sørg også for å ha et kredittkort med SAS eller Norwegianprogrammet inkludert. Så får du bonuspoeng også her. Bestill hotellrom søndags ettermiddager/kvelder.

5) Hotellets personale fordeler rommene til sine gjester vanligvis dagen i forvegen. Noen ganger et par dager i forvegen. Send dem gjerne en mail noen dager før de ankomst. Fortell om dine forventninger, bestill bord i resepsjonen, bestill en flaske vin til rommet, bestill tid i spaanlegget eller andre ting du ønsker. Alle hotell elsker slike gjester!

6) Hva med de dårlige omtalene. Jeg regner med at du har sjekket tripadvisor før du bestiller rom. Jeg mener egentlig at du må ta tripadvisor med en stor klype salt. Det største problemet med Tripadvisors lister er at den kårer feil vinnere. 
Men dersom du finner negativ kritikk på tripadvisor så kan du bruke dette til noe positivt for deg. Du kan kontakt hotellet og spørre om de har sett kritikken og høre hva de har gjort for å endre dette. Hotellet vil med en gang se at du er en årvåken gjest, og de vil selvsagt at du skal skrive en god kritikk på Tripadvisor. Hvis de gir deg en opplevelse som er bedre enn den du regnet med så er det stor sjanse for at at du gjør nettopp det. Kanskje bruker du noen av de syv tipsene for å skrive en perfekt anmeldelse.

7. Dersom du forventer å bli oppgradert hver gang så må du selvsagt regne med å bli skuffet noen ganger. Men jo mer du øver på å få oppgradert rom, jo større er sjansen til å lykkes. Glem aldri at høflighet og et smil trumfer alt. Det er lov å flørte litt med de som står ved innsjekkingen.