Slik pakker jeg kofferten på den smarteste måten

Etter dette ender du aldri mer med opp overpakking

Lær deg de smarte pakketipsene, så reduserer du bagasjen din med 40-50 prosent. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Enda så mange ganger som du har gjort det. Allikevel ender du opp med å gjøre den samme feilen igjen og igjen. Det handler selvsagt om å pakke kofferten på rett måte før reisen.
Her skal du få oppskriften som redder den neste turen. dersom du kjenner noen som overpakker så bør du dele denne med vedkommende.
Dersom du husker tilbake til 2019 så fikk du kanskje med deg TV-programmet «Praktisk info med Jon Almaas» og noen av pakketipsene jeg delte der. Programmet går fortsatt i reprise på TVNorge.

God tur, med riktig pakket koffert, Jon. Foto: TVNorge

1: Den gode pakkelista

Det starter aller først med å lage en liste over hva du trenger. Lag å så nøyaktig som mulig.
X antall dager ganges med x antall truser/boxer etc. Men skal du være borte mer enn en uke så er det smartere å ta med vaskepulver enn å ta med enda mer undertøy. Tenk over hvor ofte du faktisk trenger å bytte bukser, genser, skjorte, kjole etc.
Jeg lover: Det er færre ganger enn du tror.
Når det kommer til sko så vil det i de aller fleste tilfeller holde med ett par gode sko å reise i, og ett par pensko til kvelden. Suppleres eventuelt med sandaler.
Lagre gjerne lista på telefonen din, slik at den kan brukes igjen til neste reise. Husk å notere hva du hadde med for mye og hva du savnet, slik at lista er oppdatert.

2: To dager før avreise
Nå tar du med deg pakkelista og legger klærne og skoene på senga. Let frem klær som kan kombineres med hverandre med tanke på farge, fasong, materialer etc. Fortrinnsvis nøytrale farger. Legg klærne på senga før du legger dem i kofferten.

Nattkrem og dagkrem for en weekendtur pakker du slik. Foto: Odd Roar Lange

3: Ikke ta med «klær jeg trenger i ekstratilfelle».
Du hadde ikke bruk for dem forrige gang eller gangen før der. Og du får ikke bruk for dem denne gangen heller. Husk at du får kjøpt klær på reisemålet dersom det utrolige skulle skje: at du pakket med deg for lite.

4: Nå legger du klærne i kofferten.
Store plagg lekkes flatt og brettet. Mens små plagg, som sokker, truser, bh, t-skjorter, shorts etc rulles så hardt du kan sammen i en rull og settes «stående» i kofferten. Du pakker etter «tetrismetoden». Det vil si at store og «tunge» klær legges nederst mens du fyller alle hulrommene rundt med de små plaggene.
De skal være stående fordi du skal kunne ta ut et par sokker, dagens truse etc uten å endevende hele kofferten. En genser kan du rulle som en pølse og legge mellom de største plaggene i tetrispakken.
Tetrismetoden er navnet som er oppkalt etter tetrisspille, der det er om å gjør å stable klosser så tett og smart at det er minst mulig hulrom som ikke er fylt på spillbrettet. I dette tilfellet er kofferten din spillbrettet.

Nei, du har ikke peiling på koffertpakking, Jon!

(ODD ROAR LANGE): Jon Almaas skal ut og reise, igjen. Men har ikke peiling på hvordan man pakker en koffert på den smarte måten. Derfor ble jeg invitert til tv-studio, til talk-showet "Praktisk info med Jon Almaas" for å lære ham (og tv-seerne) noen smarte triks.

5: Skjorter, kjoler, dressjakke til slutt
Dette er klær som skal brettes minst mulig og legges derfor øverst etter at alt annet er lagt i kofferten.

6: Ta med 1 m2 bobleplast.
Dette bruker du til å pakke inn suvenirer/vinflaske etc som du har kjøpt eller fått og som du skal ha med som innsjekket bagasje hjem. Bobleplast er 100 ganger bedre enn å rulle det inn i klær. Du kan gjerne pakke skjorter rundt bobleplasten på utreise, slik at du får færrest mulig skarpe kanter i bretten. Vær miljøvennlig. Bruk plasten igjen og igjen. Du får kjøpt bobleplast på posthuset.

7: Smykkelenker og øredobber.
Smykkelenker skal tres gjennom et sugerør, slik at du slipper at de floker seg sammen. Øredobber stokker du parvis i en løs knapp, slik at de holder seg parvis og ikke forsvinner på reisen.

Pass på øredobbene dine slik. Foto: Odd Roar Lange

8: Se opp for skitne sko
Dusjhetta på hotellrommet er perfekt til å pakke inn skitne sko (eller sku med skopuss som kan smitte på klærne) med. Små flasker kan gjerne legges inne i skoene.

9: Shampoo og balsam
Dersom du absolutt skal ha med deg shampoo/balsam hjemmefra så skal du tømme dette over i små plastglass/plastfalsker med skrukork som du får kjøpt i reisebutikken eller på apoteket. Du trenger ikke en halv liter av hver. Du trenger heller ikke en stor, full tannkremtube.
Dette legger du igjen i en plastpose med zip-lås for å hindre lekkasje i kofferten. Dersom du pleier å ta med deg shampoo og toalettartikler hjem fra hotellet så er det med andre ord bra nok til å bruke på reisemålet, også. Med andre ord: du trenger du ikke ta med deg dettehjemmefra i det hele tatt …

10: Ta med deg en svart søppelpose i kofferten.
Denne har du i nødstilfelle til hjemreisen. Dersom du har handlet for mye og det er trøbbel med plass i kofferten så tar du alle brukte klær som kan krølles og legger disse i plastsekken. Deretter spør du vertskapet/stuepiken om å få låne støvsugeren. Sug ut all luft av posen og knyt igjen. Nå har du redusert volumet med 50 prosent.

PS: Pass, medisiner, nøkler, verdisaker og verdipapirer skal alltid være i håndbagasjen. Pass på at du ikke legger dette i trillekofferten da denne kan bli tatt fra deg ved gaten og sendt som innsjekket bagasje. Ha en liten håndveske eller bag som får plass under stolen foran deg i flyet.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.